Reteta de rata cu varza calita in cuptor
Ingrediente:
- O rata intreaga, tanara (pana in 2 kg)
- 2 kg varza proaspata (sau aproape 2 kg varza acra)
- 3 cepe medii
- 250 ml bulion concentrat de rosii
- 1 lingura de cimbru tocat
- 1 lingura marar tocat
- 4 catei usturoi
- 2 linguri mustar cu boabe
- 1 portocala
- Piper negru macinat
- Sare grunjoasa.
Rata pe varza e o reteta interesanta, care ofera un gust deosebit pentru amatorii acestui tip de carne si zarzavat, in tandem. Desi are un timp de pregatire mai ridicat, asta nu face decat sa contribuie la un gust deosebit atunci cand te vezi in fata preparatului final. Iata care sunt pasii pentru o varza cu carne gustoasa.
Vei incepe cu despachetarea ratei din ambalajul sau, dupa care o stergi bine de orice lichide folosindu-te de servetele de hartie si o treci peste flacara aragazului sau a tortei de bucatarie pentru a se elimina orice rest de penaj ramas. Apoi, o vei fasona putin scotandu-i pielea groasa de la gat si intre picioare si vei indeparta grasimea vizibila. Pe pielea pieptului poti face mici taieturi care vor arata foarte frumos cand rata pe varza la cuptor este gata. Cu mustarul vei unge intregul exterior si interiorul, dupa care adaugi sarea si piperul.
La interior vei pune o jumatate de portocala care va ajuta la mentinerea umiditatii si la obtinerea unei pulpe de rata cu varza mai frageda, care nu se usuca in exces, alaturi de care pui usturoi si o ceapa taiata julienne, lasand-o o ora afara. Apoi, o pui pe o tava si o introduci in cuptorul preincalzit la 160 de grade acoperita cu folie sau un capac, pentru 90 de minute. Dupa 45 de minute vei intoarce rata umpluta la cuptor pe cealalta parte.
Varza dulce se toaca marunt si se condimenteaza cu o lingurita de sare, lasandu-se la odihnit 15 minute.
Resturile de dupa curatarea carnii se toaca marunt si se introduc intr-o cratita mare, care sa cuprinda varza, care se pune pe ochiul de aragaz la foc mic si se lasa la incalzit, amestecand pentru a nu se prinde sau arde, si se rumenesc, lasand untura in care vei face varza calita. Resturile se scot, putandu-se consuma ca atare sau arunca.
Adaugi in grasime o ceapa taiata julienne si o calesti la foc mic, dupa care adaugi varza si amesteci viguros iar, dupa alte cinci minute, introduci in tigaia cu mancare de varza sosul de rosii. Pentru varza murata calita nu mai este necesar bulionul. Se inmoaie bine varza si se condimenteaza cu sare si piper, cimbru si marar.
Urmatorul pas in a obtine o rata cu varza la cuptor gustoasa este sa scoti carnea dupa o ora si jumatate din cuptor si sa indepartezi portocala si carnea, inlocuind-o cu varza calita. Deasupra, pui la loc rata. Dai preparatul la cuptorul aragazului la 190 de grade 10 minute pe o parte si 10 minute pe cealalta parte, pentru ca rata la cuptor sa prinda o crusta frumoasa si rumena.
Cand este gata o scoti din cuptor, portionezi varza dulce cu carne si o poti servi. O variatiune a acestei retete sunt un piept de rata la cuptor cu garnitura de varza sau o varza cu carne tocata.