Salata Orientala Clasica
- 1 kg cartofi
- 4 oua
- 2 cepe rosii
- 100 g masline
- sare
- otet
- ulei
Salata pe care ti-o prezentam acum e una simpla, clasica, iar daca o vei prepara iti va amintit de gustul copilariei.
Pentru inceput, e necesar sa fierbi ouale si cartofii. Acestia din urma trebuie pusi la gatit in coaja, pentru a obtine acel gust placut. Se fierb pentru 30-40 de minute, in functie de cat e necesar, dupa care, se scurg de apa si se lasa la racit.
Intre timp, te poti ocupa de oua. Acestea trebuie fierte pentru salata orientala. Trebuie sa fie cat mai tari, motiv pentru care le poti lasa pe foc inca 8-10 minute din momentul in care apa da in clocot. Dupa, lasa-le la racit si ocupa-te din nou de cartofii pentru salată.
Cartofii necesari la aceasta salata orientala, reteta clasica trebuie curatati de coaja, apoi taiati cat de mic iti place, fie cubulete, fie in doua sau patru si apoi felii subtiri. Ouale se curata si ele, pentru ca nu vorbim de o salata orientala de post, ci de una cu ou, si se taie rondele sau felii, in doua.
In ceea ce priveste ceapa pentru aceasta salata orientala, si aici o tai cum vrei, fie pestisori, fie o toci mai marunt. Ea se amesteca impreuna cu celelalte ingrediente, printre care se numara si maslinele. Poti folosi pentru aceasta salata orientala, cu ou, orice fel de masline iti plac.
Pentru ca vorbim de reteta salata orientala cat se poate de clasica, condimentarea se face doar cu sare, apoi peste, adaugi ulei si otet, in functie de cat vrei sa fie de uleioasa si de acra. Acesta e motivul pentru care nu am mentionat cantitatile, pentru ca fiecare persoana poate face dupa propriul gust.
Poti oricand transforma acest preparat intr-o salate de post, daca elimini ouale. Da, poate nu va mai avea acelasi gust, dar va fi cu siguranta bun. E un fel de mancare usor de pregatit pentru perioadele din an in care nu vrei sa consumi carne.
Daca vrei sa pregatesti o salata de cartofi ceva mai moderna, poti sa o faci cu un design special, format din: zeama de la o jumatate de lamaie, 100 ml de ulei, 50 ml de apa, coaja de lamaie rasa, jumatate de lingurita de miere, 2 linguri de mustar, sare si piper. Iti va iesi astfel o salata orientala mai speciala, cu un gust usor mai diferit.
Sunt si persoane care folosesc drept dressing maioneza si obtin astfel o salata orientala cu maioneza gustoasa, dar mai calorica.
Optional, mai poti adauga in salata de cartofi (indiferent de dressing) si ardei gras rosu sau la otet, sfecla rosie fiarta, morcov, castraveti murati, ceapa verde sau alte ingrediente care-ti mai trec prin minte, deoarece e o salata care din forma ei de baza poate fi extinsa destul de mult, adaugand tot felul de legume sau chiar carne sau peste. Nu exagera insa cu prea multe, atunci cand vrei sa-i pastrezi gustul clasic.
Daca vrei sa-ti fie mai usor sa pregatesti ingredientele, ai nevoie de un cutit care sa taie foarte bine. Pentru asta, o piatra de ascutit cutitul e un accesoriu care nu trebuie sa-ti lipseasca din bucatarie.