Lapte de bou
PRINTEAZA- 800g seminte de dovleac decojite
- un litru de lapte de vaca
- sare
- mamaliga
Iti propun de data aceasta o reteta straveche, mai putin populara in prezent: lapte de bou. Se obtine din seminte de dovleac si lapte de vaca sau lapte vegetal, ori chiar apa.
Semintele decojite de dovleac se coc bine in cuptor, avand grija sa nu le arzi. Cu cat sunt mai uscate, cu atat le vei putea rasni mai usor si transforma intr-o faina fina. Poti folosi pentru asta o rasnita sau robotul de bucatarie. In unele cazuri poate functiona si blenderul, dar ai grija sa nu il fortezi, fiind destinat in special amestecurilor lichide.
Pune laptele la fiert intr-o oala incapatoare si, cand incepe sa dea in clocot, adauga faina din seminte de dovleac si amesteca permanent ,pana cand incepe sa se ingroase. Da deoparte si pune sare dupa gust.
In varianta traditionala se serveste similar unei supe, alaturi de mamaliga, dar il poti consuma si ca o gustare de tip budinca sau in alte combinatii.