Sos Bechamel - reteta originala
- 700 ml lapte
- 70 g faina alba 000
- 70 g unt
- Un varf de sare
- Un varf de piper alb macinat
- 1 lingurita nucsoara macinata
Reteta de sos bechamel (besamel, besciamella etc.) presupune prepararea unuia din cele cinci sosuri de baza in bucatarie, pe care orice aspirant chef trebuie sa le stapaneasca foarte bine. Chiar si gospodinele invata sa prepare acest sos alb care merge foarte bine cu o varietate de mancaruri, in special cu paste, ciuperci, snitel ori legume.
Exista numeroase retete in mediul online, cu ingrediente diferite, cel clasic necesitand faina, lapte si unt. Iar daca doresti un preparat mai cremos si cu un gust diferit, poti face un sos bechamel cu smantana (adaugi 200 – 250 ml de smantana grasa intr-un sos deja pregatit). Rezista pana la 3 zile in frigider, daca il pui intr-un recipient acoperit, putandu-se pastra si in congelator pentru pana la 30 de zile.
Reteta sos bechamel porneste de la incalzirea unei tigai incapatoare in care pui untul sa se topeasca la flacara mica, dupa care adaugi faina alba pe care o dai prin sita si o mixezi bine cu telul, pentru a nu lasa cocoloase. Este indicat, chiar, sa folosesti telul pentru amestecare in cratita.
Pentru a mentine temperatura constanta, poti apela la ajutorul unei tigai electrice in care vei amesteca sosul bechamel la fel ca pe plita sau aragaz. Dupa ce se incorporeaza faina si nu mai are cocoloase, poti trece la turnarea laptelui in viitorul sos bechamel. Aici iti vei arata maiestria in bucatarie, caci e necesar sa iei recipientul cu lapte caldut intr-o mana, in timp ce in cealalta tii telul. Pe masura ce torni lapte vei amesteca viguros in tigaie pentru a evita cocoloasele si globulele mai ingrosate de sos pentru spaghete.
Reteta de sos alb sau sos bechamel implica fierberea la foc mic pentru in jur de 20 de minute, avand grija sa verifici pentru ca preparatul sa nu isi schimbe culoarea caci, daca se intuneca, inseamna ca s-a ars si nu prea mai poti face nimic pentru el.
Urmatorul pas in prepararea unui sos bechamel dupa reteta clasica este sa il asezonezi cu sare si piper, adaugand si putina nucsoara macinata bine, pentru a obtine un gust mai bun.
Vei vedea daca al tau sos alb dupa reteta este bun de folosit in paste cu sos bechamel, de pilda, prin degustare si verificarea texturii. Iei o lingurita si o treci prin cratita, trasand o dunga cu ea prin mijlocul sosului. Cand respectivul semn ramane delimitat inseamna ca ai obtinut consistenta ideala pentru un bechamel sos clasic.
In cazul retetei simplificate de sos bechamel cu paste vei folosi lapte rece din care adaugi 200 ml intr-un bol in care ai cernut deja faina, in acelasi timp amestecand folosind un tel, pentru a evita formarea de cocoloase. Vei strecura acest preparat printr-o sita foarte deasa pentru a elimina cocoloasele si il vei pune la fiert intr-o cratita, la foc mic, alaturi de restul ingredientelor, inclusiv cei 300 ml lapte, untul si condimentele, amestecand incontinuu.
Cand da in clocot, acest sos bechamel pentru snitele, legume sau paste ori un sos bechamel cu ciuperci se lasa sa mai clocoteasca de minimum 3 ori, dupa care se va stinge focul, adaugand repede putin unt, amestecand pentru ca sa nu prinda o pojghita deasupra. Acum il poti servi alaturi de felul de mancare preferat sau folosi intr-o lasagna delicioasa. Pofta buna!