Ingrediente:
- 700 g carne de vita cu os (500 g carne)
- 500 g cartofi
- 350 g morcovi
- 100 g radacina de telina
- 150 g radacina pastarnac
- 100 g radacina patrunjel
- 100 g mazare boabe
- 150 g ceapa alba
- 150 g castraveti murati
- 250 g maioneza (de casa sau cumparata)
- 50 g boabe mustar
- Sare
- Piper alb
Pentru maioneza:
- 200 ml ulei
- 3 galbenusuri ou
- 3 lingurite pline cu mustar
Pentru ornare:
- Castraveti murati
- Gogosari
- Albus fiert de ou
- Masline
- Patrunjel
- Maioneza
Salata boeuf face parte din mancarurile preferate ale romanilor, fiind nelipsita de pe mesele de sarbatoare de-a lungul anului. Este botezata in fel si chip, avand diferite tipuri de ornare sau carnuri care intra in compozitia sa, insa cea mai populara ramane cea cu carne de vita. Foarte indragita este si reteta cu pui, in special piept de pui, care nu cade greu la stomac.
Salata de boeuf reteta originala se trage din cea a la russe, inventata in 1860 de catre bucatarul belgian Lucien Olivier, care era facuta din legume si zarzavaturi cu un dressing simplu din galbenusuri si supa de vita concentrata. Puteau exista si carnuri slabe de pasare, raci sau homari.
Reteta de salata boeuf romaneasca cu maioneza a suferit si ea modificari, cea mai frecventa fiind inlocuirea carnii de vita, care se afla si in titlul preparatului (“boeuf” inseamna in limba franceza vita). Carnea se pune la fiert intr-o oala incapatoare, in patru litri de apa rece, cu o jumatate de lingura de sare, lasandu-se acolo la foc mic.
Fierbe pe aragaz pana cand face spuma pe care o “pescuiesti” de fiecare data, de cel putin patru ori, pentru a pastra lichidul curat si, cand aceasta nu mai da semne de formare, se vor pune in zeama si zarzavaturile intregi (ceapa si radacini, morcov), pe care le cureti de coaja. Procesul dureaza in jur de 3 ore, verificand din cand in cand carnea si legumele pentru salata boeuf ornata.
Cand carnea e gata, se scot toate produsele din oala si se scurg, supa limpezindu-se si strecurandu-se, putand-o pastra pentru alte preparate.
In timp ce fierbe prima parte a ingredientelor, cartofii se spala si se fierb separat, in coaja, mazarea proaspata (sau cea congelata) putandu-se fierbe separat, si ea. Se lasa la racit si, cand sunt gata, cartofii de salata de boeuf de Craciun se curata de coaja si se toaca la dimensiunea boabelor de mazare, pentru a pastra o textura asemanatoare.
Acelasi lucru il faci si cu zarzavaturile fierte, carnea de vita si castravetele murat. Cand toate sunt gata, le poti pune intr-un bol mare si amesteca in salata boeuf reteta simpla, dar gustoasa.
Ingredientele pentru maioneza se pun intr-un bol si se mixeaza bine pana cand se omogenizeaza, obtinand o culoare galbena si cremoasa, cu o consistenta buna, care se mentine. Se pune peste zarzavaturi si se amesteca folosind o lingura de lemn. Vei asezona cu sare si piper alb dupa gust.
O poti servi asa, “natur”, iar pentru ornare salata boeuf, aceasta poate fi introdusa in vase special concepute pentru rulade ori in tavi tapetate cu folie alimentara, pentru a putea fi scoasa si pusa pe un platou, mai tarziu. Ai libertate de miscare in acest sens. Dupa ce este gata, se da la frigider cateva ore, iar apoi se monteaza pe platoul de prezentare.
Unii romani o prefera simpla, iar altii apeleaza la diferite ornamente de salata boeuf, precum castraveti murati, morcov fiert, albusuri de ou fierte, masline sau patrunjel, cu un strat de maioneza deasupra sau fara.
Salata boeuf de post este o alternativa pentru cei care, dintr-un motiv sau altul, nu consuma carne sau derivate, inlocuindu-se cu preparate din soia, cu maioneza de post cumparata sau facuta in casa din cartofi, suc de lamaie, mustar si ulei de masline.