fbpx
     

Reteta placinta cu branza traditionala

Last Updated: 20.01.25

 

Placinta cu branza dulce si stafide

Cea mai buna prajitura cu branza de vaci
Timp de preparare:1 hour
Timp de gatire:50 minutes
PRINTEAZA
 

Ingrediente pentru foi:

  • 400 - 500 g faina de grau
  • 2 oua
  • 100 - 150 ml ulei
  • 100 g zahar
  • 10 g drojdie
  • 50 ml iaurt
  • 3 linguri lapte
  • 1 varf de sare 
 

Ingrediente pentru umplutura:

  • 2 oua
  • 500 g branza dulce
  • 150 g stafide
  • 100 g zahar
  • 50 g iaurt
  • 1 plic zahar vanilat
  • Coaja rasa de lamaie
 

 

Cui nu ii plac acele bogate placinte cu branza si stafide, dulci si gustoase, in format clasic, cu foi, sau acele poale in brau sau placinte moldovenesti, care te imbie parca, folosind acea crusta aurie si zaharul pudrat deasupra? Versiunea clasica foloseste foi subtiri de blat intre care se va afla umplutura gustoasa preparata. Iata care sunt pasii. 

Vei preincalzi un cuptor incorporabil sau unul clasic la 180 de grade Celsius. 

Pentru aluat de placinta cu branza dulce si stafide vei amesteca drojdia cu zaharul si laptele intr-un bolisor si le vei lasa sa se activeze. Intre timp, vei sparge si bate ouale bine cu un praf de sare si vei adauga uleiul, iaurtul, apoi amestecul cu lapte, drojdie si faina, mixand totul bine pana cand obtii un aluat omogen pe care il vei si framanta spre final, lasandu-l la loc racoros pentru a dospi in jur de o ora. 

Intre timp, poti face umplutura pentru placinta cu branza dulce prin stoarcerea branzei de zer, pentru ca interiorul sa nu fie prea apos si sa afecteze aluatul. Vei marunti foarte bine casul de branza fie manual, fie prin datul pe razatoare sau in robotul de bucatarie ori cu o furculita, dupa care pui intr-un bolisor ouale pentru placinta cu branza de vaci si le bati bine, adaugandu-le deasupra branzei si mixand, apoi adaugand si zaharul, iaurtul, coaja de lamaie rasa, stafidele si zaharul vanilat, avand grija sa incorporezi tot. 

Vei lua aluatul de placinta cu branza si stafide si il pui pe masa de lucru, intinzand putina faina, pentru a nu se prinde, dupa care il imparti in doua bucati egale. Iei una si o intinzi cu mainile si, apoi, cu facaletul, pana formeaza o foaie de placinta cu branza cu foi pe care o pui in tava in care vei prepara desertul. 

Deasupra sa vei intinde umplutura in mod egal pe intreaga suprafata, dupa care vei intinde in acelasi mod si restul de aluat, formand o foaie pe care o pui deasupra umpluturii, pentru a inchide prajitura cu branza dulce. Pentru ca deasupra sa prinda o crusta frumoasa, rumena si aurie, poti bate un galbenus de ou cu putina apa si intinde cu pensula de silicon peste aluat. 

O vei de la copt in cuptor pentru 50 de minute, la 180 de grade Celsius, dupa care scoti preparatul, il lasi sa se raceasca pentru minimum 30 de minute si il portionezi. 

E una din cele mai simple retete cu branza de vaci care se poate face in format dulce, cu stafide, visine, prune sau fructe confiate ori cu branza sarata, precum la placinta cu branza si marar sau simpla placinta cu branza sarata. Exista si acele poale in brau pe care le-am mentionat la inceputul articolului, precum si retete de melci cu branza sau tarte asemanatoare ca si compozitie, ce vor incanta papilele gustative si care vor fi admirate pe mesele de sarbatoare sau de weekend. 

Alte variatiuni ale retetei de baza cu aluat si branza sunt placinta cu branza dulce si stafide cu foietaj, daca nu doresti sa prepari blatul in casa, obtinand o placinta intinsa cu foaie subtire, ori o placinta cu branza turnata, cand aluatul este mai moale, in stilul pandispanului. 

 

 

VINO PE INSTAGRAM!

Salut! Sunt loana si te astept cu drag pe Instagramul meu, unde promit sa iti arat totul despre cele mai gustoase bunatati pe care le gatesc.

CLICK AICI

Lasă un comentariu

0 Comentarii