Mancare de fasole verde cu pui
Ingrediente:
- 1.5 kg fasole verde proaspata sau congelata
- 1 kg pui (pulpe, piept, aripi - parti cu oase si piele)
- 3 catei usturoi
- 150 g ceapa
- 2 morcovi mari
- 1 ardei gras mediu
- 2 rosii din conserva
- 4 linguri bulion
- 2 linguri ulei
- 1 legatura patrunjel proaspat
- O foaie de dafin
- Sare
- Piper
Ingrediente optionale:
- 50 g unt
- 1 litru supa de pui ori legume (se poate inlocui cu apa fierbinte)
- 50 g faina
Mancare de fasole verde
Ti-e pofta de o mancare de fasole verde gustoasa si aromata, cu cateva bucatele suculente de pui, pentru un aport proteinic bun? Din aceasta reteta vei invata sa prepari o mancarica gustoasa si oricand la indemana, care e nu doar o optiune de sezon pe timpul verii, cand te poti bucura de legume proaspete, ci si in anotimpurile reci, caci va functiona la fel de bine si cu fasole verde la congelator. Totusi, nu recomandam fasole verde la borcan, care este mai moale si are un gust diferit, neputand rezista la prepararea termica in vederea obtinerii gustului special.
Mai intai, cureti puiul si il tai in bucati mai mici, daca este cazul, dupa care il condimentezi simplu, cu sare si piper, si il dai la o parte, pentru a absorbi gustul.
Intre timp, cureti cantitatea de fasole pastai alese (daca sunt proaspete), rupand coditele lemnoase, le speli bine in apa rece de mai multe ori, punand o oala cu apa la fiert. Cand apa clocoteste, arunci in ea o lingura de sare si introduci fasolea, oparind-o pentru maximum 2 minute, pentru a se fragezi putin, dupa care o scoti intr-un bol cu apa rece, pentru a prezerva culoarea pentru fasole verde scazuta ardeleneasca.
Ceapa e tocata, ardeiul si morcovii taindu-se, si ei, in mici bucatele sau fasii. Usturoiul se va zdrobi atunci cand e necesara folosirea sa.
Vei incinge uleiul intr-o cratita sau tigaie incapatoare, adaugand si rumenind frumos bucatile de pui alese, pentru ca pielea lor sa prinda o culoare frumoasa, pret de pana la 8 minute. Apoi, se scot si se tin acoperite pentru a ramane calde pentru reteta de fasole verde.
Focul se da la mic si se adauga in tigaie ceapa si usturoiul pe care il zdrobesti, punand si ardeiul. Preparatul pentru fasole pastai cu pui se asezoneaza putin cu sare si se inmoaie, dupa care adaugi morcovul si carnea, precum si foaia de dafin si amesteci cu o lingura sau o spatula putin, dupa care pui si apa fierbinte (sau supa de baza) care sa acopere in intregime preparatul si il lasi la fiert pana cand se fragezeste, in jur de 20 – 30 de minute, in functie de tigaie si foc.
Introduci fasolea verde curatata in preparat, adaugand apa fierbinte daca este nevoie, ajungand la fierbere si lasandu-se la foc mediu fara capac, pentru fasole verde scazuta cu usturoi. In cateva minute, o mancarica de pastai gustoasa poate fi gata, daca legumele sunt proaspete. Daca acestea sunt mai atoase, pot avea nevoie de mai mult timp pentru preparare.
Pentru ingrosarea sosului, reteta de pastai scazute cu usturoi si pui poate include un amestec de faina si unt, in pasta rezultata adaugand putin sos, amestecand bine, dupa care torni rezultatul in tigaie. Daca doresti o fasole pastai cu usturoi si carne fara un adaos de sos, poti sa o mai lasi sa fiarba pana cand obtine consistenta dorita.
La final, opresti focul si adaugi in a ta mancare de pastai patrunjel proaspat taiat, sare, piper si inca un catel de usturoi pisat daca doresti sa fie mai iute. Se serveste calda, cu mamaliga sau paine. Aceasta fasole verde prajita cu pui rezista foarte bine si peste noapte, daca este nevoie. Nu ne ramane decat sa iti uram pofta buna!