Ingrediente blat:
- 130 g faina
- 7 oua
- 175 g zahar
- 45 g cacao
- 1 plic zahar vanilat
- Un varf de sare
- 10 g unt pentru tava de copt (optional).
Pentru crema:
- 300 g zahar
- 400 ml lapte
- 400 g mascarpone rece
- 5 galbenusuri
- 100 g faina (sau 60 g amidon alimentar)
- 300 g frisca naturala rece (smantana pentru frisca 30% grasime)
- 2 plicuri zahar vanilat sau o lingura extract vanilie
- Un varf de sare.
Alte ingrediente:
- 250 - 500 g capsuni si zmeura
- Bucatele de ciocolata
- Frunze proaspete de menta.
Ce poate fi mai gustos si usor de preparat cand ai de sarbatorit o zi aniversara decat un tort cu mascarpone si fructe? Este o reteta relativ simpla, cu ingrediente nu foarte scumpe, care multumeste aproape toate gusturile, ce rezulta intr-un blat cremos si usor amarui si o crema onctuoasa, alaturi de un aranjament placut ochiului, avand in vedere culorile frumoase ale fructelor de deasupra. Poate fi facut in format rectangular sau blat de tort cu fructe de padure rotund, in functie de aspectul final dorit. Din aceste cantitati iti va iesi un tort mare, de aproape 3 kilograme, pe care il servesti in cel putin 15 portii, de regula. Sa trecem la treaba.
Vei incepe cu blatul de tort cu mascarpone si fructe format dintr-un pandispan cu cacao care va da forma intregului preparat, asa ca este importanta alegerea tavii dorite. Incingi cuptorul la 170 de grade Celsius si tapetezi tava cu hartie de copt, putand unge peretii cu unt, daca doresti.
In doua boluri separi ouale in albusuri si galbenusuri, pe primele batandu-le spuma cu putina sare si adaugand apoi zahar si vanilie, continuand pentru a obtine o spuma tare si densa de prajitura cu mascarpone si ciocolata. Se adauga si galbenusurile si se mixeaza bine. Faina si cacaua se cern deasupra spumei si se incorporeaza folosindu-te de o spatula.
Se toarna intregul aluat de prajituri cu mascarpone in tava si se niveleaza, dupa care se coace in cuptorul electric incins la 170 grade Celsius, cu caldura sus si jos si ventilatie, ori la o temperatura medie in cuptorul de aragaz clasic, pe gaz. Se lasa acolo pret de 40 de minute, dupa care se scoate pe un gratar de bucatarie si se lasa la racorit. Dupa ce se raceste complet poate fi taiat in trei parti egale cu un cutit sau unealta speciala.
Crema de mascarpone pentru tort porneste de la fierberea laptelui cu o pastaie de vanilie, daca inlocuiesti zaharul vanilinat sau esenta cu asa ceva, intre timp separand ouale si batand galbenusurile cu vanilia de tip extract sau zahar vanilinat si zaharul cu un varf de sare. Deasupra, in crema tort cu capsuni se pune faina si se dilueaza intregul produs cu laptele fierbinte, amestecand totul inapoi in oala de fiert si introducandu-se pe foc, la flacara medie spre mica, amestecand in continuare pana cand continutul se ingroasa (fierberea nu ar trebui sa depaseasca 3 minute, pentru a se prepara faina).
Rastorni crema rezultata intr-o tava sau un castron cu folie alimentara, lasand-o sa se racoreasca dupa ce o acoperi bine cu folia, pentru a nu se usca sau face cruste. Cand ajunge la temperatura camerei, crema pentru tort cu mascarpone e data la frigider pentru cateva ore sau peste noapte.
A doua zi vei bate frisca rece la temperatura similara, de la frigider. Scoti crema de vanilie si o amesteci putin pentru a redeveni moale si pui peste ea mascarpone, bati bine, dupa care adaugi si frisca batuta, incorporand cu o spatula. Ai terminat, in acest mod, si crema de mascarpone cu frisca.
Ultimul pas in realizarea acestei prajituri cu capsuni si zmeura este montarea. Pornesti de la baza, punand pe un platou o parte din blat, deasupra sa intinzand 500 g de crema cu mascarpone, peste aceasta punand inca o foaie si 500 g de crema, repetand procesul si cu ultimul strat de blat si cu 500 g de crema asezata clasic, intinzand cu spatula sau folosind un pos cu dui pentru a obtine niste aveline frumoase.
In functie de cantitatea de fructe, acestea pot fi presarate frumos intre blat si crema, in cele doua straturi inferioare sau puse doar deasupra. Vei taia fructele in feliute mici sau le poti pune intregi, daca doresti. Si, pentru un contrast de prospetime, vei adauga si cateva frunzulite proaspete de menta sau bucatele de ciocolata. Tortul poate fi servit imediat sau dupa ce sta la frigider o ora. Pofta buna!