Maioneza de post - reteta rapida
- 400 ml ulei de floarea soarelui
- 200 ml lapte de soia
- zeama de la o jumatate de lamaie
- 1 lingura de mustar
- sare
- piper
Maioneza de post e la mare cautare in randul persoanelor care nu vor sa consume oua sau a celor care in anumite perioade evita sa manance tot ce inseamna proteina animala. Totodata, maioneza vegetala e o alternativa sanatoasa la cea clasica, iar in cele ce urmeaza iti vom spune cum sa o prepari.
In primul rand, pentru a te asigura de faptul ca totul va iesi cat mai bine si nu e nimic foarte complicat, ai nevoie de un mixer vertical. In bolul acestuia, adauga uleiul de floarea soarelui (nu ulei de soia), laptele de soia, mustarul, zeama de lamaie, sarea si piperul.
Cum se face maioneza mai departe? Incepi sa mixezi totul, ridicand usor mixerul, pana cand totul se amesteca bine si devine acea consistenta de maioneza vegana.
Poti sa consumi aceasta maioneza de post in tot felul de preparate de post, pentru a te bucura in aceasta perioada (dar si in orice alta zi) de un meniu cat mai divers. O poti utiliza pentru a face salata de vinete, salata boeuf, o poti consuma cu cartofi la cuptor, ca dressing in salate de legume si in orice altceva mai doresti. Da, gustul de maioneza de post cu lapte de soia e putin mai diferit fata de cel clasic, dar e foarte posibil sa iti placa. Merita sa incerci.
In cazul in care nu vrei sa faci maioneza din lapte de soia, pentru ca nu iti place gustul acestuia, vei gasi si retete de maioneza de post din cartofi sau chiar de maioneza de post din pufuleti. Ai de unde sa alegi varianta care sa se plieze cel mai bine pe preferintele tale.
Daca nu ai un mixer vertical pentru a face aceasta maioneza de post, mai sunt si alti roboti de bucatarie care te pot ajuta sa faci totul simplu si rapid, doar adaugand in vas ingredientele. Sa o faci la mana e destul de dificil, deoarece nu e ca cea clasica, de ou. Dar, daca te straduiesti si adaugi totul cu grija, treptat, e posibil sa iti iasa.
Multe persoane sunt interesate si de cum se repara maioneza, insa, nu este cazul pentru aceasta, deoarece nu exista acest risc. Daca urmezi pasii dati si folosesti un aparat corespunzator, nu vei avea astfel de probleme.
La final, daca vrei, in acest amestec poti sa adaugi usturoi, boia dulce sau iute sau alte astfel de ingrediente care se pot introduce de regula in orice maioneza.
Amestecul acesta poate fi pastrat la frigider pentru 2-3 zile, in cazul in care nu il consumi imediat sau ti-a mai ramas dupa ce ai gatit diverse bunatati.