fbpx
     

Reteta gogosari in otet

Last Updated: 02.10.22

 

Gogosari la otet

Gogosari in otet, pentru iarna, dulci
Timp de preparare:30 mins
Timp de gatire:30 mins
PRINTEAZA
 
Ingrediente:
  • Gogosari rosii 5 kg
  • Otet 1 l
  • Apa 3.8 l
  • Sare 10 linguri
  • Zahar 25 linguri
  • Mustar boabe 16 lingurite
 

 

Gogosarii sunt printre cele mai indragite retete de iarna; ei se pot prepara in diferite moduri, caci probabil ai auzit de pe la vecine despre gogosari murati la rece, gogosari in otet cu fierbere sau gogosari in otet, cu miere. Propunerea noastra de aceasta data este o varianta de gogosari in otet crocanti, deliciosi, pentru toate gusturile, usor de pregatit si care e imposibil sa nu iti placa.

Am spus ca reteta este foarte usor de pregatit pentru ca e vorba despre gogosari in otet, fara firbere, deci astfel vei scuti mult timp. In perioada conservelor pentru iarna, e un aspect important, mai ales daca iti place sa testezi mai multe variante de muraturi. 

Cele 5 kg de gogosari trebuie spalate bine bine, dupa care vei taia legumele in felii late de 3 – 5 cm pe care le vei curata bine de seminte. 

Pentru cele 5 kg de gogosari ai nevoie de aproximativ 10 borcane de 800 g; uneori poate fi nevoie sa folosesti 11 borcane, in functie de cum reusesti sa aranjezi feliile in interior. Borcanele se spala bine, cu detergent de vase, se clatesc cu apa din abundenta si apoi se usuca – poti face uscarea in cuptor, pentru a le steriliza. 

In fiecare borcan se adauga de la inceput cate o lingurita de boabe de mustar. In functie de preferinte, in fiecare borcan poti adauga bucatele de radacini de hrean, usturoi, frunze de telina – depinde ce arome preferi. Desigur, ingredientul principal este reprezentat de feliile de gogosari.

Pentru iubitorii de conopida murata, in borcane se pot pune si buchete de conopida – reteta poate fi adaptata si pentru varianta de gogosari cu conopida in otet, dar in acest caz trebuie sa regandesti…numarul de borcane. Restul proportiilor se pastreaza pentru 5 kg de “materie prima”, fie ca e vorba doar despre gogosari, sau despre gogosari si conopida. 

Este momentul sa te apuci de prepararea marinadei, careia trebuie sa ii acorzi intreaga atentie, avand in vedere ca e vorba despre o reteta de gogosari in otet opariti. Pentru asta ai nevoie de o oala de minim 5 litri, in care vei pune apa, otetul, sarea si zaharul. Amesteca in marinada, la foc, pana cand toate ingredientele sunt bine dizolvate, apoi lasa sa mai fiarba o vreme. 

Desi reteta este de gogosari in otet cu zahar, nu te lasa pacalit: rezultatul nu va fi gogosari in otet pentru iarna dulci, ci picanti. Daca preferi o reteta cu gust mai dulceag, recomandam varianta de gogosari pentru iarna in sos de bulion, cu miere. 

Revenind la ai nostri gogosari murati: odata ce marinada a fiert bine bine, o pui la borcan pana la limita superioara, se pune capacul si se infileteaza bine, dupa care acesta se intoarce cu gura in jos. Ideal ar fi sa ii tii inveliti 1 – 2 zile sa se raceasca lent. Dupa aceea, pot fi pastrati la temperatura camerei, desi, ca oricaror alti gogosari pentru iarna, le-ar fi mai bine intr-o camara mai racoroasa. 

Odata borcanul desfacut, e recomandat sa pui restul de gogosari la rece pana la consumarea intregii cantitati. 

 

 

VINO PE INSTAGRAM!

Salut! Sunt loana si te astept cu drag pe Instagramul meu, unde promit sa iti arat totul despre cele mai gustoase bunatati pe care le gatesc.

CLICK AICI

Lasă un comentariu

1 Comentarii
GABRIELA

October 6, 2021 at 5:26 pm

Buna

Raspunde
4