fbpx
     

Reteta de paine de casa

Last Updated: 02.10.22

Paine de casa - Reteta Clasica

Cum sa faci paine moale si pufoasa acasa
Timp de preparare:3 hrs
Timp de gatire:50 mins
PRINTEAZA
 
Ingrediente:
  • 1 kg de faina
  • 700 ml de apa
  • 25 g drojdie proaspata
  • 20 g sare
  • 1 lingura de ulei
 

 

Daca vrei sa afli reteta paine de casa, clasica, ce are la baza doar apa si faina, atunci o vei afla in continuare, deoarece ti-o vom spune pas cu pas. 

Pentru inceput, ia un vas mare, iar in el toarna 600 ml din cei 700 ml de apa. Aceasta trebuie sa fie calduta, pentru a-i permite drojdiei sa se dizolve. In apa, adauga pentru a face maiaua pentru paine, cele 25 de grame de drojdie proaspata si amesteca totul cu ajutorul unei linguri de lemn. In eventualitatea in care vrei sa folosesti acest ingredient in forma uscata, utilizeaza doar 7 grame.

Urmatorul pas in pregatirea acestei retete de paine de casa pufoasa este adaugarea fainii. Intr-o prima faza, ai nevoie de jumatate de cana, pe care adaugi pur si simplu prin presurare, deasupra, si lasi totul asa timp de 10 minute, pentru a se activa drojdia pentru aceasta reteta paine. 

Pentru pasul urmator, ai nevoie sa adaugi in compozitia de paine de casa, faina. O torni in vas si incepi sa framanti pana cand obtii un aluat lipicios si dens. Acum e momentul sa pui si sarea, dar si ce ti-a mai ramas din apa. 

Mai departe, pentru a framanta cat mai bine aluatul pentru painea de casa, se unge suprafata de lucru cu ulei si se framanta foarte bine, pana cand devine elastic si neted. Evita sa te mai folosesti de faina, amesteca totul foarte bine doar cu ulei. Daca vrei sa-ti simplifici munca, poti sa folosesti pentru acest pas o masina de paine care framanta singura sau un robot special, cu carlig.

Acum te afli la pasul in care trebuie sa astepti, daca vrei o paine de casa pufoasa. Inainte insa, unge cu ulei o tava si plaseaza in ea aluatul impaturit in 3. Lasa-l la dospit timp de 1 ora, la temperatura camerei. 

Dupa ce coca pentru paine de casa, reteta clasica, a crescut, iti ungi mainile cu putin ulei si o mai intinzi si impaturesti de cateva ori, apoi, o mai lasi la dospit inca 30 de minute. Poti sa o si modelezi si bagi la cuptor, dar, nu va fi la fel de pufoasa. 

Mai departe, dupa ce s-au scurs si cele 30 de minute, aceasta paine de casa se modeleaza in asa fel incat sa-i dai o forma rotunda, tragand de colturi. Daca nu intelegi exact cum, cauta pe Internet filmulete explicative. 

Acum e momentul in care la aceasta reteta de paine se pregateste tava pentru cuptor. Asezi in ea painea, pe hartie de copt, si o crestezi pe mijloc, dintr-un capat in altul, astfel incat cresterea sa fie controlata.

Inainte de a baga in cuptorul de la aragaz aceasta pâine, el trebuie incins la 250 de grade Celsius, iar apoi se lasa asa in primele 20 de minute. Mare atentie, deoarece e necesar sa ai si apa intr-o tava, care sa fie in clocot si sa fie plasata in partea de sus a cuptorului. Dupa cele 20 de minute, se scoate tava cu apa, se ajusteaza temperatura la 200 grade Celsius si se mai lasa asa inca 30 de minute. 

Daca vrei sa faci paine de casa cu seminte, pur si simplu adauga in compozitie, la inceput, semintele preferate. 

Aceasta paine se taie, dupa ce se raceste bine, si se pastreaza intr-un prosop de bucatarie. Daca se mai intareste dupa un timp si vrei sa o poti consuma cu usurinta, o poti reincalzi sau coace la gratarul electric

 

 

VINO PE INSTAGRAM!

Salut! Sunt loana si te astept cu drag pe Instagramul meu, unde promit sa iti arat totul despre cele mai gustoase bunatati pe care le gatesc.

CLICK AICI

Lasă un comentariu

0 Comentarii