fbpx

Dulceata de trandafiri – Ghidul dulciurilor preparate din petale de trandafir

Last Updated: 02.10.22

Dulceata de trandafir reteta clasica. Ce soiuri de trandafir sunt bune pentru dulceata si cand culegi petalele. serbet de trandafiri si suc aromat preparat din petale de trandafiri de dulceata.

dulceata de trandafiri pe paine

Dulceata de trandafiri - Reteta clasica

Dulceata din petale de trandafiri, reteta simpla, traditionala
PRINTEAZA
Ingrediente:
  • 250 g de petale
  • 1kg de zahar
  • 500ml apa
  • esenta de vanilie
  • zeama de la o lamaie

 

Dulceata de trandafiri

 

Una dintre cele mai deosebite dulceturi este cea de trandafiri, care este foarte aromata si contine o multime de substante benefice pentru organism. Petalele de trandafiri trebuie alese cu grija, curatate si pregatite pentru a pune in practica tot felul de retete. Din aceste flori se pot face si bunatati precum serbet, siropuri sau lichior.

 

 

Ai mancat vreodata dulceata de trandafiri? Nu-i asa ca e deosebita fata de multe alte bunatati de acest fel pe care le-ai incercat de-a lungul timpului? Aroma pe care o ofera e una unica, iar beneficiile pentru sanatate nu intarzie sa apara, fiind un bun antidepresiv, antiinflamator, calmant etc. 

Daca vrei sa faci si tu dulceata de trandafiri, ghidul acesta te va ajuta sa stii exact ce pasi trebuie sa urmezi, cand e momentul sa culegi florile si ce ingrediente sunt musai necesare. 

 

Care soiuri de trandafiri sunt bune pentru dulceata

Cand vorbim de bucate realizate cu trandafiri de dulceata, soiuri multe putem intalni. Cele mai comune si apreciate sunt urmatoarele: Rosa Damascena (planta de culoare roz, cu inflorire bogata si parfum puternic), Honey Vanilla (nuanta vaniliei, infloreste repetat, parfumul e unul mai suav), Madame Isaac Pereire (floare bogata, miros deosebit, rezistent la daunatori, dar si la alti factori precum boli sau seceta), trandafir de dulceata Rose de Rescht (culoare rosu liliachiu, textura florii e una bogata, iar parfumul e puternic), Rosa Graham Thomas (nuante de galben aprins, miros deosebit, infloreste din primavara pana in toamna). 

Daca vrei sa ai in propria ta gradina materia prima pentru a face astfel de bunatati, atunci poti sa plantezi butasi de trandafiri de dulceata, pe care sa ii ingrijesti, si cand e momentul, sa ii recoltezi, astfel incat sa te bucuri de trandafiri de dulceata crescuti cat mai natural.

dulceata de trandafiri pe farfurioara alba, cu lingurita, si borcan deschis alaturi

 

Cum se pregatesc petalele pentru dulceata

Dulceata de trandafiri, cu beneficii multe pentru organism, se prepara din petalele acestei flori. Nu e nimic foarte greu. 

Te poti ocupa de taierea trandafirilor de dulceata atunci cand acestia sunt bine infloriti. Ideal ar fi sa faci asta pe la sfarsitul lunii mai (insa depinde si de soiul pe care il ai), dimineata, inainte sa iasa soarele (pentru a avea un miros foarte puternic). Poti fie sa tai cu o foarfeca florile de la baza, fie sa tragi usor cu varful degetelor de petale, moment in care ar trebui sa se desprinda singure. 

Unele persoane sunt interesate si de cum se curata trandafirii, deoarece sunt de parere ca acea parte alba de la baza florii poate da un gust usor amarui. Daca vrei sa scapi de ea, aduni floarea intre degete si tai usor capatul ei, unde e partea alba. Vei obtine astfel petale de trandafiri perfecte pentru dulceata. 

Retete de dulceata de trandafiri

Daca te intrebi cum se face dulceata de trandafiri, iti vom prezenta o reteta cat se poate de simpla. Ea e compusa din cateva elemente care sunt la indemana oricui, deci, nu va fi nimic foarte dificil.

Ingredientele de care ai nevoie pentru dulceata de trandafiri, reteta clasica, sunt: 250 g de petale, 1 kg de zahar, 500 ml apa, esenta de vanilie si zeama de la o lamaie. Trandafirii se spala bine, se curata si apoi, florile se stropesc cu lamaie, pentru a-si pastra culoarea. 

Intr-o cratita mai larga, care sa nu lipeasca mancarea, precum una de fonta sau teflon, ori chiar si intr-o tigaie Tefal (o lista cu produse comparate aici), pregateste siropul. Acesta se face din apa si zahar si se lasa pe foc pana cand incepe sa se lege. Dupa, pentru a continua aceasta reteta de dulceata de trandafiri, se adauga vanilie si petalele. Timpul de fierbere e unul foarte scurt, de circa 15-20 de minute. 

Dupa ce s-a racorit, dulceata de trandafiri se toarna in borcane. Chiar daca e mai fluida, cand se raceste se va ingrosa si va fi perfecta pentru consum. 

Chiar daca mai sunt variante moderne de pregatire a acestei bunatati, multe persoane prefera tot astfel de retete vechi de dulceata de trandafiri, deoarece ele duc la obtinerea unor preparate delicioase si foarte aromate. 

 

Alte retete cu petale de trandafir

Pe langa dulceata de trandafiri, mai poti sa faci si alte delicatese dulci din aceasta planta atat de aromata. 

felii de tort cu crema de vanilie si dulceata de trandafir deasupra

Serbet de trandafiri

este un desert rafinat si delicat, care se prepara simplu si rapid. In trecut era servit invitatilor atunci cand calcau pragul unei case. Acum, e mai rar consumat, dar e la fel de bun. 

Pentru a-l pregati si tu, ai nevoie de: 160 grame trandafiri, 650 g zahar, 35 ml zeama de lamaie si 400 ml apa. Din aceasta cantitate vei obtine 600 g de serbet. 

Florile se introduc intr-o cratita, peste ele se pune apa si se fierb la foc mic, timp de 5 minute, pana cand se albesc. Dupa, se strecoara totul in asa fel incat sa folosesti doar apa in care petalele au fiert, se adauga zaharul si lamaia si se lasa sa fiarba la foc mediu, pana cand atinge temperatura de 118 grade Celsius. Dupa, se stinge focul, se adauga petalele care s-au fiert in apa initial si se lasa asa pana a doua zi. 

In urmatoarea zi, se asaza din nou oala pe foc si se mai da un clocot, dupa care iar se strecoara si se fierbe pana la 116 grade Celsius. Dupa, se raceste pana la 40 de grade Celsius si totul se mixeaza cu un aparat special gandit pentru asta, pana cand se ingroasa si capata cremozitate. 

 

Suc de trandafiri 

E o bautura care te ajuta sa te racoresti in zilele calduroase de vara. Pentru 4.5 litri de trandafirata, ai nevoie de 300 grame de flori de trandafir, 4 lamai si 400 grame de zahar (poti inlocui cu miere daca vrei). Se amesteca toate ingredientele si se lasa intr-un borcan cu capac timp de 2 zile, dupa care se strecoara si se consuma. 

 

Pregateste-ti camara pentru iarna, astfel incat sa ai in ea tot felul de bunatati. Daca dulceata de trandafir si variantele mentionate de noi nu sunt tocmai pe placul tau, vei gasi in mediul online multe alte optiuni si vei invata cum sa faci si dulceata de capsuni, reteta clasica, compoturi, conserve si tot felul de alte preparate.

 

 

 

VINO PE INSTAGRAM!

Salut! Sunt loana si te astept cu drag pe Instagramul meu, unde promit sa iti arat totul despre cele mai gustoase bunatati pe care le gatesc.

CLICK AICI

Lasă un comentariu

0 Comentarii