fbpx
     

Reteta eclere frantuzesti

Last Updated: 05.03.24

 

Eclere de casa

Eclere cu crema de vanilie si glazura de ciocolata
Timp de preparare:15 minutes
Timp de gatire:35 minutes
PRINTEAZA

Ingrediente:

  • 120 grame faina
  • 75 ml apa
  • 75 ml lapte
  • 60 grame unt nesarat (80% grasime sau mai gras)
  • 3 - 4 oua (150 grame) 
 

Ingrediente pentru crema:

  • 150 grame zahar
  • 6 galbenusuri
  • 500 ml lapte
  • 30 grame amidon (sau 65 grame faina)
  • Un varf de sare
  • Miezul unui baton de vanilie 
 

Alte ingrediente:

  • 80 ml smantana de frisca
  • 120 grame ciocolata (50 - 70% cacao)
  • O lingura de unt
  • Un praf de sare

 

Eclerele sunt un dulce favorit al majoritatii oamenilor, insumand o coaja de aluat pufos cu umplutura dulce si cremoasa si o glazura ce ofera un plus de gust. Pentru incepatori prajiturile eclere cu ciocolata pot fi dificil de realizat, insa cu suficienta exersare ar trebui sa reusesti sa obtii aluatul acela pufos in care sa pui cremele potrivite. 

Printre retetele populare se afla cea de ecler cu ness, cu crema de vanilie si frisca sau unt ori crema de eclere cu budinca, cu glazura de caramel, zahar pudra, ciocolata sau sos de fructe. 

Reteta pentru coji de eclere implica oparirea aluatului si o grija in ce priveste amestecarea ingredientelor, cu precadere adaugarea oualor care se incorporeaza pe rand, folosind un mixer in aluatul racit, procesul putand dura mai mult cand il incerci pentru prima oara. 

Pentru obtinerea unei coji de eclere pufoase vei pune laptele, untul taiat (se pot face si eclere cu ulei), sarea si apa impreuna intr-o cratita, punand-o la foc mediu la fierbere, reducand apoi punctul de ardere si amestecand usor pentru ca untul sa se topeasca, dupa care torni incetul cu incetul faina, continuand sa amesteci pana cand dispar cocoloasele. Se continua amestecarea aluatului de eclere la foc mic cu o spatula pana cand aluatul incepe sa se prinda si formeaza o bula, pe suprafata oalei prinzandu-se o pelicula albicioasa subtire. 

Se stinge focul si se ia cratita de pe foc, lasand acest aluat de eclere sa se raceasca, aprinzand cuptorul la foc mare. 

Cand aluatul este doar caldut, se pun ouale in el si se mixeaza bine folosind un mixer de mana, fie spargand fiecare ou, pe rand, fie amestecandu-le mai intai si apoi incorporandu-le. Pentru dozare se foloseste un pos, putandu-se face mini eclere si eclere rapide simple, lungi sau chiar choux a la creme ori prajitura ecler vienez. Aluatul este suficient pentru doua tavi, acestea fiind tapetate cu hartie de copt. Cojile sunt facute pe rand, inainte de a le baga la cuptor. Deoarece cresc la copt, aluaturile de eclere cu vanilie se vor pune la distanta unele de altele. 

Se introduc in cuptorul preincins la maximum (la temperatura de 230 de grade) pentru 15 minute, dupa care temperatura se reduce la 170 de grade pentru alte 20 de minute, fara a deschide usa cuptorului. Se lasa la racorit, inainte de a adauga crema de vanilie pentru eclere sau umplutura dorita. 

Reteta clasica de crema pentru eclere este de vanilie sau crema de patiserie, asa cum mai este cunoscuta, facandu-se prin fierberea ingredientelor. Mai poti face si crema de eclere cu unt, eclere cu frisca sau cu un amestec dintre cele doua, cu crema de ciocolata ori chiar cu umpluturi sarate (ciuperci, carne, etc.). 

Laptele se pune la fiert intr-o cratita cu pastaia de vanilie, fara a da in clocot. 

Galbenusurile se bat bine cu mixerul impreuna cu zaharul si cu sarea, pana seamana cu o spuma, adaugand si faina pentru incorporare. Se scoate pastaia de vanilie din lapte si acesta se adauga polonic cu polonic in crema de eclere simpla, continuand mixarea. Cand este omogena, se toarna la loc in cratita si se da la foc mic, continuand amestecarea folosind o spatula, de aceasta data, pentru a nu se prinde de vas. In 3 minute se ingroasa si se fierbe pentru a prepara termic faina. Se racoreste cel mai bine in folie de plastic sau punga, la temperatura camerei sau introdusa in cel mai bun frigider, pentru a se folosi si la alte ocazii. 

Pentru glazura de ciocolata pentru eclere vei incalzi smantana la foc mediu intr-un vas pana cand da in clocot, adaugand-o apoi peste ciocolata maruntita si amestecand pana cand prinde o culoare omogena, dupa care repeti pasul si cu untul care e deja la temperatura camerei. Pentru eclere cu ness, adaugi doua linguri de ness la preparare. 

Eclerele se taie pe jumatate, dupa care se umplu cu crema de vanilie si, eventual, se decoreaza cu frisca, punand deasupra capacelului glazura de eclere preparata in prealabil, pudrandu-se cu zahar sau un alt sos, la alegere. Se lasa cateva ore pentru a se inmuia aluatul, dupa care se servesc. 

Daca ai pofta de un desert, dar nu ai timp pentru toate elementele, poti face o prajitura ecler fara coacere care foloseste drept aluat biscuitii simpli. 

Pentru eclere de post inlocuiesti laptele cu apa si untul cu margarina vegetala, pentru crema putand folosi lapte vegetal, miere si amidon. 

 

 

VINO PE INSTAGRAM!

Salut! Sunt loana si te astept cu drag pe Instagramul meu, unde promit sa iti arat totul despre cele mai gustoase bunatati pe care le gatesc.

CLICK AICI

Lasă un comentariu

0 Comentarii