Reteta negresa de post
Ingrediente:
- 300 g faina alba
- 250 ml apa
- 150 g zahar
- 150 ml ulei de floarea soarelui
- 3 linguri cacao
- 1 lingurita praf de copt
- 4 linguri gem de casa
- 100 g fructe uscate (optional)
- 100 g nuci macinate sau nuca de cocos.
Pentru ornat (la alegere):
- Zahar pudra
- Scortisoara
- Ciocolata de post topita
- Nuca de cocos.
O reteta de produs dulce, gustos si usor de preparat este negresa de post care te imbie cu un gust foarte bun, chiar si din ingrediente pe care le gasesti la indemana in bucatarie sau camara in orice moment. Poti servi negresa pufoasa atat cand tii post, cat si cand nu ai lapte sau oua in casa ori daca urmezi un regim vegan, de pilda. Ii poti face un topping de ciocolata, glazura, o poti pudra cu zahar sau cacao, nuca de cocos, bombonele ori poti insiropa negresa de post cu nuca si gem sau face o negresa cu crema, precum un tort, existand multe lucruri care ii pot schimba usor aspectul sau chiar si gustul, putin.
Reteta brownie este simplu de realizat, primul pas fiind sa iti cantaresti bine ingredientele, pentru a nu gresi textura si a nu se lasa aluatul de negresa cu gem sau a deveni prea tare ori a se usca dupa ce se raceste. Este de preferat sa obtii un aluat moale, usor umed, bogat in dulceata gemurilor puse in compozitie, negresa cu nuci fiind o optiune de post ideala.
In prima faza, vei pune intr-o bol apa, uleiul si zaharul pe care le amesteci bine cu un tel, pana cand se dizolva zaharul pentru negresa de post cu gem, pentru a se pastra aluatul rezultat suficient de aerat si pentru a nu se intari prea mult sau a se lasa foarte tare si a deveni bolovanos.
In alt bol, mixezi praful de copt cu faina si cacao pentru negresa de post, dupa care le adaugi peste lichidul de mai sus. Folosind un tel sau un mixer, omogenizezi compozitia foarte bine, fara a lasa cocoloase in aluatul pentru negrese de post, dupa care adaugi si gemul si mai amesteci o data.
Continui adaugand in negresa pufoasa si cremoasa nucile si fructele uscate (sau ciocolata de post maruntita, daca vrei), amestecand bine cu un tel sau o spatula, pentru a se omogeniza.
Se toarna negresa cu nuca intr-o tava tapetata cu hartie de copt si se niveleaza, se da drumul la aragaz cu cuptor electric (aici cateva exemple comparate), pentru a se incalzi putin, pana ajunge la temperatura de 200 de grade, dupa care introduci respectiva tava si lasi negresa de post la copt pentru 35 – 40 de minute la foc mediu (la 200 grade in cuptor electric). Se poate verifica daca s-a preparat negresa cu dulceata prin testul scobitorii.
Dupa ce o scoti din cuptor, lasi negresa cu ciocolata de post sa se raceasca, dupa care o poti taia cum doresti sau cum iti permite forma.
Negresa cu gem si glazura de ciocolata poate fi servita simpla sau alaturi de un ceai sau o cafea, de pilda. In ce priveste ornarea, poti lasa negresa simpla, o poti da cu pudra de zahar deasupra, ii poti adauga nuca de cocos, cacao, gemuri sau dulceturi, poti face negresa cu glazura de cacao sau una alba ori chiar pune frisca sau bezea. O poti transforma si in blat de tort, folosind o negresa insiropata peste care pui crema dorita si pe care o ornezi dupa placul inimii.