fbpx
     

Reteta paine cu maia

Last Updated: 13.06.24

Paine cu maia - reteta traditionala

Cum sa faci paine fara drojdie
Timp de preparare:1 hour
Timp de gatire:50 minutes
PRINTEAZA
 
Ingrediente pentru starter:
  • 40 g maia naturala
  • 145 g apa
  • 115 g faina alba
Ingrediente pentru aluat:
  • starterul
  • 450 g apa
  • 800 g faina alba
  • 18 g sare
Alte ingrediente:
  • ulei de masline
 

Daca ai auzit tot mai des de reteta paine cu maia si vrei sa o incerci si tu, iata una dintre variantele care ti-ar putea fi pe plac. 

Sarim peste informatiile cu privire la cum se face maiaua, deoarece presupunem ca ai deja acest ingredient. Daca nu e asa si doresti sa faci chiar tu maia, atunci vei gasi pe Internet o multime de pagini si clipuri video in care vei primi astfel de lamuriri. Procedeul e unul de lunga durata, iar respectarea intocmai a etapelor este obligatorie pentru a reusi. 

Incepe sa prepari aceasta paine fara drojdie prin pregatirea unui starter pe care il vei folosi in loc de drojdie. Amesteca bine maiaua, apa si faina si lasa-le intr-un recipient, la temperatura camerei, timp de 8 ore. Procedand astfel, maiaua pentru reteta paine pe care ti-o prezentam acum, se va activa si va fi plina de bule. 

Mai departe, adauga intr-un vas incapator starterul, iar peste el 450 g apa si 800 g faina. Totul se amesteca foarte bine, cu o lingura de lemn, pana cand se obtine o coca lipicioasa, care trebuie lasata sa se odihneasca timp de 40 de minute, pentru a obtine apoi o paine cu maia cat mai pufoasa.

Dupa ce au trecut cele 40 de minute, pentru a continua aceasta reteta paine cu maia, se adauga peste aluat sarea, dupa care se incorporeaza, framantand in asa fel incat mereu sa aduci marginile cocai spre mijloc. Pentru a face acest pas, la aceasta reteta paine de casa poti sa folosesti chiar si robotul de bucatarie.

Dupa ce aluatul pentru reteta paine cu maia a fost framantat bine, se asaza intr-o tava. Aceaste se unge inainte cu putin ulei. Painea se acopera cu o punga din plastic si se lasa sa se odihneasca pentru inca 1 ora. Dupa, aluatul se niveleaza bine, apoi se pliaza conform tehnicii Stretch and Fold (o gasesti cu usurinta pe YouTube) si se lasa din nou la odihnit pentru 1 ora. 

Ce trebuie sa faci in continuarea acestei retete de paine de casa este sa modelezi cica in forma dorita (poti gasi si aici tehnici utile pe YouTube), sa o asezi in tava, apoi sa o dai la frigider, pentru a dospi la rece, timp de 12-14 ore. 

Dupa ce s-a produs dospirea pentru aceasta reteta de paine, tava se scoate din frigider, se lasa la temperatura camerei timp de 60 de minute, apoi se baga la cuptorul preincalzit, la 250 de grade, fara ventilatie, pentru primele 15 minute, apoi la 210 grade Celsius, pentru inca 30-35 minute. 

Poti face chiar si paine cu seminte, daca doresti, adugandu-le pe acestea atunci cand incorporezi si sarea. Ai in vedere faptul ca painea cu maia nu se unge cu nimic inainte de a se da la cuptor si trebuie coapta cu o tavita cu apa pe fundul cuptorului, pentru a produce aburi. Daca se intareste la cateva zile dupa ce ai facut-o si vrei sa o consumi mai usor, ea poate fi incalzita in cuptorul cu microunde.

 

VINO PE INSTAGRAM!

Salut! Sunt loana si te astept cu drag pe Instagramul meu, unde promit sa iti arat totul despre cele mai gustoase bunatati pe care le gatesc.

CLICK AICI

Lasă un comentariu

0 Comentarii