Pasca Traditionala
Ingrediente aluat:
- 4 galbenusuri
- 350 g faina
- 75 ml lapte
- 80 g zahar
- 1 lingurita extract vanilie
- 15 g drojdie
- Coaja rasa de la jumatate de lamaie
- 60 g unt topit
- Un varf de sare
Ingrediente pentru umplutura:
- 350 g branza vaci fara zer (dulce)
- 2 oua mari
- 150 g zahar
- 80 ml smantana
- Coaja de la jumatate de lamaie
- 1 lingura extract de vanilie
- 50 g stafide
- 4 linguri de rom
Alte ingrediente:
- Un galbenus batut cu nu mai mult de doua linguri de apa
Un preparat pe care majoritatea romanilor il asteapta pentru Paste este pasca cu branza dulce, ce rar lipseste de pe masa traditionala. O astfel de reteta de pasca va necesita putin timp petrecut in bucatarie deoarece vei prepara si aluatul, si umplutura, dar si cand incep sa se simta primele miresme ale coacerii in cuptor toti cei ai casei vor fi dati pe spate si abia vor astepta sa guste!
Vei porni prepararea retetei de pasca pufoasa cu branza dulce cu cernutul fainii intr-un castron mare, alaturi, intr-unul mai mic punand drojdia cu doua lingurite de zahar care se lasa sa se activeze.
Separi ouale iar galbenusurile le bati cu restul de zahar si cu sarea pana cand prind o textura omogena. Se adauga laptele usor cald si extractul de vanilie si se mixeaza bine, dupa care pui drojdia activata cu zahar.
Peste faina se pun coaja rasa de lamaie si apoi ingredientele lichide mixate in prealabil, framantand cu ardoare aluatul de pasca cu branza de vaci pana se formeaza o bula, dupa care introduci untul topit, continuand sa framanti pana se formeaza aluatul moale si suplu, ca cel de cozonac. Il formezi intr-o bila si il lasi la dospit pret de cel putin o ora.
In acest tip poti face umplutura pentru pasca cu branza si stafide pornind de la hidratarea stafidelor cu rom. Branza o poti da prin sita si adaugi restul ingredientelor in ea, amestecand foarte bine pana cand prinde o textura cremoasa. La final poti introduce si stafidele in aceasta componenta.
Cand aluatul de pasca cu branza si smantana a crescut, se iau doua parti si se modeleaza in bile, din restul aluatului facand bordura in modul dorit, prin formare de suluri si impletire in doi, trei sau cinci.
Din cele doua bucati luate separat una se intinde in forma rotunda cat sa cuprinda tava de copt in care se pune iar din cealalta se face cruce. Pe margine se va aseza acel colacel impletit (bordura) si se preseaza pentru a se “lipi” aluaturile intre ele. Acoperi aceasta parte de pasca cu aluat de cozonac si o lasi putintel la crescut, dand foc la cuptorul de aragaz Zanussi sau marca pe care o ai.
Dupa ce cuptorul s-a incins la 180 grade, torni deasupra aluatului umplutura si ungi coroana de pe margini cu amestecul de galbenus si apa si o introduci in cuptor, unde lasi pasca cu smantana si branza pentru 20 – 25 minute, dupa care pui deasupra aluatul care formeaza curcea, il ungi si pe el cu galbenus si introduci inapoi la caldura pentru 25 de minute. Se recomanda sa coci preparatul pentru 50 de minute in total.
La final, se scoate pasca din cuptor si se lasa sa se raceasca inainte de a se consuma.
Alternative ale retetei clasice sunt pasca cu ciocolata, care foloseste crema de ciocolata cu smantana, iaurt sau branza drept umplutura, pasca cu ciocolata si smantana ori cea cu smantana si albus de ou.
In ce priveste modificarile aduse aluatului, se poate apela la o reteta de pasca cu branza cu aluat de pandispan, pasca poloneza, cea in trei straturi, cea cu aluat cu ciocolata sau cea sarata.