Hamburger de casa
- 500 g carne vita cu 20% grasime (ceafa, pulpa)
- Sare mare
- piper
- Rosii
- Salata
- Mustar
- Castraveti murati
- Cascaval
- Maioneza
- Ketchup
- Sos remoulade
- Sos tartar
- Sos ranch
Hamburger de vita – iata o reteta americana originala care este extrem de indragita atat printre copii cat si in randul adultilor. Desigur, varianta cea mai simpla este sa comanzi de la fast food, insa nu e si cea mai sanatoasa solutie. Asadar, daca vrei sa mananci ceva gustos dar si sanatos, iti propunem sa inveti sa prepari chiar tu, acasa, reteta de burgeri americani deliciosi.
Un prim pas este sa alefi niste chifle hamburger potrivite. Ele nu trebuie sa fie foarte subtiri, caci nu vor mai fi suficient de savuroase. Pe de alta parte, ai grija ca ele sa nu fie nici foarte groase, caci vor fi greu de mancat si nu se vor imbiba suficient cu sosuri si cu zeama lasata de carne.
Daca nu gasesti in comert chiflele ideale (desi am vazut unele gustoase cu seminte), poti lua in calcul sa le pregatesti chiar tu acasa; nu e foarte complicat si vor fi cu siguranta mai savuroase decat orice alta varianta.
Pentru cei mai buni burgeri ai nevoie mai apoi de o carne perfecta. Reteta de burger presupune folosirea unei carni de vita marmorate, cu o cantitate de grasime de aproximativ 20%. Daca preferi o varianta dietetica, poti opta pentru ceva mai slab, cu un procent de 15% grasime. Ideal ar fi sa ai o masina de tocat ca sa poti prepara tu insati amestecul, din carnea care ti-a placut cel mai mult cum arata. Odata ce ai tocat-o, formeaza piftelele pentru hamburger, cu dimensiunile potrivite. Nu uita ca, la prajit, ele se mai micsoreaza.
Cand vine vorba despre hamburger, reteta originala presupune prajirea acestora pe gratar, dar acest lucru nu este intotdeauna posibil. Ei pot fi gatiti foarte bine si pe plita incinsa, pe grill-ul electric, pe un gratar de fonta sau chiar intr-o tigaie, desi e preferabil ca la final sa aiba marcajele de grill. Este esential ca un burger de casa sa fie savuros, deci recomandarea este sa il prepari la foc mare, timp de cate 3 minute pe fiecare parte. In momentul in care ii intorci, ii presari cu piper proaspat macinat si cu sare; nu vrei sa maschezi gustul carnii de vita cu alte condimente.
Chiflele se taie in jumatate si se prajesc si ele un pic pe gratar, cat sa devina moi si pufoase. Reteta de hamburger de vita spune ca montarea acestuia este cea care trebuie sa dea dovada de maiestrie: jumatate de chifla se unge cu mustar, se adauga o felie de cascaval, frunza de salata, rosiile feliate, castravetii murati si chifteaua. Jumatatea superioara a chiflei se unge cu sosul preferat si se adauga deasupra.
In cazul in care si copiii se vor bucura de acest hamburger, reteta trebuie sa le fie adaptata, astfel incat si acestia sa poata musca din el cu oarecare usurinta. Ai grija ca legumele sa fie taiate in felii subtiri, de pilda.