fbpx

Reteta ghiveci cu legume cu orez sau ghiveci sarbesc

Last Updated: 18.04.24

Nu putini sunt cei care adora sa manance ghiveci de legume cu orez. E un preparat gustos, satios si perfect pentru a fi pastrat chiar si in camara pentru cateva luni. Reteta pentru acest tip de mancare nu e deloc dificila, iar ingredientele pe care trebuie sa le folosesti nu sunt greu de gasit. 

farfurie cu ghiveci de legume

Ghiveci de legume cu orez

Cum prepari ghiveci sarbesc cu legume, pas cu pas - Reteta in PDF
Portii: 4
PRINTEAZA
Ingrediente ghiveci de legume cu orez:
  • 3 - 4 cepe
  • 3 - 4 ardei
  • 8 rosii
  • 150 ml de ulei
  • 200 g orez
  • Sare
  • Piper
Indicatii:
Pasul 1: Curata si toaca marunt ceapa si ardeiul.
Pasul 2: Cresteaza rosiile in capat si pune la fiert 3-5 minute. Scoate in apa rece, decojeste si taie cubulete. 
Pasul 3: Pune orezul la fiert separat.
Pasul 4: Caleste ceapa si ardeiul in putin ulei, pana se inmoaie.
Pasul 5: Adauga rosiile cuburi si lasa la fiert 10 minute.
Pasul 6: Adauga orezul, fierbe inca 2-3 minute apoi condimenteaza si ia de pe foc. 

 

Ghiveciul de legume cu orez se prepara cel mai frecvent vara, cand ai legume naturale, cu gust intens. Modul de preparare e unul simplu, insa, toate detaliile le vei afla din textul de mai jos.

 

Ghiveci de legume cu orez



Ingrediente ghiveci de legume cu orez

Pentru circa patru portii de ghiveci de legume cu orez ai nevoie de urmatoarele ingrediente: 4 cepe, 4 ardei, 8 rosii bine coapte, 150ml de ulei, 220g orez, sare si piper dupa gust. Este o mancare de legume care se prepara foarte usor, este gustoasa si tare buna pe timp de iarna.

 

Cum se face tocana de legume cu orez 

Incepe reteta aceasta prin pregatirea ingredientelor. Ceapa si ardeiul se curata apoi se toaca marunt. Rosiile se cresteaza in capat, apoi se pun la fiert, pentru a putea fi ulterior decojite si tocate cubulete. Orezul se fierbe separat. 

Intr-o cratita suficient de incapatoare pentru toate ingredientele, adauga ceapa si ardeiul. Lasa-le sa se caleasca bine, pana cand incep sa se inmoaie.

Cand sunt gata, peste ele adauga rosiile decojite, tocate marunt in cuburi. Mai lasa la fiert totul pentru inca cel mult 10 minute, apoi peste adauga orezul si apoi condimenteaza. 

Reteta e una simpla potrivita si pentru persoanele vegane sau cele care in anumite perioade tin post.

 


maruntitor de legume cu bol de inox si capac negru

Tocator de legume Heinner Cytheria 300 HMC-D300SS

Bol de inox, 300W, 2 cutite, 2 viteze de lucru.

Vezi pareri despre el aici.


 

 

Ce legume si zarzavaturi se adauga la ghiveciul sarbesc

Asa cum am zis si la sectiunea de ingrediente, legumele ce nu trebuie sa lipseasca sunt ceapa, ardeiul si rosiile. 

Sunt insa si alte legume pe care le mai poti adauga, daca iti plac. Nu e o reteta foarte stricta.

Unii o prefera cu dovlecei, altii cu vinete, pentru altii e interesant sa foloseasca si ardei iute, pastai de fasole sau rosii taiate mai mare. Totodata, mai poti adauga si usturoi, daca iti place gustul.

Referitor la zarzavat, si el poate fi parte a acestei retete. Nu e nimic gresit sa adaugi in cratita si morcov ras sau alte radacinoase precum telina, pastarnac sau patrunjel. Dimpotriva, gustul va fi mai intens si mai aromat.

 

In ce ordine pui legumele in reteta de ghiveci

Ghiveciul de legume se incepe in primul rand cu calirea cepei. E prima leguma care trebuie introdusa in cratita.

In ceea ce le priveste pe urmatoarele, le folosesti in functie de textura lor. Radacinoasele se vor gati mai greu, asadar trebuie puse primele.

Mai sunt apoi legume cu textura mai putin dura, precum ardeii si pastaile, si in final, le adaugi pe cele mai moi – rosii, dovlecel, vinete. 

Daca procedezi astfel le vei permite legumelor sa isi pastreze cat mai bine forma si sa nu ai in final un terci. Daca insa vrei ca totul sa fie cat mai moale si orezul sa fie mai evidentiat, le poti lasa pe toate mai mult la calit.

 

Cand se pune orezul la ghiveciul sarbesc

Reteta sarbeasca de ghiveci presupune adaugarea orezului la final. Acest lucru e posibil, deoarece el trebuie fiert separat. Bineinteles, dupa ce il adaugi in legume, mai poti lasa 2-3 minute sa fiarba.

Unele persoane adauga orezul chiar si la servit. Se pare ca aceasta metoda face ca gustul si textura sa fie mai placute. Poti incerca si tu. E o buna optiune daca vrei sa servesti ghiveciul la urmatoarele mese, nu sa il pastrezi pentru iarna.

 


manusa pentru cuptor, verde, silicon si textil negru

Manusa pentru cuptor din silicon, Perfect Home

Din silicon si material textil. Protejeaza foarte bine la temperaturi ridicate. Vezi pareri despre produs aici.


Cat timp gatesti ghiveciul de legume

Timpul total de gatire e in jur de 30 minute. Nu e o reteta foarte complicata. Mai mult dureaza fierberea orezului. 

Daca te gandesti si la timpul total de preparare, iti va lua maxim o ora sa pregatesti totul. Sa cureti si tai legumele, sa le calesti si sa le amesteci in final cu orezul.

Depinde bineintes si de cantitate. Cu cat aceasta e mai mare, cu atat vei avea de pregatit si mai multe legume.

 

Cum servesti tocana de legume cu orez sau ghiveciul sarbesc

Sunt multe persoane care prefera sa manance aceasta tocana ca atare. E suficient de satioasa pentru a fi consumata fara altceva alaturi. 

Daca insa vrei sa o mai combini si cu alte alimente, poti sa o servesti alaturi de o bucata de carne. Unii prefera ceafa la gratar, altii un cotlet. Unora le place mai mult cu pui, altora cu porc si asa mai departe. Poti folosi orice carne preferi.

Totodata, tocana de legume cu orez merge foarte bine cu paine prajita, alaturi de branza telemea sau ou fiert.

Daca e post sau vrei sa mananci vegan, poti sa servesti ghiveci sarbesc cu paine proaspata sau chiar si cu mamaliga.

 

Cum pregatesti ghiveciul de legume pentru iarna

Modul de preparare este la fel. Ceea ce trebuie sa faci in plus este sa te ocupi de sterilizare.

Borcanele si capacele trebuie spalate bine, apoi sterilizate, fie la cuptor, fie la bain-marie. Apoi, dupa ce ai pus in borcane continutul fierbinte, din nou sterilizeaza.

Acest pas e deosebit de important, deoarece tocana e un aliment sensibil si nesterilizat in mod corect e foarte probabil sa nu reziste pentru mai mult timp.

Cum prepari ghiveciul de legume la cuptor

Daca vrei sa faci un ghiveci mai sanatos, fara a cali legumele, poti sa te folosesti de cuptor.

Intr-un recipient suficient de incaptor adauga toate ingredientele pregatite dinainte, la fel ca la oricare reteta de ghiveci. Orezul se poate pune nefiert. Condimenteaza, apoi amesteca bine. 

Mai departe, ia o tava, in ea adauga continutul si peste apa cat cuprinde. Da totul la cuptorul preincalzit, la foc mediu, si lasa tava inauntru pana cand apa scade. 


Linkuri utile


Nu e deloc complicat sa faci ghiveci de legume cu orez. Poti merge pe reteta simpla, ce cuprinde cateva legume sau poti sa adaugi tot ce iti place. E un preparat ce merge consumat atat cu paine sau mamaliga, cat si simplu sau cu o garnitura alaturi. 

Ghiveciul sarbesc poate fi pastrat si ca o conserva, daca tii cont de cum e nevoie sa fie sterilizat si astfel te poti bucura de el simplu si rapid oricand doresti. 

Bucura-te de savoarea legumelor atunci cand e sezonul lor si invata sa prepari cel mai bun ghiveci de legume cu orez.

 

VINO PE INSTAGRAM!

Salut! Sunt loana si te astept cu drag pe Instagramul meu, unde promit sa iti arat totul despre cele mai gustoase bunatati pe care le gatesc.

CLICK AICI

Lasă un comentariu

0 Comentarii