Dulceata de capsuni delicioasa si aromata, usor de pregatit, perfecta pentru vara. Cum pregatesti capsunile pentru dulceata? Cat timp si cum fierbem dulceata pentru a pastra capsunile cat mai intregi, cum faci dulceata de capsuni cu sirop separat si cum o punem la borcan pentru a se mentine bine peste iarna.
Dulceata de capsuni reteta clasica
- 1 kg de capsuni (curatate)
- 1 kg zahar tos
- o jumatate de lamaie
- 1 lingura de esenta de vanilie
- nuci
- lamaie
Pregateste fructele pentru dulceata
De la inceput vrem sa iti spunem ca din aceasta retea de dulceata de capsuni vei obtine la final 1.5 kg din acest desert, asadar, daca vrei mai mult, cresti cantitatile.
Incepe prin a pregati fructele. Ele se separa cu grija de codite, se spala bine in mai multe ape, avand grija sa nu le zdrobesti, apoi se asaza intr-o oala incapatoare.
Cum se prepara dulceata de capsuni
Peste capsuni, se adauga zaharul tos (daca vrei, poti face si dulceata de capsuni cu zahar gelifiant), se amesteca putin si se lasa asa pana cand se formeaza un sirop si se dizolva zaharul. Poti sa le lasi astfel chiar is pana a doua zi.
Cand adaugi zeama de lamaie in dulceata de capsuni
Mai departe, continuam aceasta reteta de capsuni cu zahar, pregatind-o de fiert. Adaugam zeama de la lamaie, o amestecam si o lasam la foc mediu. Vei observa ca in toata incaperea va fi un miros de capsuni incredibil de placut si deasupra se va forma o spuma.
Cat se fierbe dulceata de capsuni
Cu timpul se va tot forma spuma, iar tu va trebui sa o indepartezi mereu, pentru a elimina impuritatile lasate de zahar. Astfel, siropul din dulceata va ramane clar si transparent. Pentru a-ti da seama ca dulceata de capsuni este gata, ea trebuie sa se lege. Acest lucru se intampla cam dupa 2 ore. Siropul va curge legat din lingura, ca un fir de ata si daca pui o picatura pe o farfurie, isi va pastra forma.
La final, adauga esenta de vanilie, lamaie taiata felii si/sau nuca si opreste focul.
Cum pui dulceata in borcane pentru iarna
Pentru a se pastra cat mai bine pe iarna, dulceata de capsuni trebuie turnata in borcane cat inca e fierbinte. Acestea trebuie sterilizate inainte. La fel si capacele folosite pentru a le inchide. Nu uita sa pui ceva metalic sub borcane, pentru a evita spargerea la contactul cu dulceata fierbinte. Dupa ce ai umplut borcanele, ele se intorc invers, pentru a se forma un vid, apoi se acopera cu paturi mai groase si se lasa sa se raceasca treptat, pana a doua zi. Sau se foloseste sterilizarea la cuptor., caz in care le poti lasa in cuptorul inchis si oprit dupa sterilizare.
Dulceata cu sirop separat
In cazul in care vrei sa faci dulceata cu sirop separat, ia zaharul, peste el toarna 200 ml de apa si lasa-l la foc mic. Cu un termometru de bucatarie, ar trebui sa atinga 105 grade Celsius. Cand acesta a inceput sa se lege, peste el se asaza capsunile si se lasa sa fiarba timp de 10 minute, apoi se opreste focul. Daca la final nu ti se par suficient de legate, mai poti scoate capsunile si fierbe siropul inca 10 minute, daca vrei o dulceata de capsuni intregi. Altfel capsunile se pot sfarma si dulceata se duce spre un gem mai dulce.
Aceasta reteta pe care ti-am prezentat-o e una naturala, care nu implica utilizarea conservantilor pentru a se prepara. Dureaza insa putin mai mult pregatirea, pentru ca siropul se formeaza incet. Da, sunt si gospodine care fac dulceata de capsuni cu gelfix si nu e nimic gresit daca asa doresc si daca le place rezultatul final. Insa, daca vrei ceva cu adevarat natural, trebuie sa-ti iei timp pentru a pregati cele necesare si sa cauti reteta care se potriveste cel mai bine cu ce doresti tu sa obtii.
Gem de capsuni – reteta simpla
Pentru a face gem de capsuni in loc de dulceata, reduci la jumatate cantitatea de zahar. Deci, in loc de 1kg zahar la 1kg capsuni, pui 0.5kg zahar la fiecare 1kg de capsuni. Gemul inseamna fructe zdrobite deci nu e cazul sa pregatesti siropul separat si nici sa-ti faci griji ca zdrobesti capsunile.
Pui capsunile cu zaharul si zeama de lamaie si astepti putin sa faca sirop apoi pui la fiert pe aragaz, la foc mic, si amesteci pentru a evita lipirea de fundul oalei.
Gemul este gat cand sosul creat in oala este suficient de gros pentru a-si mentine forma. Il testezi astfel. Fie picuri din lingura pe farfurie si ar trebui ca picatura sa isi mentina forma, fie pui o lingurita de sos pe o farfurioara si cand s-a racit tragi o urma cu lingurita prin el. Daca sosul nu se grabeste sa acopere spatiul eliberat, gemul de capsuni e gata.
Cea mai buna dulceata de capsuni este cea pregatita in casa, iar efortul, care nu e deloc mare, ii da un farmec aparte. nu uita ca mai poti varia din ingrediente. Poti face dulceata cu mai putin zahar sau cu inlocuitori. Dar, nu lasa la o parte zeama de lamaie. Este cea care ii asigura culoarea frumoasa de rosu aprins.