Papanasi moldovenesti, un dulce gustos pentru orice ocazie, pe care il comanzi adesea cand esti la un restaurant cu specific romanesc. Fara ei, o experienta la munte, in Carpatii Orientali, parca nu este completa.
Sunt pufosi, amintesc de gogosi si au toppinguri bogate in dulceturi, gemuri si smantana de casa. Vezi mai jos ce ingrediente iti trebuie pentru papanasi si cum ii prepari simplu si rapid. Sunt absolut deliciosi!
Papanasi Moldovenesti
Ingrediente:
- 300 g faina alba sau integrala
- 400 g branza dulce de vaci
- 2 oua
- 1 lingurita rasa de praf de copt
- 1 plic zahar vanilinat
- Un varf de sare
- Coaja rasa de lamaie
- 500 ml ulei (necesar pentru prajit)
Pentru servire:
- Dulceata (la alegere)
- Smantana acrisoara
- Zanar pudra vanilat
- Sos de fructe
Papanasi traditionali
Nu confunda aceasta reteta cu cea de papanasi fierti specifica Ardealului si Banatului, cei care sunt simpli, inveliti in pesmet si pudra si se pot servi cu smantana. Ce se poate face din branza de vaci dulce si uscata, daca nu niste astfel de bunatati?
Acest mod de preparare a papanasilor nu este foarte diferit, implicand, insa, folosirea uleiului si a tigaii pentru prajit sau a friteuzei. Iar aspectul final va fi frumos, deoarece farfuria e compusa din cel putin un inel din aluat prajit peste care se pune o bila din acelasi preparat, deasupra aflandu-se smantana si dulceata.
Te atentionam sa folosesti o branza grasa si usor mai uscata, care nu are zer, deoarece aluatul va fi prea moale si gustul va fi modificat de proteina din zer si va fi mai dificil de preparat.
Mai intai se amesteca branza de vaci cu sarea, ouale, vanilia si coaja de lamaie rasa, folosind un mixer sau un tel, pana cand amestecul de papanasi cu branza este omogen si nu mai are cocoloase, deasupra punand faina mixata cu praful de copt prin cernere, caz in care se foloseste mana pentru framantare asidua. Aluatul ar trebui sa fie usor lipicios si moale. Nu exagera cu framantatul, deoarece se poate intari. Se acopera cu un prosop sau folie din plastic si se introduce in frigider pentru jumatate de ora.
Pentru frumosi papanasi, reteta simpla a aluatului permite formarea lor cu mana in bile, precum la papanasi cu gris, dupa care circulari, si apoi se arunca in ulei incins, insa faci treaba multa in acest fel. In schimb, poti sa iti scurtezi timpul de preparare intinzand aluatul in foi de 2 – 2.5 cm, dupa care te folosesti de un inel pentru gogosi, de 12 cm in diametru (sau de un castron si o canuta ori un dui metalic, de exemplu) pentru a forma inelele de papanasi pufosi.
Folosind o tigaie mai adanca in care pui uleiul de prajit vei prepara aluatul. Pentru un produs dietetic, unde nu se foloseste la fel de mult ulei, poti apela la o tigaie de clatite Tefal, insa rezultatul nu va fi la fel de rumen si pufos pe toate partile, devenind mai uscat. Flacara pentru papanasi cu smantana si dulceata este la mediu, pentru a nu fumega, dar a pastra temperatura ridicata.
Aluatul din reteta de papanasi ar trebui sa se umfle frumos in timpul prajirii, iar dupa maximum 3 minute se intoarce pe cealalta parte, unde se mai pastreaza minimum 2 minute. Se va scoate pe farfurie sau o tava mai mare, cu hartie de bucatarie, pentru a se absorbi excesul de grasime.
Pentru prezentare, vei pune cate un inel de papanasi cu iaurt si deasupra o biluta, dupa care adaugi dulceata si smantana sau iaurtul. Poti presara cu zahar pudra daca doresti un plus de dulce. Astfel, ai obtinut niste gustosi papanasi cu dulceata.
O reteta de papanasi cu branza si gris duce la facerea acestora prin fierbere, unde pot arata similar, daca ii pui la fel in farfurie.