Ostropel de pui moldovenesc
Ingrediente:
- 1 kg pulpe de pui sau un mix cu pulpe de pui
- 2 cepe medii
- 4 - 5 catei de usturoi
- 1 - 2 linguri otet din vin
- 1 frunza de dafin
- 2 linguri ulei
- 3 cartofi mari sau 6 mici
- 3 morcovi medii
- 1 ardei iute
- 1 lingurita de cimbru
- Sare
- Piper
- Patrunjel pentru ornat
Doresti sa inveti sa prepari un ostropel de pui care sa lase gura apa oaspetilor tai oricand primesti pe cineva in vizita sau cand meniul zilnic ar mai merita niste schimbari? Aceasta mancare simpla, de casa, una din apreciatele retete de la bunica, se foloseste de ingrediente la indemana din camara si frigider, neavand nevoie de mai mult de o ora petrecuta in bucatarie pentru cateva portii delicioase pe care le poti servi la pranz sau cina, alaturi de mamaliguta calda.
Aceasta ciulama de pui ca la bunica are nevoie si de o cratita medie in care vei pune puiul la prajit alaturi de doua linguri cu ulei. Alege una suficient de incapatoare pentru ca restul legumelor sa aiba loc mai tarziu. Incalzeste recipientul pe plita, adauga uleiul si, cand acesta s-a infierbantat, adauga si carnea.
Pregatirea celorlalte ingrediente va avea in vedere curatarea legumelor si taierea ardeiului iute in felii, a cartofilor in cuburi mai mici si a morcovilor in jumatati. Dupa ce lasi carnea cate 4 minute pe fiecare parte, vei adauga o cana si jumatate de apa si ardeiul iute, lasand la fiert pentru 20 de minute. Apoi, adaugi in al tau ostropel cu pui si legumele, asezonand cu piper, sare si lingurita de cimbru, dand focul la mic.
Acoperi recipientul cu un capac si lasi toate ingredientele sa fiarba pentru 15 minute, spre final adaugand usturoiul pisat. Acest ostropel de pui cu usturoi se lasa sa se racoreasca 10 minute, dupa care se poate servi ornandu-se cu patrunjel tocat, alaturi de mamaliguta calda sau piure de cartofi.
O varianta populara este cea de ostropel de pui oltenesc, care foloseste rosii si vin si care prevede punerea carnii pe gratar. Alte retete pot sa imbine cele doua stiluri de preparare, scotand legumele (cartofi, morcov, ardei iute), facandu-se un sos cu rosii si vin. Puiul se prajeste in tigaie, asezonat, pana se rumeneste, dupa care se adauga acolo si ceapa cu usturoiul tocat, lasandu-se la calit la foc mic aceasta viitoare tocanita de pui cu mamaliga.
Cand ceapa devine sticloasa, se stinge cu 100 ml de vin sec si, dupa ce se evapora alcoolul, in maximum 3 minute, se adauga sosul de rosii si o cana de apa fierbinte, lasand la fiert jumatate de ora, la foc mic, acoperit cu capac. Aciditatea sosului acestuia rosu de ostropel se poate corecta cu un varf de zahar.
Daca ti se pare saracacios sau ai dori sa mai adaugi legume, poti face un ostropel de pui cu ciuperci, reteta nefiind foarte diferita, sau un ostropel cu galuste facute din gris si oua.
Daca preferi sosurile albe, poti incerca o reteta de ostropel de pui cu smantana, unde poti avea un piept de pui cu sos usor mai gras cand se foloseste smantana, sau unul cu iaurt ori lapte, pentru a scadea continutul caloric.
Revenind la reteta clasica de ostropel de pui moldovenesc, cu usturoi si mamaliguta alaturi, cu salata de varza sau muraturi ori cu o salata racoroasa, de ce nu, iti uram pofta buna!