Mancarea de mazare cu carnati este o reteta simpla, populara si gustoasa, inclusa adesea in meniul de pranz sau cina, mai ales in anotimpul rece. Este o reteta cu mazare, usor de facut, satioasa, care place atat adultilor, cat si copiilor, fiind o optiune la care merita sa apelezi cand nu stii ce sa mai gatesti pentru familie. Iata cum obtii o mancarica de mazare delicioasa in mai putin de 1 ora.
Mancarica de mazare - reteta simpla
- 500g mazare congelata
- 250g carnati oltenesti
- 1 ceapa medie
- 1 morcov
- 1 ardei
- 2 linguri de ulei
- boia de ardei dulce
- 1 lingura paste de tomate
- sare
- piper
- marar verde
Mazare cu carnati
Taie si caleste legumele si carnatii
Baza gustului dulceag al mancarii de mazare cu carnati sta in legumele care insotesc ingredientul principal, iar aroma este imbogatita de carnatii afumati.
Incepe prin a curata ceapa si morcovul de coaja, iar ardeiul de seminte. Pentru mancare de mazare, ceapa se taie marunt, morcovul rondele, ardeiul in cubulete, iar carnatii in felii rotunde.
Pentru ca aroma de carnati sa patrunda bine mancarea de mazare scazuta, aceste felii sunt primele care ajung in tigaie si pe care le vei praji putin in ulei. Nu uita sa dai drumul la hota, carnatii vor degaja o aroma destul de intensa.
Urmeaza ceapa, morcovul si ardeiul, pe care le inabusi cateva minute, pana cand incep sa se inmoaie si sa degaje un miros apetisant.
Fierbe legumele si mazarea
Daca faci mancare cu mazare proaspata sau congelata, o poti adauga chiar acum, impreuna cu suficienta apa cat sa acopere toate legumele. Lasa la fiert, acoperind oala cu capac, pana cand toate sunt facute.
Pentru cei care incearca aceasta reteta de mancare de mazare cu varianta din conserva, care este deja fiarta, mai intai se pune apa peste legumele inabusite si se fierb si abia apoi se adauga mazarea.
Finalizeaza cu sos de tomate si condimente
O mazare cu sos generos are nevoie de bulion sau suc de tomate, care se adauga aproape de final, impreuna cu boiaua dulce de ardei. Se amesteca bine si daca mazarea a scazut prea mult, se mai adauga apa. Pentru o mazare cu carnati mai inchegata poti completa cu o lingura de faina, care are rolul de ingrosa sosul.
Nu pentru toate mancarurile cu mazare, reteta include si usturoi, deci adauga acest element doar daca iti place gustul. Usturoiul se taie feliute subtiri sau se da prin presa si se adauga cat timp tocanita de mazare este inca pe foc.
Se completeaza cu marar taiat marunt, condimentul clasic pentru mazare, in retete cu carnati sau fara, si se stinge ochiul aragazului. Este o reteta foarte gustoasa si hranitoare, iar daca pregatesti mai multa pentru cina, o poti servi si a doua zi, la pranz, incalzita la microunde sau chiar intr-o craticioara pe aragaz. Gustul ramane la fel de delicios si aromat.
Serveste cu muraturi sau salata
Mancarica de mazare cu carnat se serveste alaturi de o salata de spanac cu ridichi si ceapa verde, daca este primavara, impreuna cu muraturi, daca o manaci iarna, si cu orice alt tip de acritura doresti.