Bucataria Ioanei
  • Frigidere
    • 8 lucruri de care ai nevoie in bucatarie, cand te muti de la parinti
    • 6 electrocasnice de bucatarie care costa sub 100 RON
    • Amandina reteta originala
    • Prajitura Tosca reteta originala
    • Reteta Cheesecake
    • Reteta eclere frantuzesti
  • Frigidere incorporabile
  • Mini frigider
    • 7 avantaje ale frigiderelor mini
    • 7 motive sa folosesti un minifrigider
    • Top 6 electrocasnice mici, utile in orice bucatarie
  • Cum sa-ti organizezi barul in living
    • 3 idei ca sa-ti construiesti barul de acasa

Bucataria Ioanei

Bucataria Ioanei

  • Frigidere
    • 8 lucruri de care ai nevoie in bucatarie, cand te muti de la parinti
    • 6 electrocasnice de bucatarie care costa sub 100 RON
    • Amandina reteta originala
    • Prajitura Tosca reteta originala
    • Reteta Cheesecake
    • Reteta eclere frantuzesti
  • Frigidere incorporabile
  • Mini frigider
    • 7 avantaje ale frigiderelor mini
    • 7 motive sa folosesti un minifrigider
    • Top 6 electrocasnice mici, utile in orice bucatarie
  • Cum sa-ti organizezi barul in living
    • 3 idei ca sa-ti construiesti barul de acasa

Reteta eclere frantuzesti

by CPoster Am modificat articolul ultima data pe: 02.03.21
Am modificat articolul ultima data pe: 02.03.21

 

Eclere de casa

Eclere cu crema de vanilie si glazura de ciocolata
Timp de preparare15 mins
Timp de gatire35 mins

Ingrediente:

  • 120 grame faina
  • 75 ml apa
  • 75 ml lapte
  • 60 grame unt nesarat (80% grasime sau mai gras)
  • 3 - 4 oua (150 grame) 
 

Ingrediente pentru crema:

  • 150 grame zahar
  • 6 galbenusuri
  • 500 ml lapte
  • 30 grame amidon (sau 65 grame faina)
  • Un varf de sare
  • Miezul unui baton de vanilie 
 

Alte ingrediente:

  • 80 ml smantana de frisca
  • 120 grame ciocolata (50 - 70% cacao)
  • O lingura de unt
  • Un praf de sare

 

Eclerele sunt un dulce favorit al majoritatii oamenilor, insumand o coaja de aluat pufos cu umplutura dulce si cremoasa si o glazura ce ofera un plus de gust. Pentru incepatori prajiturile eclere cu ciocolata pot fi dificil de realizat, insa cu suficienta exersare ar trebui sa reusesti sa obtii aluatul acela pufos in care sa pui cremele potrivite. 

Printre retetele populare se afla cea de ecler cu ness, cu crema de vanilie si frisca sau unt ori crema de eclere cu budinca, cu glazura de caramel, zahar pudra, ciocolata sau sos de fructe. 

Reteta pentru coji de eclere implica oparirea aluatului si o grija in ce priveste amestecarea ingredientelor, cu precadere adaugarea oualor care se incorporeaza pe rand, folosind un mixer in aluatul racit, procesul putand dura mai mult cand il incerci pentru prima oara. 

Pentru obtinerea unei coji de eclere pufoase vei pune laptele, untul taiat (se pot face si eclere cu ulei), sarea si apa impreuna intr-o cratita, punand-o la foc mediu la fierbere, reducand apoi punctul de ardere si amestecand usor pentru ca untul sa se topeasca, dupa care torni incetul cu incetul faina, continuand sa amesteci pana cand dispar cocoloasele. Se continua amestecarea aluatului de eclere la foc mic cu o spatula pana cand aluatul incepe sa se prinda si formeaza o bula, pe suprafata oalei prinzandu-se o pelicula albicioasa subtire. 

Se stinge focul si se ia cratita de pe foc, lasand acest aluat de eclere sa se raceasca, aprinzand cuptorul la foc mare. 

Cand aluatul este doar caldut, se pun ouale in el si se mixeaza bine folosind un mixer de mana, fie spargand fiecare ou, pe rand, fie amestecandu-le mai intai si apoi incorporandu-le. Pentru dozare se foloseste un pos, putandu-se face mini eclere si eclere rapide simple, lungi sau chiar choux a la creme ori prajitura ecler vienez. Aluatul este suficient pentru doua tavi, acestea fiind tapetate cu hartie de copt. Cojile sunt facute pe rand, inainte de a le baga la cuptor. Deoarece cresc la copt, aluaturile de eclere cu vanilie se vor pune la distanta unele de altele. 

Se introduc in cuptorul preincins la maximum (la temperatura de 230 de grade) pentru 15 minute, dupa care temperatura se reduce la 170 de grade pentru alte 20 de minute, fara a deschide usa cuptorului. Se lasa la racorit, inainte de a adauga crema de vanilie pentru eclere sau umplutura dorita. 

Reteta clasica de crema pentru eclere este de vanilie sau crema de patiserie, asa cum mai este cunoscuta, facandu-se prin fierberea ingredientelor. Mai poti face si crema de eclere cu unt, eclere cu frisca sau cu un amestec dintre cele doua, cu crema de ciocolata ori chiar cu umpluturi sarate (ciuperci, carne, etc.). 

Laptele se pune la fiert intr-o cratita cu pastaia de vanilie, fara a da in clocot. 

Galbenusurile se bat bine cu mixerul impreuna cu zaharul si cu sarea, pana seamana cu o spuma, adaugand si faina pentru incorporare. Se scoate pastaia de vanilie din lapte si acesta se adauga polonic cu polonic in crema de eclere simpla, continuand mixarea. Cand este omogena, se toarna la loc in cratita si se da la foc mic, continuand amestecarea folosind o spatula, de aceasta data, pentru a nu se prinde de vas. In 3 minute se ingroasa si se fierbe pentru a prepara termic faina. Se racoreste cel mai bine in folie de plastic sau punga, la temperatura camerei sau introdusa in cel mai bun frigider, pentru a se folosi si la alte ocazii. 

Pentru glazura de ciocolata pentru eclere vei incalzi smantana la foc mediu intr-un vas pana cand da in clocot, adaugand-o apoi peste ciocolata maruntita si amestecand pana cand prinde o culoare omogena, dupa care repeti pasul si cu untul care e deja la temperatura camerei. Pentru eclere cu ness, adaugi doua linguri de ness la preparare. 

Eclerele se taie pe jumatate, dupa care se umplu cu crema de vanilie si, eventual, se decoreaza cu frisca, punand deasupra capacelului glazura de eclere preparata in prealabil, pudrandu-se cu zahar sau un alt sos, la alegere. Se lasa cateva ore pentru a se inmuia aluatul, dupa care se servesc. 

Daca ai pofta de un desert, dar nu ai timp pentru toate elementele, poti face o prajitura ecler fara coacere care foloseste drept aluat biscuitii simpli. 

Pentru eclere de post inlocuiesti laptele cu apa si untul cu margarina vegetala, pentru crema putand folosi lapte vegetal, miere si amidon. 

 

 

Aboneaza-te
Anunta despre
guest
Recipe Rating




guest
Recipe Rating




0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments


Sitemap
Termeni si Conditii

Proiectele Noastre

Bucatariaioanei.ro foloseste cookies pentru a va putea oferi o experienta optima atunci cand navigati pe site-ul nostru. Continuarea navigarii constituie acceptul d-voastra .Accept Reject Mai mult detalii
Politica de Cookies

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are as essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Always Enabled

Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.

SAVE & ACCEPT
wpDiscuz