Rata la cuptor cu portocale
- rata intreaga
- 1 portocala
- piper negru
- sare
Rata la cuptor
Aceasta reteta de rata cu portocale este una foarte simpla, pe care o vei pregati rapid si care va avea un gust clasic, delicios.
Pentru inceput, ia rata, curat-o si spal-o bine, apoi elimina-i partile care oricum se vor arde, precum varfurile aripilor. Totodata, taie si glandele de grasime, pentru a avea la final o rata la cuptor care sa arate foarte bine.
Acum, ia portocala, spal-o bine, apoi rade-i coaja. Ai grija sa folosesti un fruct ce are coja comestibila, netratata. Amesteca apoi ceea ce ai ras cu 1 lingura de sare si jumatate de lingurita de piper macinat, apoi presara amestecul peste rata si intinde-l in asa fel incat sa fie pe toata suprafata ei.
Portocala ramasa dupa ce ai ras coaja, se taie si se baga in rata, pentru a da un gust deosebit la aceasta friptura de rata. Burta se inchide cu ajutorul unor scobitori, pentru a pastra cat mai bine din aroma data de portocale.
Totul se introduce intr-o tava cat mai compacta, la cuptor. Se acopera inainte cu folie de aluminiu si se preincalzeste cuptorul la 180 grade Celsius, temperatura la care se va pastra si apoi, pentru 60 de minute. Dupa ce a trecut 1 ora, din zeama care va rezulta in tava, se ia si se unge carnea, dupa care, se baga din nou rata la cuptor, pentru inca 30 de minute. Dupa ce au trecut si cele 30 de minute, se intervine din 10 in 10 minute pentru a se unge rata la cuptor cu sosul din tava. Faci asta pana cand se rumeneste.
Poti sa pui o rata intreaga si la rotisor, dar, spre deosebire de rotisor, cand e facuta la tava ea isi va lua mult gust din sosul in care va sta.
Daca nu vrei sa faci o rata intreaga, ci pulpe de rata la cuptor sau o reteta piept de rata, atunci ia carnea dorita, cresteaz-o cat mai frumos, apoi stropeste-o cu zeama de lamaie si asezoneaz-o cu acele ingrediente care iti plac (de exemplu, usturoi, sare, piper, rozmarin, cimbru, patrunjel) si da acele bucati de pulpe sau piept de rata, la cuptor, pentru circa 90 de minute, la 180 de grade Celsius. In primele 60 de minute, e bine ca acel piept de rata sau pulpele sa fie acoperite cu folie din aluminiu. In ultimele 30 de minute se lasa descoperite.
Daca vrei sa faci piept de rata cu portocale, atunci vei gasi cu usurinta pe Internet si astfel de retete. Vei avea ocazia sa vezi exact cum se prepara acest sos, cat se tine un piept in tigaie si cand se da la cuptor pentru a-l rumeni frumos.