Rulada pufoasa cu gem
- 125 g faina alba
- 125 g zahar tos
- 5 oua
- 1 pliculet zahar vanilat
- Un praf de sare
- 250 g gem de fructe (zmeura, caise, visine, macese etc.)
- 2 linguri de zahar pudra
Esti fan rulada cu gem din comert, dar parca tot mai buna si gustoasa este cea de acasa? O rulada cu crema facuta in casa nu iti rapeste incredibil de mult timp si poate deveni un moment de relaxare cu rezultate de te lingi pe degete, fiind utila la ocazii speciale sau cand simti nevoia unui dulce. Aceasta simpla reteta de rulada foloseste doar ingrediente pe care le gasesti in mod uzual in camara sau frigider, deci nu este costisitoare.
Daca preferi o alta optiune, poti face o rulada cu banana, o rulada cu fructe asortate, una cu rahat sau o rulada cu crema de ciocolata, vanilie sau caramel. Toate vor fi la fel de delicioase si te vor face sa doresti ca prajitura sa nu se mai termine. Iar, pentru o modificare cromatica, poti recurge si la o rulada cu un pandispan cu cacao, unde inlocuiesti un sfert din cantitatea de faina cu cacao.
Primul pas in vederea realizarii unui blat de rulada de pandispan cu gem este sa aprinzi cuptorul pentru a-l preincalzi la 180 de grade. Vei separa ouale in abusuri si galbenusuri. Vei face blatul de rulada din albusuri spumate, asa ca le mixezi bine cu un varf de sare pana se fac bezea, adaugand si zaharul si continuand mixarea pana cand se obtine un aspect sticlos.
Se adauga in acest amestec pentru reteta de rulada galbenusurile si se mixeaza pentru urmatoarele 30 de secunde, dupa care vei cerne faina deasupra si o vei pune pe toata deodata. Mai mixezi cateva secunde pentru a incorpora si recurgi la a desprinde blatul cu spatula si la a omogeniza eventuale cocoloase de faina ramase. Aluatul de rulada pufoasa cu crema ar trebui sa fie cremos si sa tina, nu sa curga.
Cantitatea de blat de rulada se toarna intr-o tava de 40 x 30 cm tapetata cu hartie de copt, se niveleaza bine si se da la cuptorul preincins la 180 de grade pentru 12 minute. Ar trebui sa fie usor preparata, insa nu rumena. Se scoate din cuptor si se trece la montarea sa cu umplutura pentru rulada cu dulceata sau rulada cu crema, dupa preferinte.
Iei blatul cu tot cu foaia de copt, avand grija cum il manipulezi deoarece frige, si il pui pe masa de lucru. Dupa aceea, desprinzi hartia de aluatul copt de rulada cu gem (de capsuni, caise, visine etc.) cu grija, pentru a nu rupe blatul, si o rulezi strans in respectiva hartie, pentru a da forma de rulada prajitura. Lasi sa se raceasca asa 30 de minute.
Urmatorul pas este sa o desfaci incetul cu incetul si sa o ungi pe dinauntru cu gemul dorit caci facem, nu-i asa, o rulada cu gem. Poti pune umplutura dorita, asa cum mentionam mai sus, putand produce o rulada cu crema de lamaie sau o rulada cu gem de caise, visine, ciocolata sau crema engleza, de pilda. Se ruleaza inapoi, fara hartia de copt, de aceasta data, folosind-o doar la final, pentru a infasura intregul preparat ca sa nu se desprinda de la colturi, si lasi asa pret de minimum 15 minute, pentru ca umplutura sa isi lase gustul sa se intrepatrunda cu blatul de rulada prajitura.
Este gata de portionat. Desfasori rulada cu gem cu grija si o tai in felii folosind un cutit de paine, cu zimtisori. Se poate pudra deasupra cu putin zahar inainte de taiere.
Alternative ale acestei retete simple sunt de rulada cu lapte praf si blat din napolitana sau rulada din piscoturi cu gem sau crema, care pot pastra aspectul si esenta preparatului, oferind o experienta usor diferita.