Zacusca cu ciuperci si vinete
Ingrediente:
- 1 kg ciuperci champignon proaspete
- 250 g ciuperci de padure (pot fi galbiori, opinci, ghebe sau alte sortimente)
- 800 g ceapa
- 1 kg ardei capia si gogosari cruzi/ 500 g ardei copti
- 10 catei mari de usturoi
- 1 kg rosii de gradina proaspete/ 1 l suc de rosii
- 200 ml floarea soarelui
- Piper negru macinat
- Sare
- 2 linguri boia dulce
- 1 lingurita boia iute (optionala)
Zacusca de ciuperci este preparata pentru lunile reci de iarna, in care o simpla gustare poate incanta papilele gustative la orice ora din zi. Unele retete pot include vinete, in timp ce altele vor fi simple, precum cea prezentata in randurile urmatoare.
Daca nu ai ciuperci de padure sau nu poti sa faci rost de ele, le poti inlocui cu simplele ciuperci champignon, desi ele sunt recomandate deoarece vor da o textura deosebita mancarii si un gust mai special. Pentru a se pastra acea aroma specifica a ciupercilor, este important ca ele sa fie proaspete. Iar daca prepari zacusca de bureti toamna, este imposibil sa nu dai peste niste fungi proaspeti in comert sau la piata.
Mai intai, vei curata ciupercile de pamant si le vei scurta cozile prea atoase, mai ales pentru zacusca de ghebe sau zacusca de hribi. Daca folosesti ghebe, le vei opari cateva minute, pentru a scoate acel mucus care ramane cand se prepara termic.
Speli ardeii si gogosarii si ii coci in cuptor sau pe o tabla, direct pe aragaz, pana cand obtii portiuni negre care se dezlipesc, dupa care ii introduci repede intr-o oala si ii presari cu sare, acoperind cu un capac, si ii lasi cel putin 30 de minute. Apoi ii vei decoji si curata de samburi si cotoare mult mai usor. Pasul final pentru ei este sa ii rupi in fasii.
Pentru ca zacusca de ciuperci sa aiba o textura cremoasa, vei da toate legumele prin masina de tocat inainte de a le pune la fiert. In acelasi timp, acest proces va ajuta si la prepararea mai rapida. Totusi, ai grija sa maruntesti fiecare ingredient separat, pentru a le adauga in tigaie pe parcurs si a obtine cel mai bun gust.
Intr-o oala mai lata (pentru a ajuta la evaporarea apei si la fierbere rapida) vei turna uleiul, ceapa si usturoiul pe care le calesti vreo 10 minute cu putina sare, pana cand devin sticloase, amestecandu-le usor pentru zacusca cu ciuperci champignon.
Apoi, adaugi ardeii copti si maruntiti si ii amesteci bine, lasandu-i sa se caleasca in jur de 5 minute, adaugand la final si ciupercile maruntite. Vei amesteca pentru ca aromele sa se intrepatrunda si vei pune in jur de doua lingurite rase de sare (sau dupa gust) si o lingurita cu varf de piper macinat.
Dupa vreo 10 minute vei adauga si rosiile pasate sau sucul de rosii si doua linguri rase de boia dulce (si putina boia iute, daca doresti un gust mai piscator la limba). Vei continua sa fierbi zacusca de opintici sau zacusca cu ciuperci pleurotus si champignon pe ochiul de aragaz sau la cuptor. In primul caz, vei amesteca din cand in cand si vei da la foc mic pentru 40 de minute, iar la cuptor vei incalzi la 150 de grade si vei introduce oala cu un capac pus partial, lasand-o sa fiarba 60 de minute, verificand la 30 de minute pentru a amesteca, sa nu se prinda.
Cand zacusca e gata, o poti servi sau o vei pune direct in borcane sterilizate pe care le etansezi cu capace.
Daca iti place o zacusca mai bogata in legume, poti incerca sa faci o zacusca de vinete ca in Moldova careia sa ii adaugi si ciuperci, ori o zacusca de vinete cu ciuperci si morcovi in care pui si ciuperci champignon sau zacusca de ghebe cu vinete.