Varza a la Cluj - Reteta Traditionala
- 1 varza murata
- 750 g carne de porc
- 150 g sunca afumata/kaizer/carnati afumati
- 150 g orez
- 2 cepe rosii
- 2 linguri untura de porc
- 1 lingura paprika dulce
- 1 lingura cimbru uscat
- 1 lingurita marar uscat
- 1 lingurita chimen macinat
- sare
- piper
- 350 g smantana (25% grasime)
- smantana
- marar
Una dintre cele mai celebre retete cu varza este cea de varza a la Cluj. Ea are cam aceleasi ingrediente ca cele pe care le folosim la sarmale, doar ca se pregatesti intr-un mod cu totul diferit.
Aceasta mancare gatita incepe cu pregatirea verzei. Aceasta se separa, astfel incat sa ai foi, se spala in doua ape reci, se scurge bine, apoi se taie marunt, fidelute. Pentru a o cali, ia o cratita in care incingi bine o lingurita de untura, apoi adaugi varza murata tocata si o lasi sa se caleasca pentru cel mult 20 de minute, la foc mediu.
Ca sa continui aceasta reteta varza a la Cluj, ia o tigaie, in ea adauga inca o lingurita de untura, apoi cand s-a incins, caleste ceapa, pe care inainte trebuie sa o tai marunt. Peste ea adauga un praf de sare si las-o la foc mediu pana cand incepe sa se inmoaie.
Intre timp, va trebui sa te ocupi de carne. Ai nevoie ca aceasta sa fie tocata, caz in care, daca ai bucati intregi, va trebui sa folosesti o masina de tocat carne. Dupa ce o maruntesti bine, o adaugi in tigaia in care e ceapa calita si amesteci bine, pana cand isi schimba culoarea. In 7-8 minute va fi gata carnea pentru varza a la Cluj.
Dupa ce ai oprit focul, va trebui ca la oricare alte retete culinare romanesti, sa condimentezi carnea. Adauga paprika, cimbru, chimen, sare, piper si ce alte ingrediente iti mai plac tie, amesteca bine totul si lasa cratita deoparte.
Intoarce-te la cratita in care ai varza, iar daca aceasta deja s-a inmuiat, opreste focul si condimenteaza-o si pe ea. De regula, la acest pas, pentru varza a la Cluj, reteta clasica, se foloseste piper macinat si marar uscat.
Acum e momentul sa pregatesti si orezul pentru aceasta reteta de varza a la Cluj. El se fierbe in 500 ml de apa, cam 10 minute, apoi se scurge de lichid.
Acum, ca ai pretatite toate ingredientele, trebuie sa asezi in tava straturile necesare pentru a obtine o delicioasa varza a la Cluj. Ai nevoie de o tava termorezistenta, din sticla, pe care sa o ungi cu o lingura de untura. Apoi, adauga in straturi, dupa cum urmeaza: 1/3 din varza, 1/2 din orez, 1/2 carne, 1/3 varza, 1/2 orez, 1/2 carne, afumatura, 1/3 varza, smanana.
Tava ce contine varza cu carne si orez se baga la cuptorul preincalzit, la 190 de grade Celsius, pentru 30 de minute. Poate fi servita cu smantana si marar.
Daca nu iti place varza murata, deoarece este prea acra, poti sa faci varza a la Cluj cu varza dulce si eventual sa o acresti cu putin bulion la final.