Reteta pizza de casa
Ingrediente aluat:
- 500 g faina
- 300 ml apa
- 50 ml ulei
- 50 g drojdie (sau 6 g drojdie uscata)
- Un praf de sare
- Un praf de zahar.
Ingrediente pentru topping, la alegere:
- Mozarella
- Cascaval
- Sos de rosii
- Ciuperci
- Ceapa
- Ardei
- Sunca
- Salam
- Bacon
- Cabanos
- Piept de pui gatit
- Carnati.
Pizza de casa e o reteta ce aminteste de copilarie si care este nostalgica pentru fiecare generatie, iar acea “pizza cu de toate” tine de foame si are si un gust foarte bun, daca o prepari asa cum trebuie. Aluatul este foarte important, caci este cel care reprezinta baza de la care pornesc gusturile.
In general, o pizza cu blat italienesc foloseste faina de calitatea cea mai buna, cu un grad de granulatie mica, rezultatul final fiind o crusta usoara si subtire, nu “felia de paine” cu care sunt obisnuiti multi romani. Totusi, nu de putine ori, romanii cer un blat pufos si gros atunci cand comanda, asa ca si aceasta reteta de pizza de casa se va preta acelor gusturi.
Pentru un blat de pizza fraged si pufos mai intai se va amesteca drojdia cu putina apa calduta si zaharul, lasand-o minimum 5 minute pentru a se activa si a permite cresterea aluatului.
Intre timp, cerni faina intr-un vas, dupa care vei adauga amestecul cu drojdie pentru un aluat de pizza pufos si fraged in mijloc, pentru a forma ca un vulcan de unde vei incepe sa amesteci cu mainile, ajungand sa framanti foarte bine produsul pentru a forma o textura elastica, punand, din cand in cand, si cate putin ulei, pentru a mentine elasticitatea in aceasta reteta de aluat pentru pizza.
Formezi o bila din acest blat de pizza rapid si acoperi vasul foarte bine, lasandu-l cel putin 30 de minute pentru a creste. Cum se face aluatul de pizza, se poate intinde foaia pe masura tavii in care se va pune.
In mod traditional, o pizza de casa cu blat subtire si fraged, care poate sa mai creasca, se pune in tava cuptorului clasic pe gaz, cu gaurele pe margini, nu inainte de a o tapeta cu hartie de copt. Grosimea foii ar trebui sa fie de pana la 5 mm.
Peste aluatul de pizza simpla vei pune topping-urile dorite, pornind, bineinteles, de la sosul de rosii, dupa care se pun restul de ingrediente, dupa plac. Poate fi vorba despre carnuri, legume feliate, poti face o pizza cu fructe de mare sau o pizza cu piept de pui ori diavola (cu salam iute si ardei iute).
Las-o sa creasca vreo 20 de minute si da-o la cuptor incins la 200 – 220 de grade, pentru pana la 20 de minute, pana cand se rumeneste deasupra, avand grija sa nu se arda dedesubt.
Blatul acestui preparat va fi gros si pufos, dar se va mentine moale. Daca doresti sa fie mai subtire, vei imparti aluatul in doua si vei face doua pizza margherita simple, cu sos de rosii si mozarella, cu frunze de busuioc proaspete deasupra, la final, ori o pizza quattro formaggi in care sa pui diferite tipuri de branza, daca nu le ai pe cele specifice retetei italienesti.
Cand pizza este gata, o scoti din cuptor si o portionezi, putand-o servi alaturi de diferite sosuri, asa cum le place romanilor, de la clasicul ketchup si pana la sosul de maioneza cu usturoi, cel tzatziki sau alte inventii gustoase. Iti uram pofta buna!