Prajitura Albinita Reteta Veche
- 900 g faina
- 200 g miere
- 250 g zahar tos
- 120 g unt (cel putin 80% grasime)
- 50-100 ml lapte
- 2 oua
- bicarbonat de sodiu - o lingura rasa
- 1 plic zahar vanilinat
- 500 ml lapte
- 300 g unt
- 120 g gris
- 250 g zahar tos
- 2 pliculete zahar vanilinat
- un praf de sare
- 1 borcan de gem (dupa preferinte)
- zahar pudra
- glazura de ciocolata
- coaja de lamaie/portocala
Prajitura albinita (sau dulcineea) incepe cu pregatirea foilor ce vor fi apoi umplute. Intr-o cratita, la foc mic, lasa la topit untul, mierea si zaharul, pana cand acesta din urma se dizolva complet si lasa apoi tot amestecul sa se raceasca. Dupa, adauga-l intr-un recipient la care sa poti folosi mixerul, iar peste introdu zaharul vanilinat, ouale si daca doresti si coaja de lamaie/portocala si mixeaza bine.
Urmatorul pas in pregatirea acestei prajituri cu foi cu miere de albine, presupune adaugarea fainii si a bicarbonatului de sodiu. Se toarna in ploaie, se incorporeaza cat mai bine, si treptat se foloseste si putin lapte rece, pentru a se lega aluatul pentru prajitura albinita si pentru a-l face sa fie cat mai simplu de modelat.
Coca pregatita pentru dulcineea se lasa la frigider timp de 10 minute, pentru a-ti da timp untului sa se mai intareasca putin. Dupa, se scoate, se tine la temperatura camerei timp de 15 minute si se imparte apoi in 4 parti egale. Pentru aceasta prajitura cu gris si gem sunt necesare patru foi. Ele se intind apoi cat mai bine, se taie daca e necesar, pentru a avea aceleasi dimensiuni, se inteapa cu furculita si se coc.
Pentru a coace foile pentru prajitura albinita, se pune in tava cu fata in jos si pe hartie de copt se plaseaza aluatul. Cuptorul trebuie sa fie preincalzit, iar fiecare foaie in parte se face la 200 de grade Celsius, pentru 7 minute.
Crema pentru albinuta, prajitura copilariei pentru unii, se realizeaza foarte simplu. Intr-o cratita, se pune la fiert laptele cu sarea, zaharul vanilat si cel tos. Cand incepe amestecul sa fiarba, se adauga in ploaie grisul si se tine pe foc timp de aproximativ 5 minute. Amesteca in permanenta, pentru a nu se prinde si pentru a face o crema de gris cat mai fina.
Dupa, crema albinita se lasa la racit la temperatura camerei, apoi se ia untul (scos din frigider cu cateva ore inainte, pentru a fi moale) si se incorporeaza treptat in crema cu gris pentru prajitura albinuta. Acest lucru se face cu ajutorul mixerului, intr-un vas suficient de incapator.
Pentru a monta aceasta prajitura cu miere, nu e nimic foarte complicat. Pe prima foaie, de la baza, se plaseaza jumatate din crema de gris. Peste ea, urmeaza o alta foaie, apoi, desupra, conform albinita reteta traditionala vine un strat de gem. E recomandat ceva mai acrisor, pentru un gust mai interesant (caise, de exemplu). Mai asezi inca o foaie pentru a continua prajitura albina si peste ea inca un strat de crema de gris. Inchizi totul cu inca o foaie, iar peste, daca doresti, pudrezi cu zahar sau poti adauga chiar si un strat de glazura de ciocolata.
Poti sa mai faci prajitura albinita cu foi de zahar ars, cu crema de vanilie sau cu cacao. Aceasta e insa reteta clasica, simpla, cu ingrediente la indemana oricui.