Pui Katsu cu sos de Curry și Orez (Katsu Kare Raisu)
- 2 linguri ulei vegetal
- 1 ceapa, tocata fin
- 1 morcov, curatat de coaja si tocat fin
- 2 catei de usturoi, maruntiti
- 4 linguri faina alba
- 2 linguri curry pudra
- 1 lingura garam masala
- 600ml stoc de pui sau apa
- 1/4 mar, curatat de coaja si samburi, dat prin razatoare
- 1 lingura sos de soia
- 2 linguri sos Worcestershire
- 1/2 lingura sare fina
- 1 lingura miere
- 1 varf de cutit piper proaspat macinat
- 4 piepturi de pui, dezosat si fara piele
- 50g faina alba
- 1 ou
- 100g pesmet
- 1 litru de ulei
- sare si piper negru
- Patrunjel si rosii chery
- 800g orez alb fiert
Fraged, aromat si potrivit pentru intreaga familie, puiul Katsu cu orez si sos de curry este mai usor de pregatit decat ai putea crede. Urmeaza indicatiile de mai jos si savureaza una dintre cele mai gustoase retete cu pui.
Pentru sosul de curry: Soteaza intr-o tigaie, cu putin ulei, morcovul, ceapa si usturoiul, pentru 10 minute. Adauga faina, pudra de curry si garam masala si prajeste pentru inca 2 minute, pana cand amestecul incepe sa degaje arome intense.
Ia tigaia de pe foc si adauga incet stocul de pui sau apa, amestecand continuu pentru a dizolva bine pudra de curry. Pune din nou pe ochi, la foc mediu, si adu la temperatura de fierbere pentru cateva secunde.
Lasa putin sa se raceasca, trece totul prin blender si pune apoi sosul obtinut inapoi in tigaie. Adauga marul, sosul de soia, sosul Worchestershire, sare, mierea si piperul. Gateste la foc mediu, pentru inca 10 minute, amestecand pana cand compozitia incepe sa se ingroase.
Pentru puiul Katsu: Asezoneaza pieptul de pui cu sare si piper si pregateste trei castroane: unul cu faina, altul cu oul batut si al treilea cu pesmet.
Trece pieptul de pui intai prin faina, apoi prin ou si la final prin pesmet. Pune la frigider pentru 15 minute, pentru ca crusta astfel creata sa se prinda bine pe carne.
Incalzeste uleiul intr-o tigaie cu fund dublu, la 170oC, pe un ochi mare. Uleiul este bine incins atunc cand pesmetul aruncat in el se ridica rapid la suprafata, sfaraind.
Da ochiul la foc mediu si prajeste piepturile de pui, cate aproximativ 5 minute fiecare, in functie de marime, intorcandu-le de mai multe ori. Sunt gata cand crusta devine maro-aurie si crispy, iar carnea este gatita suficient de bine. Scoate si lasa putin sa se raceasca, apoi taie piepturile pe latime.
Serveste cu orez, sos de curry, patrunjel taiat marunt si rosii cherry. Pofta buna!