Piure de spanac - reteta clasica
- 500g spanac congelat sau 600g spanac proaspat
- 300ml lapte
- 20g amidon
- sare
- piper
- 20g unt
- 3 catei de usturoi
- smantana
- oua ochiuri
Bogat in vitamine (A, C, K), fier si calciu, spanacul este unul dintre ingredientele pe care este bine sa le incluzi cat mai des in meniu, mai ales in timpul iernii. Poti face salate din spanac crud, cat timp il gasesti in piata, sau mancare de spanac congelat, in restul anului. Iata o reteta cu spanac suficient de gustoasa si placuta la vedere pentru a-i atrage chiar si pe cei mai putin incantati de verdeturi: piure de spanac cu lapte si usturoi.
Pregateste spanacul
Daca alegi, pentru aceasta mancare de spanac, varianta prospata a plantei, incepe prin a clati foarte bine frunzele sub jet de apa, pentru a indeparta murdaria. Elimina apoi tijele si nervurile mai groase.
Intr-o oala, pune la fiert apa suficienta pentru a incorpora toata cantitatea de spanac din reteta, in care dizolvi o lingurita de sare. Cand apa clocoteste, arunca frunzele inauntru si opareste-le pentru cateva minute, pana incep sa se inmoaie, apoi pune-le la scurs intr-o sita. Toaca spanacul marunt.
Prepara sosul pentru piure de spanac
Toarna intr-o cana 50 – 100ml de lapte si adauga amidonul, amestecand usor praful pentru a se dizolva. Toarna intr-o oala restul de lapte, adauga lichidul din cana si pune la foc mic, continuand sa amesteci energic pentru cateva minute, pana cand incepe sa se ingroase, pentru a evita formarea de cocoloase.
Adauga spanacul
Fara a incalzi laptele prea tare, cat este inca caldut, pune spanacul congelat sau frunzele proaspete maruntite, amesteca cu o lingura, si completeaza cu sare si piper dupa gust, apoi lasa pe foc pana cand incepe sa clocoteasca.
Pentru ca atat spanacul congelat, cat si cel proaspat, a fost supus anterior oparirii, vei lasa la fiert, la foc mic, amestecul de spanac cu lapte, doar 2-3 minute, dupa care il poti lua de pe ochi.
Finalizeaza reteta de piure
Adauga cubul de unt in compozitia de piure de spanac si amesteca pana se topeste complet. Trece usturoiul prin presa sau zdrobeste-l in mojar si pune-l peste piure. Gusta si mai adauga sare si piper daca este nevoie. Nu-ti face griji pentru aroma intensa si usor greoaie de spanac cu usturoi, mirosul va fi disipat de hota, daca ai pornit-o, sau il poti elimina rapid deschizand geamul.
Pentru a obtine un piure de spanac cremos, poti trece aceasta mancare de spanac scazut prin blender, iar pentru cei foarte exigenti exista si etapa de trecere prin sita.
Serveste piureul de spanac cu ou prajit sau posat
Daca obisnuiesti sa mananci spanacul mai mult in salata, probabil combinatia de spanac cu oua iti este straina. Te asiguram insa ca este delicioasa si cea mai buna pe care o poti incerca pentru un piure de spanac. Poti pregati ouale prajite in ulei, posate sau gatite la cuptor.
O alta asociere populara este cea de spanac cu smantana, multe persoane completand astfel de retete cu spanac gatit, cu o lingura sau doua de smantana, inainte de servire.