Muraturi asortate la borcan
- 2 kg gogonele
- 4 morcovi
- 1 varza alba
- 1 varza rosie
- 3 kg castraveti
- 2 conopide
- 2 kg ceapa
- 1 pepene rosu pentru murat (mic)
- 1 capatana usturoi
- 4 bucati de hrean
- 1 legatura frunze telina
- 1 legatura leustean
- 1 plic piper boabe
- 3 ardei iuti
- 1 legatura de marar uscat
- 1 legatura cimbru uscat
- Sare pentru muraturi
- Optional o lingura boabe de mustar
Niste muraturi asortate usor acrisoare si sarate, gustoase, se potrivesc drept garnitura unei varietati de feluri de mancare, insa nu oricine stie sa le puna in asa fel incat sa isi pastreze textura si sa dobandeasca o aroma buna. Daca te intereseaza sa afli cum se pun muraturile asortate te invitam sa citesti in continuare acest articol.
Nu putine sunt gospodinele incepatoare care doresc sa isi arate maiestria in bucatarie cu diferite retete de muraturi, maioneze, salate sau fripturi. Pentru a avea la indemana mai multe texturi si gusturi, poate fi profitabil sa incerci o reteta de muraturi in saramura, la butoi sau borcan, in functie de posibilitati. Cantitatea de ingrediente mentionata in articol este suficienta pentru in jur de 25 kg de muraturi asortate la butoi, putand adapta reteta cum doresti. Dupa preferinte, poti pune un singur fel de legume la murat sau mai multe.
Iti pregatesti recipientele pentru muraturi asortate la borcan, alegandu-le pe cele cu o gura mai larga, de cel putin 4 – 5 cm, pentru a putea scoate legumele cand doresti sa le servesti. Se oparesc pentru a elimina orice bacterii sau fungi care pot sa duca la o muratura de proasta calitate.
Primul pas din reteta de muraturi este sa speli bine legumele in doua ape, taind ceapa pe lung si in feliute pestisor, decojind usturoiul si taindu-l la jumatate. Se curata morcovul si hreanul radacina si se taie in bucati de jumatate de cm grosime, iar telina in bucati de 1 cm grosime, daca alegi radacina si nu frunze. Poti lasa gogonelele, castravetii, gogosarii, varza, conopida intregi, sau poti face muraturi asortate taiate marunt, mai ales in borcane mici.
Vei aseza mai intai intr-un borcan sau butoi de muraturi taranesti niste frunze de telina si leustean, cimbru si marar, dupa care pui un strat de ceapa, morcovi, usturoi, ardei iuti, hrean si varza. Urmatoarele ingrediente pentru muraturi asortate in saramura sunt gogonelele si castravetii. Apoi poti pune ce legume mai doresti, precum conopida, pepene rosu etc.
Deasupra legumelor proaspatului recipient cu muraturi pentru iarna pui piperul si cateva frunze de telina si leustean. Prepari saramura de adaugat deasupra pentru muraturi la butoi. Cata sare se pune la muraturi? Cand vei masura apa care intra in recipient, ai in vedere ca la un litru vei pune o lingura de sare de muraturi, care se gaseste in comert. Trebuie ca apa sa acopere in totalitate legumele.
Deasupra pui o farfurie si o greutate sau improvizezi un alt sistem similar pentru borcane mai mici, pentru ca legumele sa ramana scufundate in saramura. Butoiul de muraturi pentru iarna se va pune undeva la temperatura camerei acoperit cu un material mai gros, pentru a prinde gustul acru, iar dupa 6 zile se va scoate farfuria sau greutatea si se vor inlocui cu capacul. Se duce intr-un loc racoros pentru a pastra prospetimea necesara intr-o salata de cruditati pentru iarna.
Pentru diverse muraturi pentru iarna mai acrisoare poti adauga in butoi cateva frunze de cires sau vita de vie ori boabe de mustar, cu rol de conservare, mai ales pentru castraveti.
Daca faci muraturi asortate in otet, foloseste un sortiment de mere de minimum 9 grade. Nu folosi otet balsamic!