Pita sau turta taraneasca in tigaie
- 400g faina
- 400ml lapte
- 1 ou
- 1 lingurita de sare
- 1 lingura de zahar
- 20g drojdie proaspata sau 6g de drojdie uscata
- 15ml ulei
- seminte de in, susan, mac etc.
- busuioc sau cimbru uscat
- unt
- smantana
- gem
- miere
Daca iti place painea de casa, dar nu ai o masina de facut paine si orele pe care aluatul ar trebui sa le petreaca in cuptor nu sunt o optiune pentru tine, cateva turte la tigaie, proaspete si calde, rezolva rapid problema. Indiferent daca optezi pentru turte cu drojdie sau pentru turte cu bicarbonat, aluatul creste usor, iar turtele sunt gata de pus pe masa in mai putin de o ora.
Pregateste drojdia pentru aluatul de turte
Incepe aceasta reteta de turte dizolvand drojdia in lapte caldut, nu fierbinte, intr-un castron suficient de mare pentru a putea gazdui si faina. In acest amestec adauga si zaharul, amestecand incet pentru a grabi dizolvarea cristalelor.
Adauga oul si uleiul
Un ingredient pe care nu il gasesti in toate retetele de turte in tigaie este oul pe care il vei bate separat intr-un bol si il vei adauga apoi peste lapte. Urmeaza faina, care se incorporeaza incet in acest aluat pentru turte de casa, amestecand la inceput cu o lingura.
Adauga apoi uleiul in amestecul pentru turta. Te va ajuta sa lucrezi fara ca aluatul sa se lipeasca de maini, iar turtita fermecata va ramane frageda pentru mai mult timp.
Mai poti completa cu diverse seminte si condimente pentru a obtine turte la tigaie aromate si mai hranitoare.
Lasa aluatul la dospit
Pune aluatul de turtita intr-un castron, acopera cu un servet textil de bucatarie sau o folie, si lasa la dospit, la cald (langa calorifer, pe aragaz, in apropierea unui ochi aprins etc.) pentru 30 – 40 minute sau pana cand se dubleaza ca dimensiune.
Modeleaza turtele
Imparte aluatul obtinut in patru bile rotunde, din care vei obtine tot atatea turtite si lasa-le sa se odihneasca cateva minute, cat timp pregatesti suprafata de lucru, imprastiind putina faina si pregatind sucitorul.
Intinde fiecare bucata de aluat in discuri cu grosime de aproximativ 1.5cm si lasa-le sa stea pe masa pana cand se incinge tigaia. Cele mai bune turte la tigaie le vei obtine in tigaia din fonta, dar merge si in aluminiu sau inox. Mai poti face:
- turte pe plita
- turte la ceaun
- turte coapte pe lespede
- turte la cuptor, fara a schimba nimic din reteta, in afara de modul de procesare termica.
Coace turtele in tigaie
Turtele se coc in tigaia uscata, pe ambele parti, la foc mediu si sunt gata in cateva minute. Optional, le poti unge cu putin unt inainte de a le pune la copt.
Serveste-le calde
Poti servi turte la tigaie cu smantana, miere, dulceata sau gem, ori alaturi de mancare, pe post de paine la tigaie.
Ca alternativa la aceasta reteta, poti incerca si aluatul de turte fara drojdie, in care se adauga bicarbonat de sodiu. Aluatul creste la fel de bine, iar turtele sunt la fel de pufoase si moi.