Reteta de minciunele ardelenesti
- 300 g faina
- 1 ou intreg
- 2 galbenusuri
- 30 g unt
- 100 g smantana
- 1 esenta de rom
- sare
- zahar pudra
- crema de ciocolata
- crema de vanilie
- crema de fructe
- dulceata
Cand vorbim de reteta ciurigai, ne referim de cele mai multe ori la minciunelele ardelenesti, care mai poarta denumirea si de pancove, gogosi cu limba scoasa etc. Cea mai simpla varianta de a pregati aceste bunatati ti-o vom prezenta in cele ce urmeaza.
Inainte de toate, trebuie sa faci aluatul. Primul pas e acela de a amesteca cele 300 g de faina cu praful de sare, daca vrei sa-ti iasa gogosi romanesti cu gust. Mai departe, ceea ce ai de facut e sa pregatesti intr-un recipient separat toate ingredientele umede. Ele trebuie omogenizate bine. Ai grija la unt. Daca nu-l scoti de la frigider macar cu 1 ora inainte, topeste-l.
Peste ingredientele umede, pentru a forma aluatul pentru minciunele ardenelesti se adauga treptat faina. Nu vor fi gogosi dospite, pentru ca, dupa cum bine ti-ai dat seama din ingrediente, nu se foloseste drojdie. Nu vor iesi pancove pufoase, ci ciurigai, ceea ce inseamna gogosi mai uscate.
Dupa ce ai amestecat bine toate ingredientele si ai framantat acest aluat de gogosi cu smantana, acopera recipientul si lasa totul sa se odihneasca timp de 15 minute. Acest lucru va ajuta, deoarece vei avea o coca de minciunele, reteta traditionala, elastica si usor de modelat.
Daca vrei sa mananci o pancova ce sa fie asemanatoare cu aceea pe care o savurai cand venea vorba de retetele mamei de minciunele, forma trebuie sa fie si ea una caracteristica. Pentru a o obtine, iata ce trebuie sa faci: intinzi bine aluatul, pana cand ajunge la grosimea de 2-3 mm, apoi foaia pe care o obtii o tai fasii de 2-3 cm, in linii paralele. Dupa, faci randuri de taieturi pe diagonala, pentru a obtine romburi. Apoi, pentru a face forme frumoase de pancove, in mijlocul fiecarei bugati realizeaza o taietura, iar prin ea trage unul dintre colturile ascutite.
Ceea ce trebuie sa faci in continuare, pentru a termina de pregatit aceasta reteta pancove este sa prajesti gogosii in ulei incins. Cantitatea de ulei se stabileste in functie de cat de mare e cratita. Ideea e sa fie cat mai mult, pentru a se putea forma acea baie de ulei. Cand ai pancove frumos rumenite pe ambele parti, le scoti din cratita si le lasi pe un prosop de hartie, pentru a se scurge din ulei.
La final, presara zahar pudra. Daca vrei, le poti servi cu tot felul de dulceturi sau cu anumite creme – de ciocolata, vanilie sau fructe, in functie de preferintele pe care le ai.
Multe persoane evita sa faca astfel de retete pentru ca fac prea mult miros si fum in bucatarie. Insa, aceasta nu va fi o problema, daca ai o hota care isi face treaba. Ea poate fi o hota fara evacuare sau cu, dupa caz. Ideea e ca nu trebuie ca acest aspect sa fie un motiv pentru a nu te bucura de astfel de bunatati.