Multicookerul este o oala minune, care te ajuta sa gatesti simplu si rapid tot felul de mancaruri. Printre acestea, cele mai ravnite sunt ciorbele, mai ales pe timpul verii, cand sa stai in bucatarie si sa faci astfel de preparate poate fi un adevarat chin din cauza caldurii. Poti pregati orice ciorba iti doresti, de la cea simpla, de legume, pana la cea cu galuste de gris, carne de vita sau ou.
Tot mai multe gospodine isi indreapa atentia spre multicookere, mai ales cele care nu au timp sa stea foarte mult pe la bucatarie, dar vor sa gateasca sanatos si rapid. Cu un astfel de aparat poti face in doar 30 de minute supa cu galuste si legume, curcan, pui etc., iar totul e mult mai simplu decat ar putea sa para la o prima vedere, deoarece e necesar doar sa introduci ingredientele si sa setezi programul.
In cazul preparatelor precum supa de galuste cu carne, o ciorba ce necesita adaugarea smantanii spre final etc., va trebui sa mai intervii putin dupa incheierea programului de fierbere initial si sa mai dai un clocot, setand un program ce iti va permite sa gatesti fara capac sau sa mai acorzi cateva minute suplimentare, dupa ce ai mai adaugat din ingrediente.
Multicookerele sunt destul de variate, motiv pentru care nu putem sa iti spunem exact ce si cum sa setezi, insa, citind manualul modelului pe care il detii, iti vei da seama.
Ceea ce dorim sa facem, in continuare, este sa iti prezentam o serie de retete simple si delicioase, ce pot fi gatite si la o astfel de oala.
Supa de legume cu galuste
Aceasta supa este preferata de multe persoane cand vine vorba de mancaruri fara carne. Ea se face foarte simplu si rapid.
Incepe aceasta supa cu galuste prin a introduce in oala de la multicooker apa pentru cantitatea dorita, legumele crude/murate/congelate (ardei, ceapa, pastarnac etc.) si condimente. Seteaza programul aferent supei si lasa oala sa isi faca treaba.
Intre timp, pentru aceasta supa cu galuste trebuie sa pregatesti galustele. In functie de cat de multe vrei sa fie, adaugi aceeasi cantitate de gris ca cea de ou. Dintr-un ou iti vor iesi cam 10-12 bucati. In compozitie mai e necesar sa pui si sare, pentru gust, si optional, ulei. Ameteci totul cu grija, pentru a se omogeniza cat mai bine si le lasi sa se odihneasca timp de 15 minute.
Cand programul de la multicooker e gata, continui supa de galuste pufoase prin a introduce in apa clocotita “vedetele” principale. Fa totul cu o lingura care inainte a fost inmuiata in apa rece. Dupa, lasi sa mai fiarba inca putin, cam 10-15 minute, pana cand galustele sunt gata.
E o supa de galuste, reteta simpla, care va avea un gust delicios. Daca vrei, o poti si acri, adaugand bors acru la finalul programului. Peste, presara patrunjel si leustean, pentru un plus de gust.
Supa de pui cu galuste
Pentru ca are mai putine calorii, supa de pui cu galuste e adesea preferata cand vine vorba de mancaruri de acest fel care contin carne. Ea se prepara foarte rapid la multicooker, deci, cei care vor sa stie cum se face supa de galuste la un astfel de aparat, vor afla chiar acum.
Dupa ce se spala bine carnea, ea se pune la fiert. In functie de tipul de multicooker pe care il ai si de programul setat, poti alege sa faci asta impreuna cu legumele (ceapa, ardei, pastarnac, morcov) sau sa fierbi mai intai carnea. Daca vrei sa faci o supa de pui reteta rapida, atunci introdu-le pe toate in oala, impreuna cu apa, bineinteles, si cu o serie de condimente pentru a le da gust. Seteaza programul pentru fierbere si intre timp ocupa-te de galustele.
Pentru a face perisoarele pentru aceasta supa de pui cu galusti, ai nevoie de 1 ou, 1 lingura de ulei, 1 varf de cutit de bicarbonat, 4-5 linguri de gris, sare, piper. Omogenizezi bine toate ingredientele si le lasi intr-un recipient acoperit cel putin 15 minute.
Cum se face supa de pui mai departe? Dupa ce s-a incheiat programul de fierbere, deschizi capacul, adugi cu grija galustelele si apoi mai lasi inca 10 minute pentru a fierbe. Sunt aparate care permit asezarea la loc a capacului sau care pot fi setate pentru a continua supa fara a mai pune capacul.
Daca vrei sa faci o ciorba de pui cu galuste, adauga bors acru spre final si mai da-i un clocot.
Ciorba de peste reteta traditionala
Daca iti place sa faci galuste de gris perfecte, ele pot fi servite si in ciorba de peste pe care o poti face la multicooker.
Pentru o reteta reusita ai nevoie de: 2 medalioane de crap, 1 telina, 1 pastarnac, 2 morcovi, sare si piper. Legumele vor fierbe mai greu decat pestele, motiv pentru care iti sugeram sa le introduci in oala cu apa si sa setezi un program mai scurt, cam de 20 de minute. Dupa, mai seteaza 10 minute pentru a fierbe pestele si la final, inca 10 pentru galuste.
Adauga sarea si piperul inca de la inceput, iar daca mai sunt necesare, mai potrivesti gustul pe parcurs. Fiind vorba de o ciorba cu galuste, ea trebuie si acrita, iar gustul in acest sens il dai in functie de preferintele pe care le ai.
Referitor la cum faci galusti de gris, ai nevoie de 1-2 oua (in functie de cat de multe vrei sa fie), gris, sare si ulei. Amesteci totul pana cand obtii o pasta de consistenta unei smantani mai groase. Poti folosi insa orice trucuri pe care le stii cand vine vorba sa faci galusti pentru supa/ciorba.
Supa de rosii cu galuste de post
Daca vrei sa faci o supa de galuste de post, o buna varianta ar fi sa o incerci pe cea de rosii. Pentru inceput, introdu in oala de la multicooker circa 3 litri de apa, dupa care adauga: 750 ml suc de rosii, 1 ceapa, 2 morcovi, 1 pastarnac, 1 telina si 1 ardei. Toci legumele, adaugi sare, piper sau ce condimente mai vrei si apoi pornesti programul de supa.
Pentru a face galuste pufoase pentru supa aceasta de post, oul trebuie inlocuit din compozitie. In acest caz ai nevoie de urmatoarele ingrediente: 4 linguri de gris, 4 linguri de faina, 1 lingura de amidon, 1 ceapa tocata marunt, sare, piper. E o reteta galuste de gris pufoase, rapid de facut.
Dupa ce au fiert legumele din aceasta supa de rosii cu galuste de gris, va trebui sa continui setand un program care sa mai permita fierberea pentru inca 10 minute. E o supa cu galuste de post delicioasa, ce merita incercata.
Supa de curcan cu galuste
Cum se fac galustele de gris pentru supa cu carne de curcan? La fel cum se fac si cand e vorba de supa de pui, doar ca aici folosesti carne de curcan. Faci la fel ca la orice supa de pasare la multicooker. Incepi prin a fierbe carnea, cu sau fara legume, apoi, la final, adaugi galustele.
Pentru acestea din urma, poti sa faci perioare cu sau fara ou, folosind reteta pe care o preferi cel mai mult cand vine vorba de galuste de gris pentru supa. Ele se adauga la final si se mai lasa sa fiarba inca 10 minute. Daca vrei sa faci bors, acresti la final si mai dai un clocot.
Sunt multe retete de ciorba pe care le poti incerca, iar aceasta e una dintre cele mai gustoase.
Supa de perisoare fara ou
Daca nu vrei sa faci pentru supa galuste cu ou, poti incerca sa faci o supa de galuste din faina sau cu orez si carne, in functie de ce doresti. Prima varianta e potrivita pentru cei care cauta retete de perisoare pufoase de post, a doua pentru cei care vor chiftele pufoase cu bicarbonat, pentru perisoarele din carne.
In vasul de la multicooker se introduce apa cu legumele, condimentele si se porneste programul aferent unei supe. Cand acesta e gata si timpul s-a scurs, se introduc perisoarele dorite (fara ou sau cu carne) si se mai lasa circa 10 minute, cu sau fara capac, in functie de ce tip de oala ai.
Poti sa faci si supa de galuste fara carne si fara ou, poti sa mai adugi ceapa, condimente diverse si asa mai departe. Sunt o multime de variante pe care le poti pune in practica pentru a gasi acea reteta de perisoare pufoase.
Supa de ou
Nu e deloc dificil sa faci supa de oua la multicooker. Pentru inceput, porneste un proogram care sa iti permita sa sotezi si adauga in vas ulei si ceapa tocata (1 ceapa), dupa care usturoi pisat (3 catei) si lasa totul sa se rumineasca putin. Dupa, introdu 3 linguri de faina, lasa putin, apoi pune apa (2 litri), un praf de sare si amesteca bine. Porneste programul pentru supa si seteaza-l pentru circa 10-15 minute.
Dupa, deschide capacul, adauga 4-5 oua, fara sa le separi, doar le spargi si le dai drumul in apa clocotita, apoi seteaza inca 5 minute pentru a fierbe. Ideal ar fi sa folosesti un program ce permite gatirea fara capac. Mai adauga apoi smantana si daca e necesar sare, piper sau alte condimente.
Poate intr-o prima faza ti se va parea mai complicat decat sa faci supa cu galusti pufoase, dar vei vedea ca nu e asa.
Supa de vita cu galuste
Supa de vita se face adesea la multicooker, deoarece carnea fierbe foarte bine si gustul este unul deosebit. Pentru a face aceasta supa cu galuste de gris si vita, trebuie sa incepi prin a te ocupa de carne. Ai nevoie de aproximativ 1 kg de carne, pe care o speli bine, o cureti si o lasi la fiert in 3 litri de apa, setand un program potrivit, timp de circa 40 de minute.
Dupa, strecoara apa si foloseste-o pentru a continua in ea supa. Adaugi legumele dorite, setezi programul de supa si astepti inca 30 de minute, timp in care poti face galuste de faina cu ou, galuste din gris sau chiar taitei, daca vrei sa adaptezi reteta astfel. Cate grame are un ou nu conteaza atat de mult, daca stii sa ii dai consistenta amestecului, care trebuie sa fie in genul unei smantani mai groase.
Dupa ce s-a incheiat programul pentru supa, adaugi galustele si mai lasi putin, pana fierb. Daca vrei sa faci ciorba, pune si bors acru. La final, adauga verdeata si cam asta e tot.
Supa de mazare cu galuste
Aceasta reteta de supa de galuste este foarte usor de realizat, deoarece marea majoritate a ingredientelor pot fi introduse in oala de la multicooker chiar de la inceput.
Ia vasul si pune in el: 1.5 litri de supa de pui sau apa, 1 ceapa, 3 morcovi, 1 telina mica, 400 g mazare, sare si piper. Legumele se toaca marunt, dupa care se pune capacul si se fac setarile necesare pentru programul de supa.
Intre timp, poti face galuste de gris pufoase, cu bicarbonat, cu faina sau gris, folosindu-te de o reteta pe care o stii. Daca nu stii nici una, cele mai pufoase galuste pot sa iti iasa daca folosesti aceeasi cantitate de gris ca cea de ou si putin ulei. Ele trebuie facute din timp, pentru a se odihni vreo 15 minute inainte de a fi adaugate in oala.
Ca la oricare idei de ciorbe, fie ca sunt sau nu facute la oala minune, galustele se adauga la final, dupa care se mai lasa sa fiarba in jur de 10 minute. Poti sa mai introduci suplimentar smantana, bors acru (daca vrei sa faci ciorba) si bineinteles verdeata.
Ciorba de galuste de faina
Aici nu iti vom da o anumita reteta de supa, ci iti vom spune cum sa faci galuste pentru supa, cu faina, in cazul in care vrei sa faci o reteta de post si nu poti merge pe varianta clasica de galuste supa cu ou. Daca vrei o reteta, poti sa o folosesti pe oricare din cele de mai sus, doar ca vei folosi aceste tipuri de perisoare.
Ai nevoie pentru aceste galuste de faina fara ou de: 4 linguri de faina, 4 linguri de gris, 1 lingura de amidon, 1 ceapa, sare, piper. Ceapa se toaca marunt si se amesteca impreuna cu celelalte ingrediente, pana totul devine o pasta mai groasa. Cand ciorba e gata, se introduc aceste galuste fara ou in lichid, cu o lingura inmuiata inainte in apa rece.
Orice supa de gaina cu galuste, dar si cu alte ingrediente precum taitei, cartofi etc., poti face cu usurinta daca folosesti multicookerul. Aceasta oala minune iti va usura timpii de gatit si poti sa te ocupi si de alte lucruri cat timp se prepara ceea ce doresti.
Poti adapta la un astfel de aparat orice preparat doresti, nu doar supa de pui cu galuste de gris, cea cu mazare, rosii sau alte ingrediente. In functie de modelul pe care il ai, vei gasi toate instructiunile si iti vei da seama exact ce ai de facut.