Mucenici Muntenesti Fierti - Reteta Simpla
- 500 g faina
- 250 ml apa
- 150 g zahar
- 50 ml ulei
- 16 grame zahar vanilinat
- 200 g nuca macinata
- 1 esenta de rom
- 1 esenta de lamaie
- coaja de la o lamaie
- coaja de la o portocala
- scortisoara
- sare
Daca vrei sa faci macinici sau mucenici asa cum se fac in Muntenia, trebuie sa te inarmezi cu rabdare, deoarece nu e o reteta grea, dar e destul de migaloasa.
Pentru inceput, trebuie sa te ocup de aluatul pentru mucenici. Cel mai simplu e sa folosesti un mixer cu bol si sa adaugi in recipient, rand pe rand, urmatoarele ingrediente: faina, apa calda, uleiul si sarea. Amesteca bine, la viteza mai mica, apoi creste si lasa mixerul sa-si faca treaba pentru circa 15 minute. Daca vrei sa il framanti la mana, adauga toate ingredientele in aceeasi ordine si framanta bine pana obtii un aluat de macinici moale, dar care nu se lipeste.
Lasa coca sa se odihneasca pentru circa 20 de minute, dupa care, pentru a continua reteta de mucenici trebuie sa treci la formarea lor. Se intinde foarte bine aluatul, pentru a fi subtire cam de 0.5 cm. Poti folosi putina faina, pentru a fi mai simplu.
Cum formezi mucenicii? Ai la dispozitie mai multe variante. Cel mai usor poti face asta cu ajutorul unei forme speciale, care decupeaza in 8. Apoi, mai poti sa tai fasii foarte subtiri si sa le rasucesti in asa fel incat sa formeze cifra 8, sau sa te folosesti de doua forme de marimi diferite, cu ajutorul carora sa formezi inele pe care apoi sa le rasucesti.
Cand faci mucenici muntenesti, dupa ce i-ai modelat, lasa-i intr-o tava tapetata cu faina, peste noapte, pentru a se usca foarte bine.
Mai departe, mucenici – reteta clasica, spune ca ei trebuie fierti. Ai grija sa urmezi toti pasii pentru a obtine in final cei mai buni mucenici cu zeama. Intr-o craticioara, pune la fiert cam 2 litri de apa. Cand aceasta da in clocot, adauga mucenicii uscati, amesteca, iar peste pune scortisoara si zahar vanilat. Asteapta pana cand acesti mucenici muntenesti devin al dente, adica nu foarte bine facuti. Iti vei da seama de acest lucru cand se ridica la suprafata.
Acum e momentul sa continui aceasta reteta de mucenici fierti, adaugand in apa in care acestia s-au gatit, zaharul. Se amesteca totul bine, apoi se introduce coaja de lamaie, coaja de portocala, esenta de rom si cea de vanilie si 3/4 din nuca. Amesteca totul cu grija, apoi opreste focul.
La final, pune capacul la oala si lasa ca acesti mucenici fierti sa se odihneasca pentru 15 minute. Dupa ce a trecut acest timp, pune in farfurie cantitatea dorita, iar peste, poti sa presari nuca macinata (din ce ti-a mai ramas) sau chiar si coaja de portocale/lamaie.
Aceasta este reteta de mucenici Jamila, si dupa cum bine ai putut observa, nu e nimic foarte complicat. Daca ai rabdare si iti iei timpul necesar, vei obtine cei mai buni mucenici muntenesti pe care sa-i servesti pe 9 martie.