Prajitura tavalita, reteta originala, este una dintre cele mai simplu de preparat si mai indragite deserturi de casa la care te poti gandi. In functie de preferinte, poti prepara tavalita de post, insa trebuie sa recunoastem ca cei care au o pasiune pentru bucate aromate vor prefera reteta cu unt si lapte in locul celei cu margarina, ulei sau apa.
Prajitura tavalita
- 200 g zahar
- 200 g faina
- 4 linguri ulei
- 4 oua
- 1 plic praf de copt
- 200 g unt
- 200 g zahar
- 100 ml lapte
- 1 esenta rom
- 200 g nuca de cocos
- 2 linguri cacao
Prajitura tavalita, reteta pas cu pas
Tot inainte de a incepe sa discutam despre aceasta pajitura, e bine sa stii: reteta este adaptabila pe deplin preferintelor familiei tale, caci o poti prepara in varianta tavalita cu nuca, tavalita cu miere sau prajitura cu ciocolata si nuca de cocos.
Prepara blatul pentru prajitura tavalita
Pentru inceput, la prajitura tavalita se prepara blatul. Ouale se separa si se bat albusurile cu zaharul, pana se obtine o spuma lucioasa, similara celei pentru bezea. Se adauga treptat galbenusurile si apoi uleiul, cu grija pentru a nu se lasa. Cel mai bine este sa amesteci cu o paleta.
Faina se amesteca cu praful de copt si apoi se adauga in ploaie in compozitie. Si in aceasta etapa secretul este sa amesteci usor, amestecand de sus in jos, pana la omogenizare si incorporare completa. Astfel inglobezi mai mult aer in aluat si iese pufos si afanat.
Pune aluatul la copt
Se ia o tava cu dimensiuni aproximative de 20 x 30 cm, care se tapeteaza cu hartie de copt si se umple cu aluatul obtinut. Se introduce in cuptorul incins la 180 de grade, unde se lasa timp de aproximativ 20 minute. Se lasa la racit si abia dupa ce s-a racit complet se taie cubulete.
Pregateste glazura
Pentru prepararea glazurii pentru prajitura tavalita cu cocos, trebuie sa amesteci laptele cu zaharul, cacao si unt, la foc mic sau pe baie de aburi. Odata ce untul si zaharul s-au topit, crema se da deoparte, se lasa sa se racoreasca usor si apoi se adauga esenta de rom. Esenta nu se adauga in amestecul fierbinte, caci isi pierde din aroma. Glazura se lasa sa se raceasca la temperatura camerei.
Tavaleste bucatile de blat prin glazura
Abia acum se ia fiecare cubulet de blat, se tavaleste prin glazura si apoi prin cocos. Desi nu e neaparat pe lista de prajituri cu cocos propriu-zise, aroma discreta pe care o capata este suficient de atractiva. Poti inlocui fulgii de cocos si cu nuca sau alune pisate, ori chiar fistic sau migdale.
In functie de preferinte, poti completa reteta cu stafide, bucati de rahat sau fructe uscate adaugate in aluat.
Prajitura tavalita cu miere
Daca ideea de prajitura tavalita prin nuca de cocos iti surade, dar nu esti foarte bun prieten cu ciocolata, poti prepara prajitura tavalita cu miere. Iar daca vrei sa prepari ceva dulce poti adapta reteta si pentru prajitura tavalita de post – nu e deloc complicat.
Tort din blat de prajitura tavalita
Un alt truc pe care il poti folosi este sa folosesti o tava de tort pentru acest tip de blat; preparand doua asemenea blaturi, cu o crema pe baza de cocos intre ele si cu un decor abundent de nuca de cocos deasupra, poti obtine un tort rapid si delicios. Simplu de facut si numai bun pentru zilele aniversare si oaspetii surpriza.