Tort Egiptean - Reteta originala
Ingrediente foi:
- 200 g zahar
- 8 albusuri (in jur de 320 g)
- 50 g pesmet
- 2 plicuri de zahar vanilat
- 160 g nuci /alune de padure macinate si prajite
- O priza de sare.
Ingrediente pentru crema de vanilie:
- 500 ml lapte
- 8 galbenusuri
- 150 g zahar
- 65 g faina (sau 30 g amidon)
- 250 g unt moale gras (80% grasime)
- 2 plicuri zahar vanilat
- Un varf de sare.
Pentru crema de frisca si nuci:
- 200 g zahar
- 600 ml smantana pentru frisca grasa (30% grasime)
- 150 g nuci si alune
- 50 g zahar pudra
- Jumatate plic zahar vanilat.
Pentru decor:
- 100 g zahar
- 200 ml frisca batuta dulce
- 1 praf de sare de mare
- Alune si nuci.
Tort Egiptean
Reteta de tort egiptean foloseste foi de bezea cu alune si nuca, ce pot da batai de cap cand incerci sa le pregatesti pentru prima oara, dar de care nu ar trebui sa te temi. Se pare ca reteta aceasta este una sarbeasca la origini, care nu este foarte veche, fiind capabila sa incalce unele reguli ale patiseriei prin folosirea unei cantitati mari de zahar, asocierea dintre frisca si zahar ars sau foi subtiri.
Nucile si alunele de padure pentru prajitura egipteana se prajesc putin intr-o tigaie incinsa si se cantaresc pentru a se pune separat la crema si blat.
Crema de vanilie cu unt poate fi facuta prima, scotand untul din frigider cu minimum 4 ore inainte de a-l folosi pentru a deveni mai cremos si a se inmuia. Se pune laptele la foc mic pentru a se infierbanta, timp in care faci amestecul de galbenusuri, zahar, vanilie, amidon si sare, mixandu-le bine, peste ele punand laptele fierbinte dupa care le aduci inapoi in oala fierbinte si gatesti la foc mic amestecand incontinuu pana cand clocoteste, adica maximum 5 minute, pentru a se gati faina.
Amestecul de crema e pus intr-o tava cu folie de plastic, acoperindu-se bine si dandu-se la racit pe balcon in jur de 2 ore. In acest timp, vei prepara foile si celelalte elemente. Dupa ce trece acest timp, vei amesteca respectiva crema incetul cu incetul cu untul pe care il bati mai intai cu mixerul. Rezultatul final ar trebui sa fie o crema groasa si fina.
Pentru blat de tort cu nuca macini alunele si nucile prajite, dupa care bati albusurile bine cu un strop de sare si adaugi vanilia si zaharul pana se formeaza bezeaua. Peste ea adaugi nucile, alunele si pesmetul si incorporezi bine folosind o spatula. Imparti acest blat cu nuca in patru parti egale pe care le coci intr-un aragaz cu cuptor electric timp de 14 minute la 200 de grade Celsius (cu ventilatia pornita).
Crema de frisca pentru tort cu nuca se prepara facand un zahar ars intr-o tigaie cu fundul mai gros unde pui zaharul si il topesti la foc mic, amestecand cand i se inchide culoarea, tragand cratita de pe foc si adaugand sarea de mare (fleur de sel) care va transforma caramelul brun-roscat intr-unul usor sarat. Se toarna continutul pe o tava cu hartie de copt si se intinde subtire, lasandu-se sa se raceasca. Pentru a se marunti se bate cu un ciocan.
Se bate frisca pentru tort cu nuca si frisca si se indulceste folosind doua linguri de zahar pudra, cu putin zahar vanilat, dupa care pui in ea restul nucilor maruntite si caramelul, amestecand bine cu spatula.
Pentru montare, cel mai bun tort cu nuca si bezea porneste de la alegerea unui platou de marimea potrivita, dupa care pui pe el un blat (poti folosi un inel pentru a pastra forma turnului). Imparti crema in patru parti egale folosindu-te de un cantar, dupa care pui din cea de vanilie un sfert peste blat si o intinzi bine, deasupra ei punand o parte egala din cea cu frisca si caramel sarat, continuand cu o foaie de blat si acelasi proces de crema pana le termini. Se da la frigider in jur de 3 ore dupa care scoti inelul de pe prajitura cu nuca si bezea.
Deasupra, poti bate frisca si zahar pudra, iar crema rezultata o intinzi drept sau o pui cu posul in mici “moate”, adaugand nuci caramelizate cu 100 g zahar si putina sare de mare, pe care le intinzi pe hartie de copt si le lasi sa se raceasca, dupa care le sfarami. Le presari deasupra sau pozitionezi in modul dorit. Poti taia tortul dupa dorinta.
Mai poti realiza prajitura cu ness si nuca caramelizata pentru un gust mai deosebit, usor amarui, punand niste granule de ness in crema de unt si vanilie.