fbpx
     

Reteta pastrav la cuptor

Last Updated: 20.01.25

 

Pastrav la cuptor pe pat de legume

Cum sa prepari pastrav la cuptor cu sos si legume
Timp de preparare:20 minutes
Timp de gatire:30 minutes
PRINTEAZA
 

Ingrediente:

  • 1 kg pastrav
  • 2 ardei grasi rosii
  • 2 dovlecei zucchini
  • 2 cepe rosii
  • 4 rosii
  • 2 foi de dafin
  • Un morcov mare
  • Un fir de tarhon
  • Piper mozaic
  • Sare de mare
  • Piper cu lamaie
  • 1 lingura ulei de masline
 

 

Printre elementele indicate a face parte din dieta se afla pestele, ce poate fi consumat frecvent, devenind o sursa de grasimi sanatoase si proteine, multe variante fiind mai slabe decat carnea rosie si mai usor de digerat. Un preparat popular este pastrav la cuptor, pe care il poti face pe pat de legume care vor lasa si un sos usor lichid delicios. 

Pestele se gateste fara probleme, repede si simplu, singura posibila problema fiind ca necesita curatare de oase. Asta inseamna ca vei transa pestele pe jumatate si il vei deschide precum un fluture, pentru a putea scoate coloana si coastele, trebuind sa folosesti o penseta pentru a scoate restul oaselor, daca nu doresti sa faci acest pas in timp ce mananci. Uneori, poti gasi in magazine pastravul gata eviscerat. Cel mai usor de pregatit (si gustos) este acel pastrav somonat sau pastrav curcubeu cu o carne frageda si roz. 

Dintr-un peste poti obtine un fileu mare sau doua, daca il tai complet la jumatate si nu pastrezi partile atasate una de cealalta. File de pastrav la cuptor se face simplu, in folie, hartie de copt, cu cateva condimente sau pe pat de legume, in crusta de sare sau la gratar ori in tigaie. 

Pentru un peste la cuptor simplu dai drumul la foc la 230 de grade si prepari pastravul filetandu-l, dupa care il dai cu sare, piper, cimbru uscat, boia dulce sau paprika si usturoi pisat, puse pe partea cu carne si pe cea cu piele, si il pui pe o tava cu hartie de copt, stropind cu putin ulei de masline, introducandu-l in cuptorul incorporabil sau clasic, pe o sina superioara, dar nu pe cea mai ridicata, unde il lasi 15 minute sa se coaca la functia grill a aparatului electric. Poti face alaturi un sos de usturoi cu patrunjel si zeama de lamaie, plus mamaliga. 

Totusi, reteta de peste la cuptor cu legume va implica nu doar filetarea pastravului, ci si spalarea, curatarea si taierea legumelor in feliute sau rondele si stropirea lor cu ulei de masline. Introduci toate acestea intr-un vas termorezistent si asezonezi frumos cu sare si piper, pestele condimentandu-l cu sare de mare si piper cu lamaie, stropindu-l cu putin ulei, dupa care il pui deasupra legumelor. 

Acest peste la cuptor poate fi crestat pe partea cu pielea pentru a se desface mai frumos in timpul prepararii. Pentru o aroma deosebita, poti pune putin tarhon deasupra carnii. 

Vei da pastrav cu legume la cuptor pret de 25 – 30 de minute, la 200 de grade Celsius, nefiind necesar neaparat sa il urmaresti in timp ce se prepara, deoarece nu se va arde, existand suficiente grasimi in vas. Totusi, pentru a te asigura ca pestele e rumenit si bine facut, il poti verifica din cand in cand. 

Cand e gata, poti sorta acest peste cu legume la cuptor in portii pe care le servesti simplu, cu mamaliga si mujdei, de exemplu, sau cu o garnitura de orez. 

Mai poti face peste la cuptor in folie, cu legume, umplut sau simplu, gatindu-se incet, pentru 25 de minute, la temperaturi ridicate, de regula 200 grade, sigilat, putand verifica daca s-a preparat desfacand folia si apasand usor pana e moale la atingere. O alternativa cand nu ai folie de aluminiu este pastrav la cuptor in hartie de copt. 

Acest pastrav la cuptor cu sos de legume va fi usor de mancat si gustos, placand atat adultilor, cat si copiilor. Si e una din acele simple retete cu pastrav, pe care le poti incerca atunci cand ai putin timp liber, daca iti place acest tip de carne, evident. 

 

 

VINO PE INSTAGRAM!

Salut! Sunt loana si te astept cu drag pe Instagramul meu, unde promit sa iti arat totul despre cele mai gustoase bunatati pe care le gatesc.

CLICK AICI

Lasă un comentariu

0 Comentarii