Dulceata de nuci verzi - reteta traditionala, pas cu pas
- 2kg nuci verzi curatate
- 2kg zahar
- o pastaie de vanilie
- 1 litru apa
- zeama de la 2 lamai
Dulceata de nuci verzi e o adevarata delicatesa si, daca ai timp si rabdare, nu e foarte greu de facut. Trebuie doar sa prinzi momentul prielnic pentru a fi nucile bune si sa gasesti reteta potrivita. Poti face insa dulceata, dar si alte bunatati si din fructe de acest fel uscate, iar acest text iti va da cateva idei bune de pus in practica.
Multe gospodine, atunci cand vine vorba de dulceata de nuci verzi, stau in cumpana daca sa o faca sau nu, crezand ca procedeul e unul dificil. Ei bine, nu e nici cea mai simpla reteta, dar nici nu e ceva foarte complicat.
In cele ce urmeaza, iti oferim informatii importante in legatura cu astfel de preparate, pentru a sti exact ce ai de facut, cand trebuie culese nucile, cum se pregatesc etc. Totdata, iti vom vorbi si de beneficiile acestor bunatati, dar si de alte retete interesante pe care le poti face chiar si cu nuci uscate.
Dulceata de nuci verzi – beneficii
Cand vine vorba de consumul de nuci, beneficii nenumarate sunt insiruite, deoarece acestea: contribuie la sanatatea sistemului cardiovascular, ajuta la mentinerea kilogramelor, reduc stresul, dau energie, mentin sanatatea parului si pielii, sustin activitatea creierului etc. Da, fara doar si poate, consumul acestor ingrediente in mod constant va fi de mare ajutor pentru oricine.
Dar, pe langa forma lor bruta, mai putem vorbi si dulceata de nuci verzi, beneficii pentru sanatate regasindu-se si intr-o astfel de forma de consum: imunitate intarita, reducerea anemiei, stimularea sistemului nervos, mentinerea sanatatii stomacului, a inimii si a sistemului osos.
Cand sunt bune nucile pentru dulceata
Multe gospodine cauta reteta de dulceata de nuci verzi perfecta, insa, inainte de a o pune in practica, trebuie sa te asiguri de faptul ca acest fruct este in starea potrivita pentru a fi recoltat in astfel de scopuri.
Asadar, daca vrei sa faci dulceata de nuci, ele trebuie culese incepand cu sfarsitul lunii iunie, pana spre finalul lunii iulie. Se aleg cele mai tinere si e necesar sa fie usor de curatat de coaja cu cutitul.
De ce cantitate de nuci am nevoie pentru dulceata
Dulceata de nuci, cu beneficii multiple pentru oricine, se prepara de regula in cantitati mici, deoarece se consuma moderat.
Daca vrei sa te orientezi pentru a face o anumita cantitate, afla ca din 150-200 nuci (1.5 kg cu aproximatie), iti vor iesi la final 1200 grame de dulceata. Cu atat vei ramane dupa fierbere, iar din amestec vor face parte bineinteles si celelalte ingrediente folosite in dulceata de nuci, reteta facuta de tine.
Ce retete interesante, cu nuci verzi, pot pune in practica
Cea mai ravnita reteta cu nuci este cea de dulceata. Sunt in principal doua modalitati distincte de a pregati un astfel de preparat – cu coaja si fara.
Cum prepari dulceata de nuci verzi
Dulceata de nuci verzi fara coaja
Aici, in aparenta, lucrurile sunt mai simple, cu toate ca trebuie sa pierzi timp pentru a curata nucile si te vei si murdari pe maini destul de tare.
Ingredientele de care ai nevoie sunt: 2 kg nuci verzi curatate, 2 kg zahar, o pastaie de vanilie, 1 litru apa, zeama de la 2 lamai.
Pregateste nucile
In ceea ce priveste aceasta dulceata de nuci verzi (reteta clasica), pasii sunt urmatorii:
– se curata nucile cu atentie si manusi (de unica folosinta sau de menaj, dar cu cele subtiri esti mai indemanatica) pentru a evita patarea. Eu folosesc un cutit mic, din acela special pentru decojit legume sau fructe, dar poti incerca cu orice tip de cutit iti este confortabil.
– se asaza intr-un bol plin cu apa, in care se stoarce o lamaie (poti pune doar zeama, zeama stoarsa si lamaia ramasa dupa stoarcere sau o poti pune felii taiate)
– se dau la frigider peste noapte, avand grija sa schimbi apa de 3-4 ori pana cand incepi sa faci dulceata.
Prepara siropul pentru dulceata de nuci verzi
Cand incepi propriu-zis sa prepari aceasta reteta, primul pas este siropul. Pune pe foc o cratita in care introduci apa, vanilia si zaharul. Amesteca si lasa la foc mic pana cand totul incepe sa fiarba. Inlatura periodic spuma care se formeaza in timpul prepararii si asteapta pana cand siropul se leaga.
Cum stii ca e gata? Ca la orice dulceata, ai transformat amestecul de apa si zahar in sirop cand curge ata sau legat din lingurita ori isi pastreaza forma daca pui o picatura cu lingurita pe farfurie.
Adauga nucile verzi in sirop
Adauga nucile curatate si zeama de la a doua lamaie si lasa la fiert timp de aproximativ 40 de minute. Dupa 15-20 minute, introduci totul in borcane si cam asta e.
Nu uita ca pentru a se pastra bine ai nevoie de borcane sterilizate cu capace sterilizate. Eviti socul termic si craparea borcanelor asezandu-le pe o suprafata metalica (zona de scurgere de la chiuveta sau coada de lingura/furculita sub fiecare borcan cu dulceata).
Pentru a pregatit totul in conditii cat mai bune, poti folosi oale din fonta, care nu schimba gustul mancarii si nu permit lipirea. Eu am una mare de la mama in care facem tot ce inseamna dulceata, gem si tocane de cand ma stiu. E nepretuita. Merge si in inox, dar trebuie sa ai grija sa amesteci mai des, mai ales daca nu e un model cu fund gros.
Pe langa dulceata, unele persoane mai fac si tinctura de nuca neagra sau lichior.
Dulceata de nuci verzi cu coaja
Aceasta e o reteta de care multe gospodine se feresc, deoarece se tem de un eventual esec sau pentru ca nu au timp sa astepte pentru a prepara totul, deoarece e un proces mai anevoios.
In acest caz, pentru a face dulceata de nuci verzi, fructele trebuie tinute in apa timp de 14 zile, iar apa respectiva trebuie schimbata de doua ori pe zi. In ziua 15, ele se tin in apa cu lamaie, apoi, se fierb cate putin, 3 zile la rand, cu zahar si alte mirodenii, dupa cum doresti (vanilie, cuisoare, scortisoara).
Ce retete cu nuci uscate pot pregati
Multi dintre noi ne amintim cu drag de reteta de nuci ca la bunica, insa, parca oricat am incerca, gustul nu reusim sa il facem sa fie acelasi. Daca insa ai nuci uscate si vrei sa incerci sa prepari fel si fel de bunatati, o idee buna ar fi sa faci dulceata de nuci uscate, o reteta de nuci umplute cu gem, tot felul de prajituri etc.
Internetul este plin de diverse retete, si cu un simplu search pe Google vei gasi o multime de bucatari amatori sau profesionisti care impart cu ceilalti secrete legate de cum se fac nucile fragede, cum poti face un delicios tort cu blat de nuca si asa mai departe.
Vezi si reteta de Baigli cu nuca.
Cum pastrez miezul de nuca pentru iarna
Daca vrei sa ai tot anul astfel de fructe uscate pentru anumite retete, trebuie sa stii cum se pastreaza miezul de nuca. Din nefericire, nu poti sa il tii prea mult timp fara sa rancezeasca. Iarna, de exemplu, il poti pastra intr-o punga de carton, pe calorifer sau pe soba, insa, apoi va fi mai greu. Cel mai bine e sa il macini si sa il tii la congelator. Il poti folosi apoi in tot felul de amestecuri.
Cat miez de nuca iese din 1 kg de nuci
Daca si tu ai astfel de nelamuriri, afla ca dintr-un kilogram de nuci vei obtine circa 550 grame de miez.
Indiferent pentru ce optezi, fie ca alegi sa mananci dulceata de nuci verzi, fructe macinate in tot felul de amestecuri sau ingerate pur si simplu proaspete, beneficiile consumului pe termen lung, in cantitati moderate, se va vedea in timp.
Dulceata de nuci verzi – pret
Daca nu ai un nuc in gradina si nu gasesti de cumparat in piata nuci verzi, poti cumpara gata facuta din magazine. Un borcan de 200 – 250g de dulceata de nuci verzi costa intre 18 si 30RON in functie de brand. Cele mai populare sunt dulceata de nuci Vita, o varianta mai accesibila ca pret, pe care online o gasesti in varianta de 680g la 22 – 25RON si dulceata de nuci Raureni, care se epuizeaza insa destul de repede. Pe cea din urma o gasesti in Mega Image si online.
October 27, 2021 at 8:08 am
Bună ziua
Raspunde