fbpx
     

Reteta Tort Diplomat

Last Updated: 12.10.24

 

Tort diplomat reteta clasica

Prajitura diplomat cu fructe si frisca
Timp de preparare:1 hour 10 minutes
Timp de gatire:45 minutes
PRINTEAZA
 

Ingrediente blat: 

  • 100 g faina
  • 4 oua
  • 100 g zahar
  • 1 plic zahar vanilat
  • Un varf de sare
 

Ingrediente pentru crema:

  • 200 g zahar
  • 5 oua
  • 2 plicuri zahar vanilat
  • 30 g gelatina
  • Pana in 600 g fructe (compot)
  • 600 ml frisca (30% grasime)
  • 100 g stafide in suc de portocala (cu 20 ml rom)
  • 50 g coaja confiata de portocala
  • Un varf de sare
 

Pentru decor:

  • Fructe proaspete
  • 20 g zahar pudra
  • Esenta de vanilie
  • 200 ml frisca batuta
  • 400 g piscoturi (pot fi facute in casa sau cumparate)
 

 

Un tort diplomat cu frisca si fructe e o reteta clasica, apreciata de toate varstele, asteptata cu nerabdare in zilele de sarbatoare. Face parte din randul prajiturilor Charlotte russe, avand pereti tapetati, in mod normal, cu o umplutura bogata din frisca si vanilie sau, uneori, ciocolata ori cacao, dupa posibilitati. Se gaseste in diferite retete, cu sau fara fructe, dar nu lipsesc niciodata blatul de pandispan si frisca, putandu-se pozitiona si in rulada diplomat, nu doar sub forma de tort. 

Vei incepe prepararea acestui tort diplomat cu blat de vanilie, unde poti adauga si putina cacao, daca doresti sa fie mai intunecat. Se separa albusurile de galbenusuri si se bat spuma cu putina sare, dupa care se mixeaza zaharul si vanilia, pana cand se formeaza spuma, moment in care introduci si galbenusurile si le incorporezi cu spatula, adaugand si faina cernuta. Aluatul de tort diplomat simplu se coace la cuptor la 170 de grade pret de jumatate de ora (sa treaca testul scobitorii). Se scoate si se lasa la racit pe un gratar de bucatarie, dupa care se taie in doua. 

Intre timp, pregatesti fructele pentru crema de casa simpla cu vanilie si pentru a orna acest tort de fructe. Ai grija sa nu folosesti fructe exotice care sunt proaspete, precum ananas, kiwi, papaya sau mango, care vor interactiona cu gelatina din cauza enzimelor lor si vor strica si consistenta cremei, care nu se va prinde. In schimb, poti face un tort diplomat cu ananas conservat in compot. Fructele congelate se scurg, pe cat posibil, de apa, cele din compot la fel, iar cele de dimensiuni mari se maruntesc putin. 

Crema diplomat porneste de la batutul oualor cu sare, vanilie si zahar, dupa care se duce in bain marie pe plita sau focul de aragaz clasic si se gateste pana la 85 grade Celsius (apa de sub vasul in care amesteci lichidele fierbe), amestecand pentru a nu se coagula. Cand pare ca se ingroasa putin se scoate de pe foc si se lasa sa se raceasca. 

Se hidrateaza gelatina in apa rece conform instructiunilor, dupa care se adauga in crema deja facuta, care e usor calda, dar nu fierbinte, pentru tort cu frisca. Rezultatul se lasa sa se racoreasca si se mai amesteca din cand in cand, avand grija sa nu racesti prea repede produsul, pentru a putea sa il impreunezi cu frisca. 

Pentru acest tort cu fructe si frisca vei bate frisca lichida cand este rece, inainte de a o mixa cu cea de vanilie si de a le pune peste blat. 

Pentru insiropat blatul de tort cu piscoturi se face un sirop din sucul de portocala in care au stat stafidele si putin rom. 

Reteta de tort diplomat la montare porneste de la folosirea unui platou si a unui inel care va tine piscoturile de pe margini in loc. Pui, intai, prima parte de blat jos, insiropezi, pe margini adaugand piscoturile (cei doi pasi sunt interschimbabili). 

Amesteci bine frisca pentru tort cu fructe in crema de vanilie cu telul, observand ca se va ingrosa datorita gelatinei din compozitie, adaugand fructele si coaja de portocala confiata. Daca faci tort diplomat cu capsuni, pe acestea le vei plasa cu mana in crema, deoarece la amestecare pateaza culoarea. Se niveleaza si se pune deasupra un strat de fructe, dupa care un nou rand de crema. Apoi pui inca un rand de fructe sau a doua parte de blat de tort diplomat cu piscoturi. Se insiropeaza putin si se pune deasupra, niveland, restul de crema. 

Decorul de deasupra, care poate fi folosit si la tort diplomat fara coacere, cu piscoturi si mascarpone, este facut din frisca rece batuta (200 ml) si putin zahar pudra si vanilie. Se pozitioneaza deasupra si se niveleaza, putand folosi un pos stelat pentru a forma o textura frumoasa. Se mai pot pune si fructe proaspete, portocala confiata sau bombonele, printre altele. 

Pentru un desert similar, fara coacere sau preparare calda, poti incerca sa faci un tort diplomat cu mascarpone si piscoturi. 

 

 

VINO PE INSTAGRAM!

Salut! Sunt loana si te astept cu drag pe Instagramul meu, unde promit sa iti arat totul despre cele mai gustoase bunatati pe care le gatesc.

CLICK AICI

Lasă un comentariu

0 Comentarii