Supa crema de telina - reteta simpla
- 1kg telina apio sau tulpini de telina verde, frunze
- 1 litru de apa
- 6 linguri de unt
- 2 cepe medii
- 3 catei de usturoi
- 3 fire de praz
- sare
- piper
- 60ml smantana
- 100g bacon
- ulei de masline
- 4 felii de paine groase
Desi este simplu de facut, supa crema de telina nu este chiar pentru oricine. Gustul aromat si seducator este dedicat celor care apreciaza telina apio in retete, preparatul fiind suficient de fin si pretentios cu papilele gustative ale consumatorului, pentru a fi inclus in meniuri de lux. Iata cum poti prepara usor si rapid, chiar la tine acasa o supa de telina.
Soteaza ceapa, usturoiul si prazul
Pentru aceasta reteta de supa crema, ceapa, prazul si usturoiul se taie in feliii subtiri si se pun la calit intr-o tigaie incapatoare, impreuna cu 4 dintre cele 6 linguri de unt, sare si piper. Se gatesc 10 – 12minute, la foc mediu, pana cand incep sa se inmoaie, fara a le scapa insa in rumenire, pentru ca isi vor schimba gustul. Nu uita sa amesteci din cand in cand.
Taie si soteaza telina
Urmatorul pas, pentru a obtine o supa crema de telina delicioasa, este sa sotezi si ingredientul principal. Curata deci tulpinile de telina de nervuri, taie-le marunt si apoi adauga-le in tigaie, peste legumele deja prajite. Soteaza 3-4minute, pana cand observi ca textura telinei se schimba, iar bucatile incep sa se inmoaie.
Fierbe ingredientele pentru supa crema de telina
Este momentul sa adaugi apa peste toate ingredientele pentru supa crema din telina, sa pui capacul si sa le lasi sa fiarba bine, la foc mic, pentru pana la 40 de minute sau pana cand observi ca toate legumele sunt moi.
Pregateste bacon-ul
Daca pregatesti o supa crema de telina de post vei sari peste acest pas. In caz contrar, in aceasta etapa vei gati baconul, in fasii subtiri, intr-o tigaie suficient de mare. Prajirea dureaza intre 5 si 10 minute, in functie de grosimea bacon-ului si de cat de crocante vrei sa fie bucatile adaugate in supa.
Pregateste crutoanele
De data aceasta iti spunem si cum sa faci crutoanele, potrivite cu cele mai multe retete de supa crema. In acest caz nu se gatesc in cuptor, ci in tigaia din care ai scos bacon-ul, folosind grasimea aromata ramasa in urma.
Le prajesti pe toate partile, pana cand devin crocante, le scoti pe un servetel de hartie si le condimentezi cu sare si piper. Pentru varianta de supa crema de post, stropesti bucatile de paine cu ulei de masline si le introduci la cuptor.
Paseaza supa
Cand supa crema de telina este fiarta, este timpul sa o dai prin blender, insa nu inainte de a o lasa putin sa se raceasca. Daca nu doresti o mancare de telina de post, tot acum incorporezi si smantana si adaugi sare si piper dupa gust, daca mai este nevoie. Nu uita ca atat baconul, cat si crutoanele vor adauga sare.
Serveste cu bacon, crutoane si ulei de masline
Supa crema de apio are cel mai bun gust cand este calda si se serveste stropita cu putin ulei de masline si impreuna cu crutoane si bacon.