fbpx
     

Reteta tort musuroi de cartita

Last Updated: 05.03.24

 

Prajitura musuroi de cartita cu banane

Cum sa faci prajitura musuroi de cartita de casa
Timp de preparare:30 minutes
Timp de gatire:30 minutes
PRINTEAZA
 

Ingrediente blat:

  • 120 g zahar
  • 110 g faina
  • 5 oua
  • 1 lingurita extract vanilie (1 plic zahar vanilat)
  • 35 g cacao
  • 40 g unt gras (80% grasime)
  • Un varf de sare
 

Ingrediente pentru crema:

  • 400 g frisca
  • 250 g mascarpone
  • 150 g zahar pudra
  • 100 g fulgi de ciocolata sau picaturi
  • 1 lingurita extract vanilie (1 plic zahar vanilat)
  • Un varf de sare
 

Pentru umplut:

  • 3 - 4 banane dulci (coapte)
 

 

Prajitura musuroi de cartita sau cu banane si crema de vanilie incanta papilele gustative ale tuturor celor care se infrupta din ea, incluzand un blat pufos si o gramada de crema delicioasa acoperita de un strat de firimituri de blat. Desi pare dificil de realizat, nu ar trebui sa iti ia mai mult de 1 ora sa o faci daca te misti repede. 

Vei porni de la realizarea blatului care implica separarea oualor in galbenusuri si albusuri, batandu-le pe cele din urma spuma cu telul sau mixerul alaturi de un varf de sare, dupa care pui vanilie si zahar si continui sa mixezi pana se transforma intr-o bezea densa. Apoi, adaugi galbenusurile si mai amesteci putin. 

Aprinzi cuptorul la treapta medie spre inalta sau la cuptoarele incorporabile la 180 de grade Celsius cu ventilatie, pentru incalzire uniforma. 

In compozitie adaugi untul topit si racit si amesteci cateva secunde, pentru a-l incorpora, deasupra cernand faina si cacaua si omogenizand folosind o spatula, cu miscari de sus in jos, pentru a pastra textura albusului aerat. 

Se toarna totul intr-o tava de dimensiunea dorita (de regula, 24 cm), tapetata in prealabil cu hartie de copt, se niveleaza putin si se introduce in cuptor pentru 25 de minute la foc mediu spre mare, la 180 de grade Celsius. Cand e gata aluatul de prajitura musuroi de cartita de casa il scoti din cuptor si din tava si il lasi sa se raceasca. 

In timp ce se coace blatul, vei pregati crema cu mascarpone si vanilie. Poate fi realizata clasic, cu crema alba, sau poti adauga Nutella pentru a o inchide la culoare, caz in care renunti la zahar, deoarece crema de ciocolata e deja foarte dulce. Smantana pentru frisca si mascarpone reci se bat cu vanilia si varful de sare pana se omogenizeaza, dupa care incorporezi ciocolata (poti folosi si ciocolata rasa, daca nu ai picaturi sau fulgi pentru prajituri). Pentru ca fluidul sa se intareasca putin il poti da la frigider jumatate de ora. 

Asamblarea de musuroi de cartita cu mascarpone porneste de la taiatul blatului drept, indepartand partea mai bombata, lasand o baza groasa de cel putin 5 cm pe care o scobesti in mijloc, indepartand in jur de 3 cm, lasand si o margine mai ridicata. Miezul va fi folosit pentru a acoperi “umflatura” dupa ce se faramiteaza bine cu furculita sau prin procesorul de bucatarie. 

Reteta musuroi de cartita va continua cu plasarea bananelor in respectiva scobitura, dupa ce le scoti coaja si le tai pe jumatate, pe lung. Deasupra acesteia vei pune crema usor intarita din frigider, pentru a mentine forma de cupola pe care o faci cu ajutorul unei spatule. Imbraci intregul blat in crema si introduci la frigider pentru 30 de minute, dupa care scoti si presari deasupra firimituri din blatul scos anterior. Astfel, vei obtine acea forma de musuroi. 

Poti lasa preparatul cateva ore la frigider pentru a se mai intari si pentru ca blatul sa mai atraga din umezeala si aromele cremei. Cand il scoti de la rece, il poti portiona si servi cu placere. Pofta buna! 

 

 

VINO PE INSTAGRAM!

Salut! Sunt loana si te astept cu drag pe Instagramul meu, unde promit sa iti arat totul despre cele mai gustoase bunatati pe care le gatesc.

CLICK AICI

Lasă un comentariu

0 Comentarii