Dintre numeroasele retete de tort disponibile online, cred ca cele care combina crema de vanilie cu ciocolata sunt cele mai placute ca gust si arome. Iata un tort pe care l-am preparat de multe ori, pentru ca este simplu de facut, desi include cam multe ingrediente, si iese de fiecare data perfect.
Tort cu crema de vanilie si ciocolata
PRINTEAZA- 300g faina
- 2lingurite praf de copt
- ¼ lingurita sare
- 3 lingurite ulei
- 3 lingurite esenta de vanilie
- 115g unt
- 250ml lapte
- 2 oua
- 150g zahar
- 100g faina
- 500ml lapte
- 2 lingurite esenta de vanilie
- 200g ciocolata neagra
- 225ml frisca lichida
- 200g fructe de padure
- 2linguri zahar
- 1 lingura zeama de lamaie
Acest delicios cu tort cu crema de vanilie si ciocolata implica patru etape separate de lucru, care simplifica procesul de gatire si te ajuta sa obtii un preparat delicios, fara prea mare efort. Incepi prin a pregati compozitia de aluat fraged, pe care o vei introduce la cuptor pentru 30 minute. Continui cu crema de vanilie simpla si ganache-ul de ciocolata si finalizezi cu un sos rapid de fructe de padure.
Poti renunta la acest ultim detaliu, dar e bine sa stii ca adauga un ton dulce acrisor care completeaza superb dulcele vanilat al cremei si gustul usor amarui al ciocolatei.
Pregateste compozitia de aluat fraged cu ulei si unt
Intr-un bol incapator amesteca faina cu sarea si praful de copt si pune deoparte. In alt bol adauga uleiul si esenta de vanilie, iar intr-un castron compatibil cu cuptorul cu microunde pune untul taiat cubulete si laptele.
Incalzeste untul si laptele la microunde, cate 1-2 minute, pana cand untul se topeste complet si intreg amestecul este cald. Adauga lichidul in bolul in care ai pus esenta de vanilie si uleiul pentru aluat si amesteca bine.
Fara a astepta ca compozitia lichida sa se raceasca, incepe sa completezi cu amestecul de faina, sare si praf de copt pe care il adaugi treptat amestecand cu mixerul. Atentie insa, in aceasta reteta de blat de tort e important sa nu mixezi prea mult compozitia. Opreste-te la fiecare completare cu faina atunci cand faina a fost integrata suficient de mult in compozitie incat sa nu o mai vezi la suprafata.
Cand termini de integrat faina, aluatul ar trebui sa fie cremos, usor de turnat in forma de tort. Cantitatile de mai sus sunt suficiente pentru a obtine doua straturi de blat, deci imparte compozitia in doua. Daca ai cum sa le introduci in acelasi timp la cuptor, le pui pe ambele la 180oC, pentru 30 minute, pana cand devin aurii la suprafata.
Nu-ti face griji daca cuptorul e prea mic si nu ai cum sa folosesti doua forme de tort de 23cm in acelasi timp. Compozitia pentru ce-l de-al doilea strat se pastreaza bine pana cand prima tura este gata.
Cat timp se coace aluatul pentru tort, te poti ocupa de crema de vanilie.
Crema de vanilie cu oua intregi
Este o reteta de crema de vanilie simpla, dar foarte gustoasa, pe care tot ai s-o prepari dupa ce vei vedea cat de buna iese de prima data.
Ai nevoie de o craticioara incapatoare, de preferat cu fund dublu, dar merge si intr-o craticioara simpla. Sparge ouale, pune-le in craticioara si bate putin cu telul. Adauga zaharul si amesteca bine, apoi pune faina si amesteca din nou pana cand obtii o compozitie omogena. In acest moment tot ce mai trebuie sa faci este sa adaugi laptele. Toarna cate putin, amestecand cu telul, pentru a preveni formarea de cocoloase.
Pune amestecul pentru crema de vanilie la incalzit, la foc mediu, pana cand incepe sa dea in clocot. Amesteca periodic, nu continuu. Daca amesteci permanent este posibil sa nu sesizezi exact momentul in care da in clocot si sa tii crema prea mult la fiert. Din momentul in care a ajuns la temperatura de fierbere, dai focul la mic si o mai lasi 3 minute. Acum poti amesteca bine pentru a preveni formarea de cocoloase. Nu-ti face griji insa daca apara cateva, le vei rezolva mai tarziu, la mixer.
Dupa ce au trecut cele 3 minute, ia craticioara de pe foc si lasa la racit. Pentru ca este o crema de vanilie cu unt, acesta este momentul in care completezi compozitia cu unt, la temperatura camerei, taiat cubulete si pus la mixer cateva minute pentru a deveni cremos.
Cand o adaugi peste unt, compozitia din craticioara trebuie sa fie calduta. Daca este prea fierbinte se va taia la mixer. O poti insa repara foarte simplu, daca inlocuiest mixerul cu un tel si amesteci energic.
O data crema adaugata peste unt si compozitia omogenizata, mai ramane sa completezi cu esenta de vanilie si sa amesteci bine. Crema este gata. Pune departe si las-o sa ajunga la temperatura camerei. Nu uita sa verifici blatul pe care il ai la copt si sa il scoti cand este gata.
Ganache de ciocolata
Farmecul unui tort cu ganache de ciocolata sta in gustul intens pe care il aduce stratul pe baza de cacao. Cea mai buna crema ganache de ciocolata se obtine din ciocolata neagra, de buna calitate, cu minim 60% cacao.
Numita si glazura din ganache de ciocolata, aceasta crema se pregateste la aburi. Ai deci nevoie de o oala in care sa pui putin apa la incalzit si un castron care sta bine si stabil deasupra, fara a atinge apa calda. In acest castron adaugi ciocolata neagra rupta sau taiata in bucati si frisca lichida. Ciocolata se va topi treptat, pe masura ce vasul se incalzeste de la aburi, timp in care este bine sa amesteci pentru a integra ciocolata in frisca. Este gata cand are o culoare omogena, ciocolaie, si textura cremoasa.
Asamblarea tortului cu crema de vanilie si ganache de ciocolata
Acum ai totul pregatit: blatul de tort, crema de vanilie si ganache-ul de ciocolata neagra. Tot ce mai trebuie sa faci este sa intinzi crema de vanilie peste primul blat, avand grija sa acoperi bine spatiul dintre cele doua blaturi si marginile.
Intinde ganache-ul pe blatul superior si pe margini, imbracand bine tortul, cat timp compozitia de ganache este inca calduta si iti permite sa te joci cu ea pentru a obtine un finisaj placut.
Sosul de fructe de padure pentru servire
Inainte de a servi pune intr-o craticioara 200g fructe de padure congelate cu 2 linguri de zahar si o lingura de zeama de lamaie. Amesteca bine si lasa 4-5 minute pe foc, pana cand sosul lasat de fructe incepe sa faca spuma ca un sirop. Pune cate o lingura pentru fiecare felie servita. Pofta buna!