Dulceata de gutui
- 1 kg gutui
- 1 kg zahar
- 150 ml apa
- 1 lamaie
- 1 plic zahar vanilat
Toamna este anotimpul aromelor si al dulceturilor, iar dulceata de gutui ocupa un loc special in amintirile fiecaruia dintre noi, caci aroma sa este absolut unica si, desigur, delicioasa. Exista o multime de retete pentru preparate din gutui cu gelifiant cu fructoza si cu tot felul de alte ingrediente, dar nu prea suntem adeptii acestora.
De aceea, am decis sa iti prezentam azi o reteta de dulceata de gutui traditionala, care iti va aminti de clatitele cu dulceata pe care ti le facea bunica pe vremea cand erai copil. Multa lume spune ca este cea mai buna dulceata de gutui, deci credem ca ar trebui sa o testezi si tu.
Ceea ce propunem noi este o dulceata de gutui cubulete, caci textura acestora este mai provocatoare, si parca si aromele se pastreaza mai bine. Alte persoane prefera dulceata de gutui rase, insa aceasta are tendinta de a se transforma mai degraba intr-un fel de gem sau de peltea si de a pierde la capitolul consistenta.
Asadar, se iau gutuile, se spala bine, se curata de cotor si se taie in cubulete cu latura de 1 – 2 cm. Iti recomandam sa pastrezi coaja, caci aceasta da o savoare aparte la final si face si ca siropul din dulceata sa se lege mai bine. Odata pregatite, gutuile se pun in apa rece cu felii de lamaie, ceea ce le va impiedica sa se oxideze si sa isi schimbe culoarea.
Daca vrei sa scurtezi timpul petrecut facand asta, sau daca vrei sa iti usurezi munca, poti apela la un tocator cuburi; exista mai multe modele foarte eficiente si comod de folosit.
Apa si zaharul se pun pe aragaz intr-o oala incapatoare, in care se amesteca cu o lingura pana ajunge la temperatura de fierbere. Odata ce zaharul e complet dizolvat, siropul se lasa la fiert timp de 5 minute.
In acest sirop se pun cubuletele de gutui bine scurse; se asteapta sa dea in clocot si se lasa sa fiarba in jur de 5 minute. Se stinge focul si se lasa la racit; dupa cateva ore, vasul se pune din nou la fiert. Odata ce da in clocot, se cronometreaza inca 5 minute. In general dulceata este considerata terminata atunci cand gutuile capata o nuanta rosiatica, iar siropul are consistenta mierii. Se pune in borcane si se lasa la racit lent.
Exista mai multe retete cu gutui atunci cand vine vorba despre dulceata. De pilda, unele persoane prefera sa testeze o reteta de dulceata de gutui fara zahar, care li se potriveste si diabeticilor si poate fi folosita si de cei care doresc sa scada in greutate. Alte persoane incearca dulceata de gutui cu nuci: pui in sirop, la fiert, si miez de nuca, preferabil jumatati intregi, pentru un aspect mai elegant.
Dulceata de gutui cu mere sau cu pere este o alta formula de succes, pe care o prefera multa lume. Te sfatuim sa tii cont de timpii diferiti de fierbere ale celor doua fructe, astfel incat mierele sa nu se sfarame complet.
Iar daca e vorba sa testezi si alte retete cu gutui, iti recomandam sa gusti mancarica de gutui, cu sau fara carne.