Sarmale de post cu ciuperci
- 2 verze murate
- 1 ½ cana orez
- 1 morcov mare
- 2 cepe
- 150 ml pasta tomate sau bulion
- Sare
- Piper macinat
- Cimbru
- 2 foi dafin
- 1 legatura marar
- Boia de ardei dulce
- 40 ml ulei
Sarmale la cuptor – iata una dintre cele mai indragite retete ale romanilor. Desi se pare ca originea lor nu este tocmai romaneasca, sarmalele au intrat deja in traditie, fiind prezente pe mesele de sarbatoare, dar si in multe alte ocazii. De ce sa te bucuri insa de ele numai in anumite perioade ale anului, sau sa trebuiasca sa renunti la a le mai manca in cazul in care alegi sa nu mai consumi carne? Exista sarmale de post manastiresti, cunoscute si ca sarmalute de post, care sunt cel putin la fel de gustoase.
Pe lista de preparate de post exista mai multe variante de sarmale dintre care poti alege: sarmale de post cu orez, sarmale cu orez si ciuperci, sarmale de post cu soia si ciuperci. In continuare, propunem sa incepem cu o reteta despre cum se fac sarmalele cu orez si legume.
Pentru niste sarmale perfecte, primul pas pe care il ai de facut este sa pregatesti frunzele de varza. Ele se desprind atent ca sa nu le rupi, dupa care urmeaza sa le scoti nervurile cele mai groase. Daca frunzele sunt prea mari, le poti taia in 2 sau 3 bucati.
In functie de preferinte, varza poate fi tinuta in prealabil intr-un vas cu apa, la desarat. Frunzele se pun la scurs pe o strecuratoare intoarsa cu fundul in sus.
Intr-o cratita se pune uleiul, in care se adauga ceapa si morcovul taiate marunt. Se calesc la foc mic, timp de aproximativ 5 minute, dupa care se adauga si orezul cu o cana de apa. Se condimenteaza cu sare, piper, cimbru si marar tocat foarte marunt si se lasa la foc mic pana cand orezul absoarbe toata apa.
Cea mai complicata treaba cand vine vorba de facut sarmale cu orez este sa umpli foile de varza. Poti face sarmalele mai mici sau mai mari, in functie de obiceiul din familia ta.
Nervurile rezultate din curatarea frunzelor de varza se toaca si se pun pe fundul oalei in care vor fierbe sarmalele. Se pun sarmalele, se acopera cu frunze de varza, se adauga sucul de rosii si frunzele de dafin. Se adauga apa calda cat sa cuprinda bine sarmalele si se dau la cuptor sau se fierb pe plita. In functie de cum le gatesti, poate dura 2 – 3 ore pana ce sarmalele sunt gata, iar frunzele de varza destul de moi incat sa se taie usor cu furculita.
Daca esti curiosi si despre alte retete de post manastiresti, iti recomandam sa te interesezi de retete de post cu ciuperci. Exista chiar si niste sarmale delicioase umplute cu orez si ciuperci, dar pentru ele ti-ar fi mai usor sa poti da ciupercile prin masina de tocat pentru ca umplutura sa iasa fina si bine omogenizata. Procesul de gatire este identic cu cel descris mai sus, doar ca umplutura va contine si bucatele de ciuperci.