Langosi cu branza
- 500 g faina
- 400 ml lapte
- 50 ml ulei
- 1 lingura zahar
- 1 lingurita sare
- 25 g drojdie prospata
- 100 g cascaval
- 100 g smantana
- Usturoi
Langosi unguresti – iata o reteta careia ii e greu sa ii rezisti, mai ales daca iei in calcul faptul ca le poti completa cu o multime de tipuri de umplutura, in functie de preferintele si gusturile personale. Probabil ca si multiplele posibilitati de adaptare atunci cand vine vorba despre o reteta langosi face ca aceasta mancare sa fie atat de indragita.
In unele zone ale tarii se considera ca reteta de scovergi si cea de langosi sunt identice, si ca e doar chestie de denumire, de regionalism. Alte persoane considera ca scovergi fara drojdie sunt o reteta de post, in timp ce la langos, reteta include si alte ingrediente de frupt. Totusi, sunt celebre pe la bunicile noastre retetele de scovergi cu branza, scovergi cu iaurt sau alte scovergi pufoase care ne-au indulcit copilaria. Pe de alta parte, poti prepara, de post, celebra reteta de langosi cu cartofi, absolut delicioasa si buna chiar si in zilele de post.
Si o ultima precizare inainte de a descrie pas cu pas reteta: stim ca unele bucatarese prefera sa faca gogosi cu drojdie uscata, dar de data aceasta te invitam sa optezi pentru varianta drojdiei proaspete, “vii”, care parca altfel lucreaza cu aluatul.
Si daca tot am spus de drojdie: primul pas este sa dezmortesti usor laptele, incalzindu-l usor la flacara aragazului. In laptele caldut pui drojdia proaspata, maruntita, dupa care adaugi zaharul si amesteci bine, pana cand combinatia obtinuta devine omogena. Amestecul este lasat sa se “odihneasca” timp de 5 – 10 minute, pana cand la suprafata se formeaza o spuma care indica “activarea: drojdiei.
Amestecul de lapte si drojdie se toarna peste faina si se adauga jumatate din cantitatea de ulei si un pic de sare. Se amesteca bine cu o spatula, dupa care se framanta la mana, pana cand aluatul devine suplu, elastic, moale si lipicios.
Se adauga restul de ulei peste aluat, care se modeleaza sub forma unei bile. Vasul se acopera cu folie de plastic, iar aluatul se lasa la crescut timp de 40 minute, intr-un loc caldut si ferit de curenti de aer rece.
Unge mainile cu ulei si ia bilute de aluat cat incap in podul palmei. Fiecare biluta se aplatizeaza bine si se pune apoi in ulei incins, cate 2 – 3 minute pe fiecare parte, pana cand arata aurii, frumosi si …deliciosi.
Se scoate langosul pe hartie absorbanta si se coc si restul bilelor de aluat, dupa aplatizarea fiecareia dintre ele.
Cat langosii sunt calzi, se freaca cu putin usturoi pe toata suprafata. Se adauga o lingura de smantana care se intinde bine si se adauga cascaval razuit. Dupa preferinte, poti adauga si un strop de piper pe deasupra.
Reteta de langosi cu branza poate fi adaptata in functie de preferintele familiei. Daca nu iti place sa faci turte cu cascaval ci preferi ceva mai savuros, poti opta pentru varianta de langos cu branza dulce, langosi cu branza sarata sau langosi cu branza cu smantana.
Daca doresti un desert dulce, poti adapta reteta pentru a obtine gogosi cu smantana si topping din siropuri de fructe. O alta reteta indragita este cea de gogosi cu iaurt – mai usoara si mai proaspata decat varianta cu smantana. Iar daca vrei sa mananci 100% natural, poti sa iei in calcul sa iti prepari singur iaurtul, cu cea mai buna iaurtiera ieftina disponibila pe piata.