Ingrediente aluat:
- 1 ou
- 450 g faina alba
- 60 ml ulei
- 1 lingurita de sare
- 1 lingurita otet
- 150 g unt.
Ingrediente umplutura:
- 1 dovleac placintar (minim 1 kg)
- 2 lingurite scortisoara macinata
- 120 g zahar
- Zeama de la jumatate de lamaie
- 1 lingura pesmet
- 1 lingura extract de vanilie
- Un sfert de lingurita nucsoara (optionala)
- Un sfert de lingurita curcuma (optionala).
Pentru ornat:
- Zahar pudra.
Placinta cu dovleac este un fel de mancare specific toamnei, avand in vedere ca dovleacul se va gasi in toate magazinele in format proaspat, la preturi accesibile. Se poate face cu foi de placinta gata preparate, cu aluat mai gros sau foi preparate acasa ori in stil placinta americana, daca ai timp si doresti sa iti exersezi abilitatile de bucatar.
Aceasta e o reteta de placinta cu dovleac cu foietaj, dar poti face un aluat simplu, cu bicarbonat de sodiu, pe care sa il folosesti in foi, daca preferi sa te complici mai putin sau iti place mai fraged.
Pentru aceasta reteta vei cerne faina si o vei pune intr-un bol, in mijlocul ei punand un ou pe care il bati in prealabil cu jumatate de lingurita de sare, 2 linguri de ulei, otetul si 200 ml de apa rece. Vei incorpora, pe cat posibil, lichidele in faina si apoi vei framanta aluatul pentru placinta de dovleac. Aluatul final ar trebui sa fie nelipicios si neted, usor ferm. Se formeaza din el o bila si se acopera cu folie alimentara, lasandu-l la odihnit pentru jumatate de ora.
Placinta de dovleac cu aluat fraged are nevoie si de un dovleac placintar pe care il tai in jumatate si caruia ii inlaturi semintele si coaja, dupa care il vei taia in bucati si da pe razatoare.
Pui o cratita incapatoare pe foc, unde topesti nu mai putin de 60 g de unt, adaugand zaharul, dovleacul, mirodeniile pentru umplutura si putina sare, vanilia si zeama de lamaie, calind compozitia pentru placinta cu bostan in jur de 10 minute, pana cand se mai moaie. Apoi, o lasi sa se raceasca pana e gata aluatul.
Bila de aluat pentru placinta cu dovleac de post se scoate si se intinde foarte bine dupa ce presari cu putina faina, pana cand se vede prin ea. Vei porni cuptorul la 190 de grade si topesti untul ramas, intinzandu-l cu o pensula din silicon pe suprafata aluatului, pastrand putin pentru a unge prajitura la suprafata, inainte sa o dai in cuptor.
Presari pesmetul peste blat si asezi umplutura pe o latura, incepand sa rulezi din acea parte, tragand marginile usor spre exterior. La final, vei avea o placinta cu dovleac copt lunga, pe care o poti rasuci intr-un melc. O pui pe tava tapetata cu hartie de copt, o ungi cu restul de unt si o introduci in cuptorul aragazului pentru 10 minute la 190 de grade, dupa care reduci la 180 de grade si o lasi sa se coaca pret de 30 – 35 de minute.
Dupa ce o scoti de la cuptor, prajitura poate fi ornata cu zahar pudra si servita.
O alta reteta cu dovleac copt la cuptor va avea o textura de crema intre doua foi mai moi, care vor acoperi umplutura si care vor fi introduse impreuna in cuptor. Mai poti incerca si o placinta cu dovleac si nuca, care va da un gust de sarbatori preparatului, fie ca e facuta adaugand lapte si unt, fie ca se folosesc uleiul vegetal, margarina sau apa.