Supa crema de linte rosie, o reteta delicioasa pe care am descoperit-o in studentie. Foarte simplu de preparat (linte fierbe repede), cu gust delicios si mai satioasa decat te-ai putea astepta. Vezi mai jos cum o prepari in cateva minute.
Supa de linte rosie
- 200 g linte rosie
- 50 g unt sau ulei de masline
- 2 morcovi
- 1 radacina patrunjel
- 1 telina mica
- 1 ceapa
- 200 ml rosii pasate
- 2 catei de usturoi
- 2 frunze de dafin
- Piper
- ½ lingurita coriandru macinat
- ½ lingurita chimen
- Busuioc
- Ardei iute
- Sare
Supa crema de linte – Reteta pas cu pas
Supa crema de linte rosie – beneficii
Lintea este un aliment complet – sau aproape complet. Valorile sale nutritive sunt spectaculoase, daca e sa le comparam cu multe alte alimente.
O mancare de linte rosie, reteta turceasca de exemplu, este o sursa fantastica de proteine, fibre, minerale si vitamine. Toate sunt concentrate intr-o cantitate mica de hrana, cu un continut relativ redus de carbohidrati.
Este motivul pentru care lintea rosie (dar si cea verde) sunt frecvent incluse in lista alimentelor sanatoase care nu ar trebui sa lipseasca din nici un meniu.
O reteta cu linte rosie foarte apreciata este supa crema de linte turceasca. Este simplu si usor de preparat, ingredientele sunt relativ ieftine, iar rezultatul este delicios!
Cum prepari supa crema de linte rosie
Taie si caleste legumele
Pentru supa de linte rosie, primul pas este sa cureti legumele si sa le tai in cuburi mari.
Se incinge untul sau uleiul de masline si se calesc un pic legumele in el, adaugand inclusiv usturoiul.
Daca preferi sa gatesti mai dietetic, in reteta de supa de linte turceasca poti sari aceasta etapa.
Adauga apa si fierbe legumele
Dupa ce ai calit legumele, vei adauga apa, doar atat cat sa le depaseasca nivelul cu aproximativ 3 degete.
Se adauga si un praf de sare si se lasa la fiert aproximativ 20 minute – ar trebui sa fie suficient chiar si pentru cel mai incapatanat morcov.
Clateste lintea pentru supa
Profita de timpul liber pe care il ai si clateste lintea in mai multe ape. Atunci cand vine vorba despre cum se pregateste lintea pentru gatit, spalatul este suficient.
Pentru un plus de savoare, chimenul si coriandrul pot fi putin prajite, si abia apoi macinate si adaugate in supa.
Pune lintea la fiert
Dupa cele 20 minute de fierbere legumele ar trebui sa fie aproape gata.
Este momentul sa adaugi si lintea in ciorba de linte. Odata cu ea, poti pune si rosiile pasate.
Se mai lasa la fiert aproximativ 15 minute, la foc mic, cu capac.
Paseaza totul la blender
Cand lintea e fiarta, pastreaza o parte din apa intr-un vas separat si mixeaza cu blenderul ingredientele.
Adauga din zeama, cate putin, pana cand ajungi la consistenta dorita.
Sfaturi de servire
Poti decora cu piper proaspat macinat, cu un praf de boia sau pur si simplu cu cateva frunze de patrunjel.
In cazul in care va place supa crema de linte, urmatoarea reteta pe care ar trebui sa o incerci este cea de linte cu legume. Este delicioasa, sanatoasa si poate fi personalizata in functie de preferintele si gusturile familiei.
Un accesoriu util, care ar putea sa iti faca viata mai usoara daca obisnuiesti sa gatesti frecvent linte, fasole, mazare uscata sau alte leguminoase, este un slow cooker de buna calitate.
In cazul acesta scapi de timpul petrecut langa aragaz – pentru supa crema este suficient sa adaugi ingredientele in oala, sa setezi programul potrivit si la final sa blenduiesti amestecul. Un alt avantaj este ca fierberea se face intr-o cantitate mai mica de apa, ceea ce inseamna ca aromele se pastreaza mai bine in supa crema de linte.