Tort cu fructe de padure si frisca
- 8 oua
- 170 g faina
- 170 g zahar
- 35 g cacao
- 1 esenta de rom
- 500 g mascarpone
- 600 g fructe de padure
- 450 ml frisca lichida
- 18 g gelatina
- 150 g zahar pudra
- 250 g zahar tos
- 60 ml apa rece
- 1 lingurita extract de vanilie
- 250 ml sirop de coacaze
- 150 ml frisca lichida
- fructe
Acest tort cu crema de mascarpone cu frisca ar putea fi o buna varianta pentru atunci cand vrei sa faci un desert delicios, pentru a sarbatori o zi importanta si vrei ceva mai racoritor. Fiind un tort cu fructe e potrivit mai ales vara, iar gustul dulce-acrisor e deosebit.
Baza acestui desert cu fructe de padure (sau il poti face si tort cu capsuni sau alte fructe) este blatul. El e simplu de realizat. Iti recomandam sa scoti ingredientele din frigider cu cel putin 30 de minute inainte de a incepe sa treci la treaba. Primul pas in prepararea blatului pentru acest tort cu crema de mascarpone este cel in care bati ouale. Nu trebuie sa separi albusurile de galbenus. Peste ele, adauga un praf de sare si mixeaza-le pana cand isi dubleaza volumul.
Mai departe, faina, impreuna cu cacaoa se cern, se adauga treptat peste oua si se amesteca usor, cu ajutorul unei spatule. Cand aluatul de tort cu mascarpone a devenit omogen, se include in el esenta si se amesteca din nou. Intr-o tava cu diametru de 26 cm se toarna compozitia si se baga la cuptorul preincalzit, la 180 de grade Celsius, pentru 30-35 minute.
Mai departe, cat blatul pentru acest tort cu fructe de padure este la cuptor, te poti ocupa de crema. Pe aragaz, intr-o cratita, la foc mic, se lasa la topit zaharul, iar peste se toarna fructele. Se lasa asa timp de 5 minute, dupa care se ia totul de pe foc si se piseaza. Pentru a elimina semintele si pentru a nu le intalni in crema cu mascarpone si fructe, da totul printr-o sita.
In timpul in care in cratita ai fructe de padure si ea se afla pe foc, te poti ocupa si de hidratarea gelatinei, pe care o adaugi in amestec la final, amesteci totul bine si lasi la racit.
Mai departe, fa crema de mascarpone, dupa cum urmeaza: adauga intr-un recipient zaharul pudra si mascarpone si amesteca totul foarte bine, cu o spatula. Dupa ce ai omogenizat totul, poti sa incorporezi si fructele de padure pe care le-ai pregatit inainte. Lasa totul la racit si ocupa-te de frisca.
Frisca lichida se mixeaza bine, apoi se adauga peste celelalte ingrediente si se amesteca foarte usor, cu spatula. Tot acum e si randul esentei de vanilie. Totul se lasa la rece inca 15 minute.
Acum trebuie sa revii la blatul pentru acest tort cu fructe de padure. El se taie in 3, fiecare bucata se insiropeaza pe rand, si apoi, se adauga pe fiecare parte cate un strat de crema. Va iesi un tort cu fructe de padure delicios.
Daca vrei sa ornezi tortul cat mai frumos, iti poti pastra cateva linguri de crema sau poti folosi alte variante pentru a orna un tort cu frisca.
Pentru a decora, bate bine frisca lichida. Daca vrei sa-i dai o alta nuanta, poti folosi colorant alimentar. Dupa ce imbraci tortul, ii mai poti adauga si alte fructe, ciocolata sau ce altceva crezi ca se mai potriveste.
La fel ca si la alte retete de tort, acest desert se lasa la rece pana a doua zi.