Turta dulce de casa
- 1 ou
- 400 g faina
- 2 lingurite ghimbir macinat
- 2 lingurite scortisoara macinata
- ½ lingurita cuisoare macinate
- ½ lingurita bicarbonat de sodiu
- Un praf de sare
- 160 g unt gras
- 200 g zahar brun
- 60 ml melasa
- 360 g zahar pudra
- 1 lingurita zeama de lamaie
- 2 albusuri
In cazul in care ideea de casuta de turta dulce de Craciun ti se pare cam complicata, suntem siguri ca juniorul tau (sau partenerul) s-ar bucura si de niste turta dulce cu miere traditionala. Iata de ce am decis sa iti propunem aceasta reteta de turta dulce pufoasa care te va face sa te lingi pe degete!
Modul de preparare pentru turta dulce de Craciun este relativ simplu. Vei incepe prin a combina ingredientele uscate: faina, ghimbirul, scortisoara, cuisoarele, bicarbonatul de sodiu si sarea.
Foloseste mixerul pentru a bate untul cu zaharul timp de 2 – 3 minute, pana la obtinerea unei creme omogene. In aceasta crema se adauga oul intreg, cu albus si galbenus, melasa, si apoi se incorporeaza treptat ingredientele uscate. In caz de reteta de turta dulce cu miere, melasa se inlocuieste cu mierea – unii apreciaza mai mult aceasta aroma. Exista si varianta de turta dulce de post pe care o poti lua in calcul pentru anumite perioade ale anului.
Rezulta un aluat pe care il vei rasturna pe blatul de lucru, pudrat cu faina. E suficienta o framantare scurta de 1 – 2 minute, dupa care se formeaza un bot rotund de aluat, care se infasoara in folie alimentara si se lasa la frigider timp de o ora. Acest timp de asteptare este cel care face ca reteta de turta dulce sa dureze atat de mult. Daca iti este peste mana sa continui in aceeasi zi, aluatul poate sta la rece peste noapte.
Odata ce aluatul s-a racit, aseaza-l intre doua foi de copt si ruleaza-l cu sucitorul pana cand obtii o foaie cu o grosime de jumatate de centimetru. Urmeaza momentul cel mai amuzant pentru copii, in care vei decupa aluatul cu formlee speciale – ulterior, se aseaza in tava pentru copt.
Daca ai in plan sa incerci, totusi, sa faci o casa de turta dulce care sa imite casuta bunicii din vreo poveste pentru copii, ai grija sa tai bucatile de aluat in asa fel incat sa le poti monta apoi in constructia dorita.
Aluatul se coace timp de 10 – 12 minute la cuptorul preincalzit la 170 grade; turta dulce e gata cand capata o nuanta aurie. Ai grija sa folosesti o tava de copt adecvata, nu prea inalta!
Timpul cat aluatul trebuie sa stea la frigider poate fi folosit pentru a obtine glazura de zahar pentru turta dulce. Zaharul pudra, zeama de lamaie si albusurile se amesteca in vasul de la mixer timp de 5 – 7 minute pana cand se omogenizeaza si capata o consistenta vascoasa. In functie de culorile pe care vrei sa le obtii, vei separa acest amestec in mai multe recipiente pentru a le adauga colorant alimentar si diferite arome.
Odata adaugati colorantii, glazura se dilueaza cu apa rece adaugata cu lingurita, pana se obtine consistenta unei smantani. Glazura pentru turta dulce este gata!
Turta dulce este desertul traditional de Craciun in germania, asadar puteti profita de ocazie si sa invatati sa spuneti Craciun fericit in germana. Si daca tot v-ati apucat de mancaruri traditionale, poti testa si o reteta de turte de Craciun – o sa o pregatim, ca sa o poti testa!